Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1 Post
zaskar bygg
(zaskarbygg)
Wiking
mowia o srednie i brutto
moze inaczej panina kasie w rema 1000 17-21 na reke jak ma wieczory
norwski budowlaniec ok 45 lat 23-26
nie pamietam dokladnie ale od ok. 460 000 brutto zaczyna sie 2 strefa podatkowa 45%
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
64 Posty
Tomasz Nowak
(Tomek9)
Początkujący
kierowca autobusu 34 tys ok zgadza sie ale brutto ,minus podatek to netto daje jakies 26-25tys nok
Zgłoś wpis
Oceń wpis:19  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
KGT KGT
(KGT)
Wiking
Wszystkie w/w wymienione kwoty kwoty zarobkowania określone są Brutto...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:25  
Odpowiedz   Cytuj
362 Posty

(Chuck Norris)
Stały Bywalec
SENTEX napisał:
gryf8 napisał:
18 tyś wypłaty netto to dobra pensja pozwalająca nie tylko na spłatę kredytu (no może nie w Oslo ) i normalne życie ale nawet na uprawianie hobby. MC w lato, narty w zimie, łódka przy dobrej pogodzie. N chyba, że ktoś co 3 miesiące wymiania garderobę a meble raz do roku. Albo ma inne ekskluzywne zachcianki. Oczywiście przy 4-ro osobowej rodzinie oboje rodzice musą mieć minimum taką pensję
Jak bym zarabiał 18 tys to dawno bym juz dawno bym z Kurest*a wyjechał tyle to zarabialem w 2005 roku teraz minimum to okolo 28tys
co do klas podatkowych średnia płaca w Norwegi wynosi 550tys , co do klas podatkowych to 44% placi sie od kwoty powyzej 570tys !!!
Najbardziej nie rozumiem ludzi którzy po kończyli studia w Polsce i przyjedzie taki,taka i latami sprzata kible, uzera sie z norkow bachorami albo robi na budowie z januszami po 16h

Latami?
Przecież te studenty po Tuska studiach przyjechały dopiero 2 może 3 lata temu. Język ogarną za ok 2 lata i wtedy też dopiero porzucą mopy i łopaty. Będą majstrami na budowie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
Ole_Nordmann napisał:
Z prostej przyczyny...zeby zostac pielegniarka trzeba zrobic wiele lat ciezkich studiow a zeby byc elektrykiem wystarczy szkola gdzie za rogiem pije sie wino
Pielegniarka moze byc kazdy. Nav moze wyslac kogokolwiek na szkolenie i ta osoba sie sprawdzi. Do opiekowania sie ludzmi starszymi, nie potrzebujesz lat studiow.
Elektrykiem juz nie moze byc kazdy. Musisz umiec czytac rysunek techniczny i przy okazji w trakcie pracy nie zabic siebie i innych. Nie mozesz wyslas bylejakiego przyglupa czy kobiete, ktora nigdy nie trzymala srubokretu w rece, zeby zostal elektrykiem. Dlatego specjalistow sie lepiej oplaca, bo inacze beda wykonywac te lepiej platne prace przyglopow, zamiast pracowac w swoim zawodzie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
gryf8 napisał:
18 tyś wypłaty netto to dobra pensja
Dobra dla kogo? Zaden szanujacy sie specjalista nie przyjedzie do Norwegii, zeby pracowac za takie pieniadze. Inne kraje zaoferuja mu tyle samo i nie bedzie mial tyle problemow co w Norwegii. Klimat, bramki, drozyzna, porywanie dzieci, odleglosc od domu, nie mozliwosc poruszania sie wlasnym samochodem po dwoch latach. To wszystko za 18 tys. netto.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:35  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów

(Poszukiwacz)
Wiking
Dobra dla kogo? Zaden szanujacy sie specjalista nie przyjedzie do Norwegii, zeby pracowac za takie pieniadze. Inne kraje zaoferuja mu tyle samo i nie bedzie mial tyle problemow co w Norwegii. Klimat, bramki, drozyzna, porywanie dzieci, odleglosc od domu, nie mozliwosc poruszania sie wlasnym samochodem po dwoch latach. To wszystko za 18 tys. netto.

co wy wiecie o zyciu ludzie
jak ktos jest dobrym specjalista to nie musi wyjezdzac zagranice ,samochod mozna tu kupic za grosze i to taki w miare wiec po co jezdzic na pl blachach

jaka drozyzna? drozyzna to jest jak sie zarobi 1500 pln a za wynajecie mieszkania trzeba zaplacic 1300 , tu jest z tym lepiej
jedzenie tez nie jest jakos super drogie wzgledem zarobkow, po co tu w ogole jestescie skoro tak zle wam ? wypad do polski ,tam bedzie miód! nie jestem zadnym specalista, zawodu nie mam ,ale mam umowe na stale i lubie moja prace i wspolpracownikow

ja w tamtym mscu mialem 18,5 tys wyplaty na reke i mi starczy, oplace mieszkanie samochod zakupy i sporo zostanie , dziewczyna ma tyle samo i robie 37,5 godz w tyg , mam o wiele lepszy standard zycia niz za najnizsza w pl , wiem ze przy takich zarobkach jestem biedakiem w norwegii ale mam to gdzies,

nie pale nie pije bo nie lubie wiec i zaoszczedze,moge sobie jechac 3 razy w roku na wycieczke i tez coz zaosczedze, nie wiem jak wy zyjecie ze przy 18 tys byscie biede klepali, albo jestescie tak rozrzutni i nie umiecie oszczedzac albo poprostu debile z was, podsumowujac , jak sie nie podoba to pakowac manatki i wypad do polski

aha i auto zawszze tankuje do pełna , w benzynie bo mnie stac
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
70 Postów

(Krowa)
Początkujący
sykepleier - krav til utdanning:
Sykepleierutdanningen i Norge er i dag en treårig bachlorgrad i sykepleie som tilbys ved en rekke høgskoler og universiteter. Opptakskravet er generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Undervisningen består av teori, observasjon og praksis.

Det er også muligheter for å ta sykepleierutdanningen i utlandet. Da vil du trenge spesialautorisasjon for å få jobbe i Norge.

Etter en minimumsperiode på to år med relevant yrkeserfaring kan sykepleiere kan ta videreutdanning til bl.a. jordmor, helsesøster, psykiatrisk sykepleier, anestesi-, intensiv- eller operasjonssykepleier, nevrosykepleier, barnesykepleier og kreftsykepleier.
(kilde - studenttorget)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Miloosz Maslowski
(Miloosz)
Wiking
Pracuje w Norwegi w miedzynarodowej nowej firmie, ktora zarudnia luzi z calego swiata. Podkreslam ze Hiszpanie, czy Wlosi za kwote 30 000 kr BRUTTTO nawet lopaty o reki nie wezma, toz to jest 3 tys Euro a ceny w NO chyba troche inne co? Ludzie badzmy realilstami w Norwegi godna wyplata zaczyna sie od 45 tys koron brutto takie mimium.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:29  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
pantera76
(pantera76)
Wiking
Zapytanko?czy zarabjąc w Polce 3tys rodzina 4 osobowa brzdace w wieku 7 i 1,5 roku to bedzie lepiej niz w Norwegii?ps.jedne 500+
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok