Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

„Nie mów do dziecka łamanym norweskim”. Jakie błędy wychowawcze najczęściej popełniają matki-emigrantki? - Norwegia

Czytali temat:
EWA J Eveline Cake z s Ewa Adam Iga Starostka boj fra oszlo Paweł K. Josephvol.2 smith rekonsrukcjawersalki HeartB Gabriel- (705 niezalogowanych)
1 Post
Redaktor
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Ula Kubasiewicz
(Ula Kubasiewicz)
Wiking
Jestem psychologiem i zajmuję się rozwojem dzieci i nieprawidłowościami. Norweska pani pedagog ma rację mówiąc, że matki-emigrantki powinny mówić do dziecka w języku ojczystym. Wynika to z badań, które uznają, że budowa systemu językowego u dzieci odbywa się najpierw w relacji z matką i językiem etnicznym. Drugiego języka dziecko uczy się lepiej lub równolegle w momencie, kiedy nastąpiło już przynajmniej rozumienie struktur gramatycznych języka etnicznego. Jest bardzo dobrze, jeśli dziecko nabywa drugi język od osób posługujących się tym językiem na co dzień. Ma wtedy szansę nauczyć się go bardzo dobrze i prawidłowo /również rozumieć kulturowo/. Matki-emigrantki mówiące niepoprawnie do dziecka po norwesku zaburzają naukę języka zarówno polskiego jak i norweskiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:23  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Ciekawi mnie, jak ustosunkowuje sie psycholog-terapeuta w sprawie rozmawiania z dziecmi lamanym / komunikatywnym polskim.
Czytajac wypowiedzi wielu na tym forum nachodzi mnie obawa o ojczysty jezyk polskich dzieci w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Ula Kubasiewicz
(Ula Kubasiewicz)
Wiking
Proszę Pani z pustego i Salomon nie naleje.. jest aż tak żle??? tego nie wiem ale głęboko wierzę, że my jednak potrafimy mówić po polsku a Jaś się nauczy tego co umie już Jan Więc trzeba przestać się wstydzić polskiego, bo jesteśmy wspaniałym narodem i mówić głośno Norwegom po polsku/pod warunkiem, że będą o słowa spokojne, wyważone i bez ka i cha. Pozdrawiam !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
55555555 55555555
(Sebastian)
Stały Bywalec
Nie widzę żadnego powodu do tego abym się interesował kulturą i tradycjami a na pewno skandynawskim stylem życia... jeśli uważam że jest mi to całkowicie zbyteczne lub wręcz szkodliwe dla mnie i mojej rodziny!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
566 Postów
HeartB
(HeartB)
Wyjadacz
Ula Kubasiewicz napisał:
Proszę Pani z pustego i Salomon nie naleje.. jest aż tak żle??? tego nie wiem ale głęboko wierzę, że my jednak potrafimy mówić po polsku a Jaś się nauczy tego co umie już Jan Więc trzeba przestać się wstydzić polskiego, bo jesteśmy wspaniałym narodem i mówić głośno Norwegom po polsku/pod warunkiem, że będą o słowa spokojne, wyważone i bez ka i cha. Pozdrawiam !
--------1
Rosjanie na takie dictum zadaja pytanie: Dieuszka, Wy s uma saszla, da?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
566 Postów
HeartB
(HeartB)
Wyjadacz
Sebastian napisał:
Nie widzę żadnego powodu do tego abym się interesował kulturą i tradycjami a na pewno skandynawskim stylem życia... jeśli uważam że jest mi to całkowicie zbyteczne lub wręcz szkodliwe dla mnie i mojej rodziny!!!
------
Ino, jak bedzieta srac po podlasku za stodolo to robta to w miare dyskretnie, co?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Ula Kubasiewicz
(Ula Kubasiewicz)
Wiking
dlaczego miało by być szkodliwe? czy sądzi Pan, że norweska tradycja tak Pana wciągnie, że zapomni Pan , że jest Polakiem? Ja tam jestem ciekawa innych ludzi i narodów. Więc zupełnie Pana nie rozumiem. Nie ma Pan zwykłej ludzkiej ciekawości ? Czego się Pan obawia? Czyżby Pana alienacja była wyrazem lęku przed światem? Kiedy ktoś zna tradycje innych kultur i szanuje je /niekoniecznie musi je powielać/ łatwiej się asymiluje do nowego środowiska i ludzie inni go lubią, bo w moim przekonaniu nie jest zakompleksionym gburem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok