Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Moda na wegetarianizm i weganizm. Norwegowie przestają jeść mięso - Norwegia

Czytali temat:
Kasia Z boj fra oszlo Josephvol.2 smith szasza cysiek33333 Jasta  102 Jozion (1659 niezalogowanych)
1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Moda na wegetarianizm i weganizm. Norwegowie przestają jeść mięso
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
280 Postów
55555555 55555555
(Sebastian)
Stały Bywalec
Nie przestają jeść mięsa tylko przestają jeść ....wieprzowinę...dlaczego...?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty

(zwrotnik)
Nowicjusz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty

()
Nowicjusz
Josephvol.2 napisał:
Z wegetarianami jest jak z katolikami w PL prawie każdy jest, ale mało kto praktykuje.

No i jeśli poznasz nowa osobę i w ciągu 5 minut nie powie ci ze jest i wegetarianinem czy studentem prawa to znaczy że nie jest.

Aha
W sumie to nie wiem, co jest ostatnio na topie - co jest ostatnio cool, fancy, czy jazzy - wiem jedynie to, że brak osobistej refleksji był na topie zawsze i to się nie zmieni

A sam wegetarianizm - myślę, że jeśli kogoś nie stać na odrobinę współczucia, takiej zwyczajnej empatii wobec zwierząt, to może niech pomyśli o sobie i swoim zdrowiu. Zawsze to coś. Zresztą - brak empatii wobec zwierząt to nic innego jak przedłużenie braku empatii /czucia/ wobec siebie.

Ps. uprzedzam - nie jestem wojującym wegetarianinem i nie chcę tu nikogo ewangelizować. To sprawa do przemyślenia przez każdego z osobna.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
420 Postów

(optymysta)
Wyjadacz
napisał:
Josephvol.2 napisał:
Z wegetarianami jest jak z katolikami w PL prawie każdy jest, ale mało kto praktykuje.

No i jeśli poznasz nowa osobę i w ciągu 5 minut nie powie ci ze jest i wegetarianinem czy studentem prawa to znaczy że nie jest.

Aha
W sumie to nie wiem, co jest ostatnio na topie - co jest ostatnio cool, fancy, czy jazzy - wiem jedynie to, że brak osobistej refleksji był na topie zawsze i to się nie zmieni

A sam wegetarianizm - myślę, że jeśli kogoś nie stać na odrobinę współczucia, takiej zwyczajnej empatii wobec zwierząt, to może niech pomyśli o sobie i swoim zdrowiu. Zawsze to coś. Zresztą - brak empatii wobec zwierząt to nic innego jak przedłużenie braku empatii /czucia/ wobec siebie.

Ps. uprzedzam - nie jestem wojującym wegetarianinem i nie chcę tu nikogo ewangelizować. To sprawa do przemyślenia przez każdego z osobna.

A ze zdrowiem to co sie dzieje jak sie je mieso? Znowu co amerykanskie naukowce wymyslily?
Moze to te same co to pisaly, ze jajka niezdrowe i margaryna od masla lepsza?
Albo te co to chcialy poziom cholesterolu obnizac co to on niby zyly zatyka...Pewnikiem to te same.
A co znowu z ta empatia? To 200tys lat bylo dobrze a tera je zle? Pewnikiem naczytaly sie norwegi Petere Singera i bedom zwierzyne wyzwalac.
Peter twierdzi tez, ze kozy mozna ruchac czy tez inny inwentarz a satysfakcje moga miec obie strony.

Ze mnie to budowlaniec i filozozof amator, ale lepiej na budowie sie znam a zwlaszcza na wapnie i widze, ze we lbach lasuje sie ludziom podobnie..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty

()
Nowicjusz
optymysta napisał:
napisał:
Josephvol.2 napisał:

Aha

A ze zdrowiem to co sie dzieje jak sie je mieso? Znowu co amerykanskie naukowce wymyslily?
Albo te co to chcialy poziom cholesterolu obnizac co to on niby zyly zatyka...Pewnikiem to te same.
A co znowu z ta empatia? To 200tys lat bylo dobrze a tera je zle? Pewnikiem naczytaly sie norwegi Petere Singera i bedom zwierzyne wyzwalac.
Peter twierdzi tez, ze kozy mozna ruchac czy tez inny inwentarz a satysfakcje moga miec obie strony.

Ze mnie to budowlaniec i filozozof amator, ale lepiej na budowie sie znam a zwlaszcza na wapnie i widze, ze we lbach lasuje sie ludziom podobnie..

I póki co dobrze żebyś przy wapnie pozostał Robimy tyle, na ile nas stać. Ta rzecz tyczy się również rozumienia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
420 Postów

(optymysta)
Wyjadacz
JA mam duzo wspolczuci dla zwierzat. W szynszylach nie chadzam, psow nie zjadam, drobiu tyz nie tkne. Ale jak widze stek limousine, to mi ta empata jakos znika.
To samo mam z rybami - jak jestem w kraju i podskocze na Mokotowska na targ rybny i widze
barwenke, piotrosza o beryksie nie wspomne to cala empatia mi znika i widze tylko grill i buteleczke bialego wina.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
420 Postów

(optymysta)
Wyjadacz
napisał:
optymysta napisał:
napisał:
Josephvol.2 napisał:

Aha

I póki co dobrze żebyś przy wapnie pozostał Robimy tyle, na ile nas stać. Ta rzecz tyczy się również rozumienia.

A to bardzo ciekawa teza, to moze pojdziesz pod prad i mnie oswiecisz. Chetnie zapoznam sie z badaniami naukowymi na temat szkodliwosci jedzenia miesa. Tylko chetnie takie po peer review a nie pierdolenie z onetu.

Co do szlaku myslowego jakim sie kierowales sugerujac problemy epistemologiczne, to jestem ciekaw przeslanek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
33 Posty

(zwrotnik)
Nowicjusz
optymysta napisał:
JA mam duzo wspolczuci dla zwierzat. W szynszylach nie chadzam, psow nie zjadam, drobiu tyz nie tkne. Ale jak widze stek limousine, to mi ta empata jakos znika.
To samo mam z rybami - jak jestem w kraju i podskocze na Mokotowska na targ rybny i widze
barwenke, piotrosza o beryksie nie wspomne to cala empatia mi znika i widze tylko grill i buteleczke bialego wina.

Spokojnie, też tak mam. Mimo jakiejś tam empatii czasem nie mogę się oprzeć przed polską kiełbasą. Ryby też lubię. Mimo empatii i jakiegoś tam zrozumienia w pewnym stopniu napędzam ten rynek. To jest jednak kwestia nawykowych skłonności. Myślę jednak również, że niedługo rzucę to w cholerę całkowicie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Wegetarianizm czy weganizm powiniem byc uwarunkowany wyborem etycznym. Czasami zdrowotnym.
Chodznie sciezkami mody w tym przypadku nie jest wlasciwym wyborem.

Tak na marginesie: na pewno niezbyt wiele osob reflektuje nad tym, ile litrow wody zuzywa sie na produkcje np. 1 kg miesa wolowego.
Odp. od 15 500 do 20 000 litrow., w zaleznosci od zrodla.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok