Kredyt konsumencki w Norwegii
Eff.rente 14,15%, 100 000kr. over 5 år, kost 37 120kr., Totalt 137 120kr.
Sprawdź
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Moda na wegetarianizm i weganizm. Norwegowie przestają jeść mięso Kuchnia
Konstancja Suchanek 17 lutego 2016
13:16

Moda na wegetarianizm i weganizm. Norwegowie przestają jeść mięso

23
Skomentuj
Norwegowie jedzą coraz mniej mięsa. fot. fotolia.com - royalty free
Coraz więcej młodych Norwegów eliminuje ze swojej diety mięso. Niektórzy rezygnują ze wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego.
Na talerzach studentów, którzy stołują się w kantynie Frederikke w Oslo, zobaczyć można potrawę, która do złudzenia przypomina pierś z kurczaka, a nie zawiera ani grama mięsa. Głównym składnikiem potrawy jest quorn. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się wegetariański substytut mięsa – białko grzybowe, które powstaje w procesie fermentacji pleśni.

Poniedziałki bez mięsa

Quorn zamiast kurczaka, bakłażan zamiast mięsa mielonego w lazanii i kotlety z ciecierzycy – takie dania zjeść można we wszystkich stołówkach w Oslo i Akershus w ramach międzynarodowego projektu „Meatless Monday”, czyli „bezmięsnego poniedziałku”. Choć „Meatless Monday” nie oznacza, że w poniedziałki mięso całkowicie znika ze stołówkowej oferty, potrawy wegetariańskie kosztują mniej niż te mięsne, a ich wybór jest dużo większy.

– Zauważyliśmy, że bezmięsne posiłki cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród studentów. Wielu z nich zwraca się do nas z prośbami o rozszerzenie oferty dań wegetariańskich – opowiada Per Christensen, który odpowiedzialny jest za stołówki w Oslo i Akershus.

Nie tylko studenci

Ankiety przeprowadzane w Norwegii pokazują, że zainteresowanie jedzeniem wegetariańskim rośnie od dwóch lat, szczególnie wśród kobiet.

– 20 proc. Norweżek i 23 proc. mieszkańców Oslo odpowiedziało, że interesuje się bezmięsnymi potrawami – opowiada Jan-Paul Brekke z Ipsos, międzynarodowej organizacji, która zajmuje się badaniami opinii publicznej.
Reklama

Wegańskie burgery na grilla

Sieci barowe i restauracyjne oraz supermarkety także zauważyły zwiększone zapotrzebowanie na jedzenie wegetariańskie i wegańskie. Sprzedaż bezmięsnych potraw wzrasta, a w menu i na półkach sklepowych pojawiają się nowe propozycje.

– Gdy rozpocznie się sezon grillowy sieć sklepów spożywczych Coop wprowadzi dwa nowe burgery wegańskie. Rozpoczęliśmy już także pracę nad całą serią tego rodzaju produktów – opowiada przedstawiciel Coop, Bjørn Takle Friis.

– Jeśli dowolny wegański albo wegetariański produkt znika ze sprzedaży, otrzymujemy od naszych klientów liczne prośby o jego przywrócenie. Tak było w przypadku wegańskiego masła. Produkt został wycofany przez producenta, musieliśmy więc szukać alternatyw, które mogły go zastąpić – tłumaczą przedstawiciele NorgesGruppen, norweskiego sprzedawcy hurtowego.

Jedzą mięso, bo znajomi patrzą

Oprócz wegetarian i wegan, na norweskiej stołówce studenckiej spotkać można „fleksitarian”. Fleksitarianie to osoby, które nie eliminują mięsa ze swojej diety całkowicie, ale ograniczają jego spożycie do np. określonej liczby dni w tygodniu lub spotkań towarzyskich.

– Na ogół unikam mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, ale gdy jestem wśród znajomych, wolę jeść to samo co inni. Chcę uniknąć negatywnych komentarzy na temat mojej diety – tłumaczy Andrea, studentka z Oslo.

–  W domu mięsa nie jem w ogóle. Na mieście lubię od czasu do czasu zamówić kurczaka  – mówi Leif-Erik, student z Oslo.


Źródła: aftenposten.no, veg-veg.no
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych
Adam Kowal
Adam Kowal 19-02-2016 00:09

Mam gdzieś modę i slogany. Numer 1 to świadomość.
Zwierzęta nie są hodowane tylko produkowane, to "mięso" jest tym co zjadło dane zwierze cały budulec to ta chemia my to trawimy dalej to tak jak żreć pasze.

W dodatku w jakich warunkach są hodowane zwierzęta? W takim stresie mięso nie jest zdrowe my to jemy i później są choroby.

Ale nie dajmy się zaślepić hasłu ekologiczne a tym bardziej tym produktom bio itd. Im więcej znaczków widzę na opakowaniu, w tedy ne kupuje.

Wszelkie gwiazdeczki zielone listka i stowarzyszenia to tylko hasło " kup to bo to gów**" normalne produkty nie mają potrzeby bycia PROPAGOWANYM

Nie trzeba być vege wystarczy troszkę ograniczyć i zastanowić się co się je i pije.

3
Odpowiedz
Zgłoś komentarz
cysiek33333
cysiek33333 18-02-2016 20:22

kurwa gabriel caly dzien siedzisz na forum pod roznymi nazwiskami
wez sie do roboty zlodzieju

-4
Odpowiedz
Zgłoś komentarz
Dorota Hansen
Dorota Hansen 18-02-2016 13:49

optymysta napisał:
HotLips napisał:
Wegetarianizm czy weganizm powiniem byc uwarunkowany wyborem etycznym. Czasami zdrowotnym.
Chodznie sciezkami mody w tym przypadku nie jest wlasciwym wyborem.

Tak na marginesie: na pewno niezbyt wiele osob reflektuje nad tym, ile litrow wody zuzywa sie na produkcje np. 1 kg miesa wolowego.
Odp. od 15 500 do 20 000 litrow., w zaleznosci od zrodla.


To jak ja zjadam kilka kg miesiecznie to ciekawe ilu murzynow nie zazyje kapieli a ilu umrze z pragnienia? Nie wiem czy bede potrafil z tym zyc.. Przejde na wolowine Angus z polski. Moze mni ty wody sie straci.


Zmian dokonuje sie malymi krokami. Aby swiadomosc ludzi zmienic, trzeba duzego wysilku i dobrej woli zainteresowanych.
W perfekcyjnym swiecie kazda jednostka powinna brac odpowiedzialnosc za naturlane resursy tej planety. Perekcyjny swiat istnieje tylko w umyslach wizjonerow, przecietni ludzie zainteresowani sa w wiekszosci wlasna konsumpcja.
Moglabym powiedziec, abys zaczal zmiany od siebie i zjadal 10dkg miesa mniej tygodniowo. Podejrzewam jednak, ze moje slowa nie zrobia na tobie zadnego wrazenia.

\"Wypatroszylismy ziemię z jej bogactw, a nadziewamy ja nieboszczykami\" - powiedzial Lec.

Nieboszczykow bedzie przybywac, bo zawsze znajdzie sie ktos, kto bedzie chcial udowodnic swoja racje albo zachowac swoje nawyki, albo zarobic jeszcze wiecej pieniedzy.
Lub udowodnic, ze sumienie i moralnosc jest dla slabeuszy.

www.nrk.no/nordland/xl/verden-mangler-vann-1.12809329

2
Odpowiedz
Zgłoś komentarz

Bliżej nas