Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Norwegia – oczekiwania a rzeczywistość. Przyjaźnie. - Norwegia

1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Norwegia – oczekiwania a rzeczywistość. Przyjaźnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
toms14
(toms14)
Wiking
Norwegowie maja takie poczucoie wyzszosci..chociaz pracuja gorzej,sa bardziej niedbali i leniwi bez watpienia. Wynuika to z mojej oceny z tego ze sadza iz skoro my przyjezdzamy do ich kraju to u nas w Polsce nie ma nic..a fakt jest taki ze Polska wyglada na pierwszy rzut oka jak kraj Europejski,ladne domy,architektura ,masa sklepoww,dobre samochody na ulkicach..czego w Norwegii nie ma..szczegolnie w malych miejscowościach. Owszem nie ma watpliwosci ze przyjezdzamy do Norwegii nie po to aby podziwiac widoczki( dostali je od Boga za free) ale dla tego ze place sa wysokie..i tylko dla tego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
639 Postów
Josef Satan
(Satan)
Wyjadacz
Norwegia to swietny kraj dla ludzi ktorzy nie lubia stresu, ludzi i klopotow. Czyli jest idealna dla mnie.
Reszta moze zawsze wyjechac do Finlandii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Toms14 , w Polsce są ogromne kontrasty. Miejscami wygląda ładnie a kawałek dalej obraz nędzy i rozpaczy. Do mnie się przebije kurier przez 300 m lasu i mówi że jest w inne rzeczywistości bo przy skrzynkach pocztowych to mu się rzyg zbiera. I tak jest w Polsce dosłownie wszędzie. Nawet w Warszawie chlew obok ładnego, jednym słowem Indie. W Norwegi to gdzie nie pojedziesz to z grubsza wygląda tak samo jak jest gdzieś chlew to tam albo azylancka żulia albo narkomani a nie przęciętni ludzie, a nie gadaj że nie ma olśniewających nowoczesnością miejsc. Nowe mosty, wiadukty, osiedla, całe wielkie są takie fragmenty . Samochody w Polsce to są takie że nowa beemka , a zaraz patrzysz jak facet patrzy pod spód i zaraz leci kupić olej żeby dolać. Norweg ma w dupie jak samochód wygląda z zewnątrz ale pod względem mechanicznym te norweskie rzęchy jeżdzą. Pogoda w Norwegi na wybrzeżu jest dramatyczna, brak słońca w zimę, tylko sznurek sobie założyć i wykopać fikoł. Ale są dostawy wódy z Polski .Polskie dziewczyny też niedrogo udzielają usług wiadomych tak że jakoś da się żyć. Tylko że od jakiegoś czasu to kapuchy nie idzie zrobić bo dobrych projektów na dobrych układach jak na lekarstwo, a najczesciej to można trafić na minę i wkurwienie niż na zarobek.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
Polak, Norweg, Norwegia...
Do przejścia podchodzi Polak...do przejścia podjeżdża Norweg...
Polak staje i czeka na przejazd auta ( "Czemu ten idiota nie jedzie?)..
Norweg staje i czeka aż Polak przejdzie (" Czemu ten idiota nie idzie"?).
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Krystian85 napisał:
Polak, Norweg, Norwegia...
Do przejścia podchodzi Polak...do przejścia podjeżdża Norweg...
Polak staje i czeka na przejazd auta ( "Czemu ten idiota nie jedzie?)..
Norweg staje i czeka aż Polak przejdzie (" Czemu ten idiota nie idzie"?).

Norweg, Rosjanin, Rosja
Do przejscia zbliza sie Rosjanin..... do przejscia podchodzi Norweg.....
Norweg idzie sobie po przejsciu ("Czemu ten idiota tak szybko sie zbliza?)..
Rosjanin jedzie dalej i rozjezdza norwega ("Co za idiota wylazl pod samochod"?)

A moral z tego taki: lepiej byc zywym idiota niz martwym geniuszem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Adam Kowal
(Kowal312)
Wiking
Ten koleś który pracuje po 15 h na dobę to musi być jakiś ułomny.
Aż trudno uwierzyć jaki dramatyczne życie mają polonusy ehh
Doropkiewicze zawsze biedni.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-8  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
@Kowal312: A niby dlaczego koles ktory pracuje 15 godzin na dobe (zakladam iz ma wlasna firme i dostaje zlecenia wiec moga lewaczki zapomniec o ograniczaniu czasu pracy) mialby byc chory aka "ulomny"? On poprostu chce dorobic sie kapitalu i cos osiagnac w zyciu w przeciwienstwie do socjalistycznej tradycji "zrec i zyc".

Niedawno pojawil sie w necie taki tekst na temat zrozumienia idei socjalistow (bo idee ich feudalnych Panow z Sejmu to mozna duzo prosciej zrozumiec):

"Sytuacja taka:
1. postanowiliście sobie zbudować dom.
2. Więc zaczynacie sobie zarabiać i dorabiać. Praca po 12-16 godzin, a jak. To będzie niewielki dom, ale dobrze, by mieć spory własny wkład
3. Po paru latach ciężkiej pracy, wyrzeczeń, braku urlopów, rozrywek, wakacji, macie wreszcie wkład własny z którym chcecie iść do banku
4. teraz na scenę wkracza sympatyk lewicy. Ohohohoho! Panie, tam leży sobie menel, który nic nie robi cały dzień. Oddawaj pan 75% zarobków, bo mu też się należy!
5. Na nic tłumaczenia, że menel nic nie robi, a wy parę lat swojego życia poświęciliście
6. Na stwierdzenie, że to nie jest normalne, sympatyk lewicy wam tłumaczy, że likwidacja Kościoła Katolickiego i równość homozwiązków względem hetero rozwiążą wszystkie problemy, a w ogóle, skoro się wam coś nie podoba, to tylko dlatego, że na pewno jesteście albo ksenofobami, albo faszystami, albo nazistami, albo antysemitami, albo hejterami.

Dobrze rozumiem idee lewicowe?"

Mnie sie wydaje iz osoba ktora napisala ten tekst idealnie podsumowala obecna ideologie socjalistow. Wyjasnia takze krytyke czlowieka ktory pracuje 15 godzin dziennie aby cos osiagnac. Lewaki mysla prawdopodobnie ze pieniadze rosna na drzewach a pracowac nie potrzeba.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1577 Postów
cysiek33
(cysiek33)
Maniak
dokladnie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
napisał:
@Kowal312: A niby dlaczego koles ktory pracuje 15 godzin na dobe (zakladam iz ma wlasna firme i dostaje zlecenia wiec moga lewaczki zapomniec o ograniczaniu czasu pracy) mialby byc chory aka "ulomny"? On poprostu chce dorobic sie kapitalu i cos osiagnac w zyciu w przeciwienstwie do socjalistycznej tradycji "zrec i zyc".

Niedawno pojawil sie w necie taki tekst na temat zrozumienia idei socjalistow (bo idee ich feudalnych Panow z Sejmu to mozna duzo prosciej zrozumiec):

"Sytuacja taka:
1. postanowiliście sobie zbudować dom.
2. Więc zaczynacie sobie zarabiać i dorabiać. Praca po 12-16 godzin, a jak. To będzie niewielki dom, ale dobrze, by mieć spory własny wkład
3. Po paru latach ciężkiej pracy, wyrzeczeń, braku urlopów, rozrywek, wakacji, macie wreszcie wkład własny z którym chcecie iść do banku
4. teraz na scenę wkracza sympatyk lewicy. Ohohohoho! Panie, tam leży sobie menel, który nic nie robi cały dzień. Oddawaj pan 75% zarobków, bo mu też się należy!
5. Na nic tłumaczenia, że menel nic nie robi, a wy parę lat swojego życia poświęciliście
6. Na stwierdzenie, że to nie jest normalne, sympatyk lewicy wam tłumaczy, że likwidacja Kościoła Katolickiego i równość homozwiązków względem hetero rozwiążą wszystkie problemy, a w ogóle, skoro się wam coś nie podoba, to tylko dlatego, że na pewno jesteście albo ksenofobami, albo faszystami, albo nazistami, albo antysemitami, albo hejterami.

Dobrze rozumiem idee lewicowe?"

Mnie sie wydaje iz osoba ktora napisala ten tekst idealnie podsumowala obecna ideologie socjalistow. Wyjasnia takze krytyke czlowieka ktory pracuje 15 godzin dziennie aby cos osiagnac. Lewaki mysla prawdopodobnie ze pieniadze rosna na drzewach a pracowac nie potrzeba.

Jestem laikiem w temacie kapitalu, jako ze wykonuje prace panszczyzniana. Za ktora otrzymuje wysokie wynagrodzenie. Nie musze pracowac 15 godzin dziennie, mam duzo wolnego czasu, gdyz praca nie jest sensem mego zycia.

Mam dlugie ferie, za ktore dostaje wynagrodzenie. Place podatki wedlug wysokosci zarobkow i nie poruszam nieba i ziemi, ze sa wysokie. Moge korzystac z wielu odpisow podatkowych.
Moje zarobki nie wplywaja na ceny uslug swiadczonych przez mojego pracodawce. Uslugi sa bezplatne i kazdy, kto jest w potrzebie moze z nich skorzystac.
Pracodawca zakupuje najnowoczesniejszy sprzet i to rowniez nie wplywa na ceny uslug, ktore sa bezplatne.

Moje zycie jest wygodne i stabilne. Nie musze martwic sie, ze jutro kapitalista wyrzuci mnie z pracy na bruk. Moge sie doksztalcac na koszt pracodawcy. Moge na koszt pracowdawcy jezdzic na konferencje i moje nabyte doswiadczenia wykorzystuje w pracy.

Nie musze placic krwawych stawek na ubezpieczenia zdrowotne i zdawac sie na laske ubezpieczyciela, w jaki sposob odniesie sie do mojego podania o pokrycie kosztow leczenia.
Moge wybrac inne opcje leczenia placac za nie - mam wybor.

Nie musze zbierac fortuny na ksztalcenie dzieci. Ich edukacja w szkolach jest darmowa. Moge wybrac dla dzieci inne opcje, placac za nie - mam wybor tutaj rowniez.

Nie musze obawiac sie, ze jak zachoruje i strace prace, to moja sytuacja materialna bedzie dramatyczna i bede musiala zebrac na ulicy.
Jezeli z jakis powodow bede musiala skorzystac z pomocy socjalnej, to ja dostane. Nie utyje na niej, ale mam swiadomosc, ze jest taka mozliwosc.

Ja "menelow" jak ich kreslasz wspieram poprzez prace charytatywna. I nie mam nic przeciwko temu, aby czesc moch podatkow byla zuzywana na pomoc dla nich. W krytycznym scenariuszu ja tez moge zostac owym menelem. Albo ktos z moich najblizszych. Albo wszyscy razem. I nawet wtedy bede mogla / bedziemy mogli wiesc w miare godziwe zycie.
I stopniowo zaczac nowe zycie.

W kazdym spoleczenstwie sa osoby, ktore nigdy nie pracowaly i nigdy nie beda pracowac.
Opieke na nimi przejmuje panstwo, bo wiadomo nie od dzisiaj, iz laska panska na pstrym koniu jezdzi - hojnosc osob prywatnych jest rozna.

Krzysiu, jak odrobine dorosniesz i staniesz sie madrzejszy doswiadczeniem zyciowym, to wtedy oczy sie tobie otworza na "det store bildet". Na razie marzysz o Ziemi obiecanej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok