Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Emigracja: Szansa czy dramat? - Norwegia

1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Emigracja: Szansa czy dramat?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:6  
Odpowiedz   Cytuj
139 Postów
Byk Miks
(roccobarocco)
Stały Bywalec
"Zamiast odłożyć i zainwestować w spokojny powrót do kraju, kupują nowe samochody, domy, najlepsze ciuchy, żyją na znacznie wyższym poziomie. A przecież można mądrze emigrować i po tej emigracji wrócić do kraju, żeby tu ułożyć sobie życie."

1. Zakup nowego samochodu niekiedy jest lepszym rozwiązaniem aniżeli zakup starego trupa i ładowanie kosmicznych sum w naprawy.
2. Zakup domu też jest okej dla osób, które wiedzą już czego chcą i mogą sobie na to pozwolić
3. Ciuchy - okej, głupota. Szczególnie jak widzę Polaków w Norwegii, którzy rzucają się na te norweskie, nikomu w europie nieznane, marki typu Żon Paul.

Żyć jak totalny dziad przez 10 lat tylko po to aby zaoszczędzić milion noków ? poświęcając rodzinę i swoje najlepsze lata ? tylko po to aby po powrocie do kraju kupić sobie wypasione mieszkanie ...i nadal nie mieć nic ? wg mnie nie warto.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
499 Postów
Krystian Kozyra
(Krystian85)
Wyjadacz
...lepiej płacić tzw.rent w kiblu na poddaszu niż spłacać kredyt za swój dom,który można sprzedać przy wyjeździe?....myślenie wiejskiego głupka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Jak ktoś ma na emigracji dobrą pracę w satysfakcjonującym go zawodzie , to jak najbardziej jest to szansa na lepsze życie. Ale jak emigracja przemienia się w rozpaczliwe szukanie dorywczych prac za małe pieniądze to jest to dramat. A ten drugi wariant ostatnio rządzi. Mam zbiór rozpaczliwych próśb o pracę za granicą, czy od ludzi co dopiero chcą wyjechać, czy najbardziej rozpaczliwe od takich co pojechali i zamiast hajlajfu wyszło g***o. Sam chciałem zostać w Norwegi ale jak podczas mojego pobytu za prosperity ciągle widziałem na witrynach meglerów rosnące jak na drożdzach ceny mieszkań i domów. To doszłem do wniosku że się nie dorobię na emigracji. Potem pojeżdziłem sobie za pracą po różnych zakątkach Europy, kupę kasy bym wydał na wycieczki, a tak jeszcze były wpływy za które można było finansować benzynę i balety z k***i w Polsce. A teraz są po prostu kpiny z ludzi pracy. Na sezonowo-dorywczego robola na budowie cała litania wymagań . Niech się bujają na takich warunkach i za takie pieniądze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
648 Postów
Jabin Hazo
(Jabin z Hazo)
Wyjadacz
Debata?
Jaka zwnowoz debata ?
Prawdziwe debaty odbywaja sie u Sowy i Przyjaciol.
I tylko to jest interesujace ,tzn prawda jest interesujaca.
Na debacie Komorowski powie wam to, co pani Bienkowska
powiedziala np. na Barborce o gornictwie:
"Chcialam potwierdzic,ze panstwa reprezentanci,ludzie mieszkajacy na Slasku w rzadzie,
zawsze mysla o gornictwie, jako o przyszlosci polskiej energetyki.
Mysla jako o wspanialym splocie tradycji,nowoczesnosci i inowacji....."

A co pani Bienkowska powiedziala u Sowy ?

A no to :
- Prawda jest taka, że właściciel, czyli Ministerstwo Gospodarki, generalnie w dupie miało całe górnictwo przez całe siedem lat. Były pieniądze, a oni, wiesz, pili, lulki palili, swoich ludzi poobstawiali, sam wiesz, ile zarabiali i nagle pierdyknęło - stwierdziła w rozmowie z Wojtunikiem.

I wiele jeszcze innych ciekawych rzeczy powiedziala.
Ale o tym cicho sza w rezimowych mediach.
Lemingi niech nawet tego nie sluchaja,bo i po co ?
Im prawda jest nie potrzebna ,im potrzebne jest mniejsze zlo.

niezalezna.pl/67197-jest-calosc-rozmowy-...e-i-obrazal-gornikow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
Jabin z Hazo napisał:
Debata?
Jaka zwnowoz debata ?

a to to nie była debata parę dni temu kandydatów na Pana Prezydenta pomiędzy potomkiem polskich hrabiów i ukraińskich sotników?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj
1262 Posty
pawel piotr
(wrzeszczot)
Maniak
to Duda byl chrabia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

()
Maniak
sotnik w UPA w Bieszczadach
Sotnia – pododdział wojska. Nazwa wywodzi się od 100 żołnierzy (ros. setka, secina)
Sotnia była podstawową jednostką organizacyjną UPA w okresie walk partyzanckich (1942–56). Odpowiadała kompanii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
139 Postów
Byk Miks
(roccobarocco)
Stały Bywalec
@sentex

do Polski wracać ? Absolutnie ! tutaj jest okej, ważne to przyjąć norweską postawę: czyli mieć wyjeb..e na wszystko, a najważniejsze to to co Lomo pisze: "zdać sobie sprawę, że człowiek i tak się nie dorobi". Powiem więcej: zarabiam średnio ale praca 7.5 godziny i zero stresu - bezcenne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:35  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Mocarny Knur
(ulven82)
Wiking
Cyt: Nikt nie chce zaczynać życia po studiach od kredytu Ania 27.
Rozumiem, że pani Ania chce kupić dom w Norwegii za gotówkę, najlepiej od razu po przyjeździe. Muszą jej nieźle płacić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok