DorHan napisał:
Hardi napisał:
socjaliści mają wyjątkowe poczucie humoru... przyjmować wszystkich z otwartymi rękami, zapewniając im wszystko potrzebne do życia, dawać "darmowe" warzywa itd. w szkołach, ale oczywiście rachunek wystawią podatnikom, bo przecież wszystkie te "darmowe" rzeczy są z pieniędzy podatników, czyli naszych... charytatywność i dobroduszność za cudze pieniądze to coś normalnego wśród socjalistów.... eh szkoda gadać...
Ja nie mam nic przeciwko placeniu podatkow i pomocy innym. Mieszkam w Norwegii i stosuje sie obowiazujacych praw, w tym takze prawa podatkowego. I zgadzam sie idea panstwa opiekunczego.
Nie mialabym nic przeciwko np. dodatkowemu opodatkowaniu, aby pomoc uchodzcom.
Mam pelne zrozumienie, ze nie kazdy ma wysokie zarobki i dobra prace. Nie kazdy jest w stanie zadbac o siebie. Nie kazdy jest zdrowy i zdolny do pracy. Nie kazdy dobrze funkcjonuje w spoleczenstwie.
Nie boli mnie serce, gdy z moich podatkow udzielana jest pomoc ludziom biednym, uchodzcom czy uzaleznionym. Bez wzgledu na ich kolor skory, wyznanie, narodowosc.
Obecny rzad wniosl ulgi podatkowe dla najbogatszych. Watpliwym jest, aby akurat ta grupa potrzebowala ulgi. Poniewaz artykul jest o uchodzcach syryjskich, to wiele z nich mialoby lepsze zycie za te pieniadze.
Temat uchodzcow jest ostatnio dyskutowany wsrod moich znajomych i przyjaciol. Wiekszosc z nich jest za. Moze dlatego, iz wielu z nas pracowalo za granica w biednych krajach. I widzialo prawdziwa nedze, choroby itp.
Miara naszego czlowieczenstwa jest nasz stosunek do blizniego. Moze warto sie na tym zastanowic.
Człowiek był i jest egoista, pijar teraz lepszy. Ci co są odpowiedzialni za krzywdę tych ludzi mają na nich poprostu wyebane i liczą na naiwnych. Sprawdzenie uchodźców to świetny biznes dla kolesiostwa przy wydawaniu kasy na ich utrzymanie.
Z drugiej strony, jak ktos ma się godzić na takie populistyczna gadanie jak ludzie na miejscu nie mogą dostać się do ortopedy czy ginekologa i czekają po 3-4 miesiące bo lekarzy brak. Jak ktoś chodzi na kurs norweskiego za ciężko zarobione pieniądze, a taki azylant ma to za free i ma w dupie naukę i śmieje się w twarz jak to naiwniacy pracujący na niego płacą...