Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

„I AM KUBA” (JESTEM KUBA) – FILM PORUSZAJĄCY PROBLEM EUROSIEROCTWA. - Norwegia

Czytali temat:
1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu „I AM KUBA” (JESTEM KUBA) – FILM PORUSZAJĄCY PROBLEM EUROSIEROCTWA.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
345 Postów
P. H.
(Lomo)
Stały Bywalec
Niech już przestaną wymyślać takie rozczulające historyjki . Bo to śmiechu warte. Jak byłem dzieckiem za komuny to z powodu wyjazdów rodziców długo siedziałem u dziadków i było rewelacyjnie, naprawdę rewelacyjnie. Nie powiem że z rodzicami żle, ale u dziadków było lepiej. Spać szliśmy o 12 w nocy jak się skończył program TV, cały czas przychodzili liczni ciekawi znajomi dziadków. No i dziadków można było sobie tak ustawić że nie podskoczyli. I kasa była podwójna bo od rodziców i od dziadków. Jeszcze dziadek mieszkał blisko rewelacyjnego terenu , lasy, łąki, jeziorka. A z rodzicami mieszkałem na betonowej pustyni. Tak że niech dzieciary przestaną udawać pokrzywdzonych. Chyba że rodzice tych dzieciarów są za granicą w katastrofalnej sytuacji finansowej i nie przesyłają kasiorki, a wpaść za granicą a taką kichę to dziś wcale nie rzadkość. A dziadkowie nie mają co im dać do jedzenia i zbierają szczaw i kradną kury. Może tak być , bo gdzie teraz mieszkam to obserwuję takie sytuacje.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-20  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(suzi)
Wiking
Lomo masz racje , chcą nas napiętnować jakimi to jesteśmy nieczułymi materialistami.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
P Krawczyk
(peter1980)
Wiking
Na emigracji jest super
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
Z nie którymi związkami też jest różnie rodzice wyjeżdzają nie tylko po kasę ale się wyrwać z domu, związek przypadkowy był no ale trzeba było siedzieć bo co ludzie powiedzą, w niektórych przypadkach za dużo oglądania telewizji robi ludziom wodę z mózgu. Ja jakoś nie nastawiałem się na kasę tylko aby poznać nowych ludzi i mieć własny *ogródek* w sumie mogłem się zatrudnić w firmie plantasje czy jakoś tak >D zauważcie że nie ma więzi miedzy ludzkiej, nie tylko rodzice co mieli znajomych np z szkoły to po wyjeżdzali i teraz nawet nie ma za bardzo z kim porozmawiać, młodzi albo cały czas pracują albo kombinują jak tu się wyrwać, znam kilka rodzin co pracowało w latach 90tych i nawet do teraz za granicą począwszy od Austrii, Szwajcarii, Niemiec i Francji dopiero po 2000 wyjazdy do Anglii, ale z tego zawsze była jedna osoba w domu, zazwyczaj matka, i to jeszcze działało. Pomyślcie obojga rodziców i jakie to koszty są czy to nie lepiej zabrać dzieci z sobą oczywiście jak się będzie miało mieszkanie, lub miejsce do mieszkania, czyli np: po 2 -3 miesiącach. Przyzwolenie społeczeństwa popchnęło tak daleko, że pracodawcy i nie tylko, wywalają swoją niekompetencje na pracowników co przekłada się też na komunikację w rodzinie, nie jedno krotnie urzędy też nie pomagają wręcz przeciwnie. Zasadą pomocy jest przede wszystkim nie szkodzić. To zależy na czym się koncentrujemy np. czerwony krzyż, czarny i niebieski może pomagać i zarazem szkodzić. To tak jak organizować kurs na kierowników i nie stworzyć żadnego miejsca pracy. Człowiek zdobył jakieś kwalifikacje i nie może ich użyć, niestety w większości przypadków rynek pracy zależy od ,kraju , systemu a najważniejsze układów, w mniejszym stopniu od kompetencji. A tak z innej beczki, czy polskie urzędy śpią i nie interesują się jakie są sytuacje. Jeszcze tego filmu nie oglądnąłem wiec chyba cdn..
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Wyjezdzanie na roboty to nic nowego. Za czasow komunistycznych tez ludzie wyjezdzali, a ich rodziny blizsze czy dalsze wychowywaly takie osierocone dzieci.
W koncu kto gazociag u ruskow budowal, jak wlasnie nie tacy ludzie. No i super oplacalne to wtedy bylo ( rozlakowe, handelek, itp). A co z rodzinami marynarzy. Tych to przeciez tez nigdy w domu nie bylo.
Jedyna roznica jest to, ze teraz znalezli na to taka ladna nazwe "eurosieroctwo"
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
431 Postów

(Turysta11)
Wyjadacz
i po filmie, przedstawiona sytuacja rodziny wyglądała całkiem przyzwoicie, ale mam rozumieć że film był kręcony po to żeby pokazać przykładową sytuację, bo standardy dosyć wysokie, to teraz Norwedzy mają odzwierciedlenie tego co dzieje się w Polsce i na co potrzebna kasa na dzieci mówią że exportowanie kasy ale jakim kosztem. Gdyby przykładowy Kowalski chciał przyjechać z dzieckiem nie znając przepisów co go może czekać, w jakim okresie otrzyma faktyczna pomoc, nie jest to łatwe ale ludzie różni są. Jak widać u nas bez przyczyny też nie zabiera się dzieci do rodzin zastępczych czy domów dziecka, jest rozprawa i podejmuje się najwłaściwszą decyzje, czasem dzieci idą do domów dziecka czy też schronisk, i tu pozostaje też ryzyko środowiskowe, jeżeli nie jest odpowiednio prowadzona placówka, no ale podobno teraz przepisy są takie że wychowawcy są bezradni. Wiec zawsze jest potrzebna rozmowa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-4  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok