Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
(1388 niezalogowanych)
558 Postów

(Ronn)
Wyjadacz
WujekJanek napisał:
No niestety zgadzam się z panem Baba i przyznaję, że pomimo iż człek ten pochodzi z absolutnie innego kręgu kulturowego niż ja, to mam dokładnie takie same obserwacje i przemyślenia. Natomiast to, co bardzo mnie zasmuciło, to puenta artykułu:

Czy norweski model jest jednak zły? Pewnie nie, jeśli zapytałoby się o to emerytowanego Norwega spędzającego jesień życia np. na hiszpańskiej plaży.

Nie wiem, czy jest to też przedruk z Dagbladet, czy może własne zakończenie i próba podsumowania problemu autorstwa MN, ale to podsumowanie jest tak straszliwie płytkie, prymitywne i wręcz infantylne, że nie jestem w stanie pojąć, jak ktoś mógł tak spuentować ten artykuł. Puenta sprowadza bowiem wszystkie absolutnie wartości humanistyczne, takie jak szacunek, miłość, przywiązanie, rodzina, wspólnota do poziomu nieistotnych drobiazgów. Co jest ważne? Oczywiście jedna tylko rzecz, pieniądze. Nie ważne że ktoś jest odrzucony i rozpaczliwie samotny, że ma poczucie iż nie ma już po co ani dla kogo żyć. Ważne, że stać go na wypoczynek w Hiszpanii...

To tak, jakby artykuł o zbrodniach nazistowskich spuentować stwierdzeniem, że wysiłki wspaniałych i wybitnych hitlerowskich naukowców przyniosły gwałtowny rozwój technologii silników rakietowych i dzięki temu świat jest lepszy i szczęśliwszy...

To po prostu smutne.

LOL Trafil pan w sedno panie Janie... nie zerkalem w oryginal ...ale mam przeczucie ze to puenta autorstwa MN... i niestety takie puenty kreuja rowniez punkt widzenia czytelnikow... zwlaszcza tych z krotkim stazem w Norge, bo Ci ktorzy mieszkaja tutaj kilka lat maja szacunek do samych siebie i otoczenia w jakim sie znajduja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Cysiu, no proszę Cię, to co robisz nazywa się potocznie rozbijaniem gówna na atomy.
Celowo przekłamaną nadinterpretacją.
No po co???

Cysiu, jak Ci się nudzi to ja mam właśnie 4 kontrakty do opracowania i zaopiniowania. I do napisania kilka odwołań od różnego rodzaju decyzji administracyjnych. Wyślę Ci trochę tych materiałów. Ja będę miał mniej roboty a Ty będziesz miał się czym zająć...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
WujekJanek napisał:
A może z innej strony...

Ktoś kiedyś napisał, że cechą charakterystyczną młodzieży jest to, że od wieków się psuje. Z pokolenia na pokolenie. Już starożytni wyrażali głębokie zaniepokojenie o losy ojczyzny, gdyż ta dzisiejsza młodzież... Moja babcia często narzekała na dzisiejszą młodzież... Nawet ja sam ostatnio coraz częściej łapię się na tym iż...

Młodzież jest taka jaka jest. Co to ma wspólnego z szacunkiem do starszych? Zaraz do tego dojdę. Otóż jak twierdzi Anton Makarenko NIE MA ZŁYCH UCZNIÓW, SĄ TYLKO ŹLI NAUCZYCIELE. Taka jest młodzież, jaką my wychowaliśmy. I oburzanie się na młodzież to de facto oburzanie się na nieudolność własnego pokolenia. I na odwieczne prawa natury która tak właśnie młodzież stworzyła. Więcej powiem. Nawet starożytny Cyceron nie raz i nie dwa stawał po stronie młodzieży. Nawet w tak delikatnych sprawach jak kwestia pieniędzy których jak wiadomo młodzieży zawsze brakuje:

"Skąpstwo starców to głupota – cóż może być bardziej absurdalnego od gromadzenia zapasów na drogę w chwili, gdy zbliżamy się do kresu podróży."

Pamiętajmy, że za czasów Cycerona człek 50 letni to już starzec...

A co konkretnie z tym brakiem szacunku dla starszych akurat w Norwegii? Znam wielu młodych ludzi [ok, dobrze, dla mnie 25 czy nawet 30 latek to juz kategoria młody człowiek] którzy są rdzennymi Norwegami, ale nigdy nie zgodzę się z twierdzeniem, że nie szanują rodziców czy dziadków. Znam i takich którzy rodziców traktują jak dojne krowy. Czyli? Czyli to samo co w Polsce. I w każdym innym państwie świata. Oczywiście wiele osób powie teraz: Tak, to prawda, ALE ZA MOICH CZASÓW... I tak oto wróciliśmy do punktu wyjścia: cechą charakterystyczną młodzieży jest to, że od wieków nieustannie się psuje.

Inną rzeczą jest ROSZCZENIE.
Norwegowie mają zupełnie inny system postrzegania świata niż my Polacy. Sposób, który bardzo mi się podoba. Polak którego podanie o prace zostanie odrzucone będzie się wściekał przez 2 tygodnie i wszędzie węszył spisek. Norweg wzruszy ramionami i pójdzie pobiegać do lasu. Norwegowie nie są mistrzami logistyki. I przykład z placu budowy: ktoś kazał montować sufity z płyt gips-karton. Po ich zamontowaniu okazało się, że instalacja do wentylacji nie jest skończona i płyty trzeba odkęcić. Następne 30 minut nasze chłopaki poświęciły na robienie mądrych uwag, szydzeniu z Norwegów, oraz oczywiście na szukaniu winnego całej tej sytuacji. A 3 norweskich monterów poświęciło ten czas na zupełnie co innego: odkręcili 2 płyty, skończyli instalację i przykręcili płyty z powrotem... I było im naprawdę straszliwie wszystko jedno kto zawinił. Czujecie różnicę? To samo ze starością: Norwegowie biorą życie takim jakim jest i nie robią z tego wielkiego halo. Jeśli ktoś ma 60 lat, to jest stary i tyle. Jeśli w gazecie jest zdjęcie 50 latki, to ma ona zmarszczki - i to jest normalne. Nawet w Norweskich pismach dla Panów świat jest taki jaki jest. Jeśli modelka ma -za przeproszeniem wszystkich czytających to Pań- kolokwialnie mówiąc "wielkie cycki" to podlegają one prawom grawitacji i są obwisłe. W odróżnieniu od pisemek europejskich, a już szczególnie tych skierowanych na rynek Wschodnioeuropejski, gdzie każdy element ciała modelki podlega nie prawom natury, tylko prawom marketingu i photoshopa.

Norwegowie biorą życie takim jakie jest. Z poszanowaniem praw naturalnych. Nawet tych brutalnych. I to w nich kocham.

Tutaj nikt nie powie że MASZ MNIE SZANOWAĆ BO JESTEM STARSZY.
Nikt tak nie powie, bo jest to sprzeczne z jednym z podstawowych praw naturalnych.
A z tym mianowicie, że na SZACUNEK TRZEBA SOBIE ZASŁUŻYĆ.

To by było na tyle. I nie zmienia to w niczym mojej opinii, która wyraziłem gdzieś tam na dole, że ostatnie dwa zdania artykułu są infantylne, żenujące i sprowadzają całe życie człowieka jedynie do wartości które dadzą się umieścić w arkuszu kalkulacyjnym lub w banku. Jeśli gdzieś dopatrywać się bezduszności, bezmyślności i braku poszanowania dla drugiego człowieka, to myslę że nie w zachowaniu Norwegów, tylko w tych własnie dwu ostatnich zdaniach artykułu.

Postrzeganie innych własnymi kategoriami, podstawowa przyczyna niezrozumienia drugiej osoby. stary/=młody
Ach ta młodzież do niczego się nie nadaje, jak oni w ogóle sami potrafią oddychać, a w tym czasie wynaleziono koło, człowiek poleciał w kosmos, mamy internet, choć to ostanie to nie wiadomo czy nie zgładzi ludzkości.
Szacunek do osób starszych to często milczenie jak pieprzy głupoty, negowanie jej poglądów nic nie da, tyle lat się nie nauczyła to i teraz nie zrozumie.

Co do życia rodzinnego w PL to spora część społeczeństwa nie ma gdzie i za co się wyprowadzić od "mamusi" lub żyć choćby bez jej pomocy, babcie to są kochane bardziej za to że są darmową opieką nad dziećmi i dołożą się..

Szukanie idealnego rozwiązania jest bez sensu, każdy lubi inaczej spędzać czas, z rodziną cały czas czy tylko na zdjęciu, innym nigdy nie dogodzisz, no i głównym powodem takiego, a nie innego traktowania przesz potomstwo jest to jak się je wychowało.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
wczoraj w słynnym polskim serialu Szpital oglądałem jak to syn poharatał 65 letnią matkę
żebra połamał i rękę
i to Polak był
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
Włosi biją rekordy niesamodzielności
Trzy czwarte spośród włoskich trzydziestolatków nadal mieszka z rodzicami. Połowa z nich utrzymuje się z kieszonkowego, który otrzymują od swoich opiekunów.
obserwatoriumrodzinne.pl/mlodzi-wlosi-mieszkaja-z-rodzicami/

Włochy: Dorosłe dzieci procesują się z rodzicami o pieniądze na utrzymanie
Co roku do włoskich sądów trafia 30 tysięcy spraw, w których pełnoletnie dzieci występują przeciwko swoim rodzicom domagając się od nich pieniędzy na utrzymanie. To rezultat niejasnych przepisów oraz tradycyjnych już problemów Włochów z usamodzielnieniem się.

Read more: wyborcza.biz/biznes/1,101562,12577339,Wl...o.html#ixzz3RbgJtCsi

to ja juz wole polski model rodziny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
jasta przyznales sie ze ogladasz TVN
Tusk Visjon Network
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Janku i Joseph

Bardzo trafne obserwacje!

Zgadzam sie, ze na szacunek trzeba sobie zasluzyc. I to obowiazuje obie strony.
Osoba starsza nie moze wymagac szacunku tylko dlatego, ze jest stara. Na szacunek zapracowywujemy sobie cale zycie.
Czyz mamy oczekiwac szacunku od potomstwa, jezeli my ich nigdy nie szanowalismy?

Spotyka sie wielu doroslych, ktorych jedyna forma zwracania sie do dzieci jest "durnowaty gowniarzu" " sp... bo nogi z du...py ci powyrywam" itp. Zwracaja sie tak nie tylko do swoich dzieci, ale ogolnie do dzieci i mlodziezy. Bo przeciez mali ludzie sa glupi i nic nie wiedza. W wielu rodzinach jedyna forma wychowawcza jest tresura, ostre slowo i przemoc fizyczna.
Jedyna forma rozmowy jest tam przekaz typu " ojciec ci dobrze radzi, ojciec przez zycie cie przeprowadzi.

I dlaczego mlody czlowiek ma szanowac wszystkich doroslych? Szydzacych z niego nauczycieli, zwyrodnialych sasiadow itp?

Pozniej rodzic, ktory byl nieobecny w zyciu swojego dziecka, chce szacunku i opieki na stare lata. Zgroza.

Dzieciom trzeba przekazywac pozytywne wartosci i wychowywac ich na dobrych, wrazliwych ludzi. Wtedy swiat bedzie lepszy dla mlodych i starych.

Szanujmy sie wzajemnie i swiat bedzie lepszym miejscem do zycia dla kazdego. Choc wiem, ze to utopijne zyczenie.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
to chyba pierwszy raz kiedy zgadzam się z kimś z tego komunistycznego ugrupowania, widocznie od czasu do czasu mają jakieś prześwity mądrości
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
no tak
ja bym jednak nie zabierał się za podważanie Przykazań Bożych
bo czy to był Bóg, czy JE wymyśliła rada starców, to chyba jednak mieli rację
i nic tu humanizm, nauka, czy co inne nie pomoże
nawet mędrcy przez samo H pisani
takiego Jakuba też nie można już skazać na wieczne potępienie, nawet jeśliby się nie zdążył nawrócić
przed starością i opuszczeniem tego łez padołu
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok