Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

W Norwegii brakuje szacunku do starszych - Norwegia

Czytali temat:
(1386 niezalogowanych)
1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu W Norwegii brakuje szacunku do starszych
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
No niestety zgadzam się z panem Baba i przyznaję, że pomimo iż człek ten pochodzi z absolutnie innego kręgu kulturowego niż ja, to mam dokładnie takie same obserwacje i przemyślenia. Natomiast to, co bardzo mnie zasmuciło, to puenta artykułu:

Czy norweski model jest jednak zły? Pewnie nie, jeśli zapytałoby się o to emerytowanego Norwega spędzającego jesień życia np. na hiszpańskiej plaży.

Nie wiem, czy jest to też przedruk z Dagbladet, czy może własne zakończenie i próba podsumowania problemu autorstwa MN, ale to podsumowanie jest tak straszliwie płytkie, prymitywne i wręcz infantylne, że nie jestem w stanie pojąć, jak ktoś mógł tak spuentować ten artykuł. Puenta sprowadza bowiem wszystkie absolutnie wartości humanistyczne, takie jak szacunek, miłość, przywiązanie, rodzina, wspólnota do poziomu nieistotnych drobiazgów. Co jest ważne? Oczywiście jedna tylko rzecz, pieniądze. Nie ważne że ktoś jest odrzucony i rozpaczliwie samotny, że ma poczucie iż nie ma już po co ani dla kogo żyć. Ważne, że stać go na wypoczynek w Hiszpanii...

To tak, jakby artykuł o zbrodniach nazistowskich spuentować stwierdzeniem, że wysiłki wspaniałych i wybitnych hitlerowskich naukowców przyniosły gwałtowny rozwój technologii silników rakietowych i dzięki temu świat jest lepszy i szczęśliwszy...

To po prostu smutne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
a ja chce wiedziec dlaczego nie spytac
Pewnie nie, jeśli zapytałoby się o to emerytowanego Norwega spędzającego jesień życia
w domach starosci- sykehjemm
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Ja tam nie wiem co w tym dziwnego. W Norwegii nie ma przeciez szacunku dla nikogo.
Uczniowie nie maja szacunku dla nauczycieli, mlodziez dla doroslych, nie ma szacunku dla innych kultur.
Kazdy Norweg ma jedynie szacunek tylko dla siebie i tylko jego pępek go obchodzi.
Na przyklad malo jaki Norweg pomaga ekonomicznie swoim dzieciom jak studiuja - wiekszosc ma przekonanie masz 18 lat to radz sobie sam.
Ludzie wpychaja sie do pociagu, zanim inni zdaza wysiasc.
Nikt nie ustepuje miejsca kobietom w ciazy, czy starszym.
Faceci wpychaja sie zawsze we wszystkie drzwi pierwsi, itd, itd.
A pozniej placz, ze nie ma szacunku dla starszych.
W koncu tak z niczego sie to nie bierze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
a czy to jest polskie forum?
forum dla ludzi wychowanych na serialach
Me jak miłość
Dlaczego ja
Szpital
Ukryta prawda
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
ciebie ksztaltowaly
nasze matki nasi ojcowie

ida
poklosie

tak wyglada wasza propaganda Jazwinski

Który naród przyczynił się najbardziej do klęski nazistów w 1945 roku?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Elise napisał:
Ja tam nie wiem co w tym dziwnego. W Norwegii nie ma przeciez szacunku dla nikogo.
Uczniowie nie maja szacunku dla nauczycieli, mlodziez dla doroslych, nie ma szacunku dla innych kultur.
Kazdy Norweg ma jedynie szacunek tylko dla siebie i tylko jego pępek go obchodzi.
Na przyklad malo jaki Norweg pomaga ekonomicznie swoim dzieciom jak studiuja - wiekszosc ma przekonanie masz 18 lat to radz sobie sam.
Ludzie wpychaja sie do pociagu, zanim inni zdaza wysiasc.
Nikt nie ustepuje miejsca kobietom w ciazy, czy starszym.
Faceci wpychaja sie zawsze we wszystkie drzwi pierwsi, itd, itd.
A pozniej placz, ze nie ma szacunku dla starszych.
W koncu tak z niczego sie to nie bierze.

Na prawde znasz kazdego Norwega ? Czy po prostu idziesz na latwizne i generalizujesz ? Z Norwegow, ktorych ja znam, niewielu pasuje do Twojej wizji.

Co do poszanowania nauczycieli przez uczniow, to masz jakies doswiadczenia z ostatnich lat w polskich szkolach ? Bo widze, ze lekko oderwana jestes od rzeczywistosci Pracowalam i w polskiej szkole i w norweskiej i takie numery, na jakie pozwlalaja sobie uczniowie w polskich szkolach sa rzadko spotykane w norweskich.

Co do poszanowania osob straszych, to w Polsce wielu bardzo szanuje "dziadziusia i babunie", a raczej ich renty i emerytury, ktore sa czesto podstawa utrzymania calej pozostalej rodziny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1399 Postów
cyc cyc
(cysiek2)
Maniak
W Norwegii brakuje szacunku do starszych
to jest temat i tego nalezy sie trzymac

ale zawsze mozna sobie otworzyc jak ktos jest debilem
nowy temat
a u was to murzynow bija
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Lindemans napisał:

Na prawde znasz kazdego Norwega ? Czy po prostu idziesz na latwizne i generalizujesz ? Z Norwegow, ktorych ja znam, niewielu pasuje do Twojej wizji.

Co do poszanowania nauczycieli przez uczniow, to masz jakies doswiadczenia z ostatnich lat w polskich szkolach ? Bo widze, ze lekko oderwana jestes od rzeczywistosci Pracowalam i w polskiej szkole i w norweskiej i takie numery, na jakie pozwlalaja sobie uczniowie w polskich szkolach sa rzadko spotykane w norweskich.

Co do poszanowania osob straszych, to w Polsce wielu bardzo szanuje "dziadziusia i babunie", a raczej ich renty i emerytury, ktore sa czesto podstawa utrzymania calej pozostalej rodziny

Oczywisce, ze generalizje. Specjalnie dla ciebie napisze wiec - wiekszosc.
Nie zmienia to niestety faktu, ze jest jak jest.

Poza tym ja pisalam o Norwegii, wiec twoj zarzut, ze jestem lekko oderwana od rzeczywistosc, bo w Polsce nie ma szacunku dla nauczycieli, nijak ma sie do tematu.
Tematem jest szacunek dla starszych w Norwegii, a nie szacunek dla nauczycieli w Polsce. Jak rowniez tematem nie jest porownanie sytuacji w Polsce i w Norwegii.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1633 Posty
Jan .
(WujekJanek)
Maniak
Dyskusja zmierza w ciekawym kierunku...
Średnio merytorycznym...
Niedługo polecą argumenty typu: A TWOJA STARA PIERZE W RZECE...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok