Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Co wybieracie - strefy bezcłowe czy tańszy alkohol w Vinmonopolet? - Norwegia

Czytali temat:
SŁAWOMIR JAMROŻY Bogdan Nowakowski Michal W (1366 niezalogowanych)
1 Post
Redaktor
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Co wybieracie - strefy bezcłowe czy tańszy alkohol w Vinmonopolet?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
Jan Kowalski
(Fantomas) Online
Wiking
Tez jestem za. Zakupy wolnclowe zrobie za granica.....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
18 Postów
Zenon Ile
(Zen_I)
Wiking
Taniej poza Vinmonopolet :-D
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Istnienie sklepów wolnocłowych przyczynia się do wzrostu konsumpcji alkoholu oraz jest pośrednim powodem odbywanych podróży. W związku z powyższym, jestem za usunięciem całego tego systemu – mówi Olaug Bollestad.

Ciekaw jestem czy zlikwidują też sklepy za granicą?
Pewnie nawet nie wie że na lotach krajowych wejścia na bezcłowy nie ma.........

Jedyny efekt jaki będzie to ludzie na bruk, mniejsze dochody, a spożycie może kilka procent spadnie bo ktoś nie zdąży kupić wylatując....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
168 Postów
gargamel gargamelowaty
(gargammell)
Stały Bywalec
najlepszy alkohol ma jasta ,z przemytu plus kwaszone ogorki gratis
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
"Ankietowani chcą zlikwidowania sklepów wolnocłowych sprzedających alkohol na lotniskach, a zamiast nich, obniżenia podatku od alkoholu na terenie całej Norwegii."

Całkowicie popieram. Wolnocłowy mnie nie interesuje, nich zniknie, ale niech ceny w monopolowym są niższe
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
52 Posty
en kvinne i norge
(enkvinneinorge)
Nowicjusz
Wysokie ceny alkoholi i papierosow doprowadzily do tego, ze Norwegowie coraz czesciej zaopatruja sie w te towary u przemytnikow, nie wspomninajac o nagminnym przekraczaniu dozwolonej ilosci wwozonego alkoholu ze Szwecji.
Ceny sprzed 20 czy 30lat w porownaniu do zarobkow, sa dzis o wiele nizsze, jednak wciaz zbyt wysokie.
Mysle, ze Norwegowie opowiedza sie za zmniejszeniem cen w vinmonopolet, kosztem likwidacji sklepow w sterfie wolnoclowej.

Ja jestem za.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów
Mmmm ?
(kaledonia)
Wiking
A kto normalny kupuje alkohol wylatując z Norwegii skoro wszędzie na świecie jest on tańszy niż tutaj ?

Nie zauważyłam by z powodu tych wysokich cen jednak ruch w monopolowym był słaby,a łajby kursujące między NO,a SE to ruch mają na całego, zwłaszcza przed weekendem.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(BartoszSzopa)
Wiking
Oczywiście zamknąć wolno clowe, niższe ceny w monopolu! To i może na metah opuszczą
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
52 Posty
en kvinne i norge
(enkvinneinorge)
Nowicjusz
Prom do Szwecji, to jedynie wstep do wielkich zakupow. Norweg kupuje w litrach i zgrzewkami. Pare butelek zakupionych w sterfie wolnoclowej, to zadna rewelacja. Przejazd przez granice wypchanym po brzegi samochodem jest dla wiekszosci najlepszym rozwiazaniem. Na to jednak trzeba poswiecic pol dnia lub wiecej.

Ruch w vinmonopolet nigdy nie oslabnie, bez wzgledu na ceny. Jak ktos ma potrzebe, to i 3 razy tyle zaplaci,
co nie znaczy, ze ludzie nie chcieliby placic mniej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok