Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Konrad Kkk Slawek xxxxxxxx Michal Kaczorowski sara Sobczak Artur Opasinski Eve Lademan ja ja bartolini bartolini beznazwiska Pawel Pawel (13261 niezalogowanych)
983 Posty
Dorota Hansen
(HotLips)
Maniak
Zupelnie nie rozumiem dlaczego ten serial jest kontrowersyjny dla polakow.

Serial jest satyra i ironicznym spojrzeniem na wyzsza klase srednia w zamoznej dzielnicy Oslo. Wszystko jest tutaj uporzadkowane. Kontrastem dla tego zycia sa polscy pracownicy, ktorzy calkowicie odstaja od tego obrazka dobrobytu.

Polacy sa tutaj tlem. Tlem, ktore jest calkowicie realne. Czy norwegowie postrzagaja polakow jako "zlo konieczne" - nie sadze. Czy satyryczna scena przekraczania granicy i kradziezy opon w Nordby sprawia, ze moi znajomi patrza sie na mnie jak na zlodzieja? Nie sadze. Czy ja jawie sie moim znajomym i kolegom jako przemytnik i kryminalista? Nie sadze.

Postacie polakow sa szkicowane na podstawie wielu faktow wzietych z wiadomosci. W jakich wiadomosciach polacy przoduja, wiedza chyba wszyscy.

Wsrod polakow sa zlodzieje, przemytnicy, partacze, pijacy i nieroby. Ale sa tez ludzie wspaniali i wrazliwi, doskonali fachowcy i dobrzy sasiedzi. Tak jak wsrod kazdej nacji.

Przeslanka filmu nie jest kampania nienawisci w stosunku do polakow. Nikt tego filmu tak nie odbiera. No, byc moze ktos, kto nie rozumie jezyka i wszedzie widzi zlo i podteksty. Ale to jest juz choroba.

Zycze wszystkim duzo humoru i szerokich horyzontow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:3  
Odpowiedz   Cytuj
281 Postów

(grzes333)
Stały Bywalec
Polacy sa tutaj tlem. Tlem, ktore jest calkowicie realne.

kobieto masz problemy z matematyka ,ostatni odcinek pt zlodziej rowerow
to niby o norwegach co kradna rowery ?
bo nie zauwazylem ,w ciagu 45minut trwania filmu norwegow pokazali przez 5 minut a reszta byla o Polakach
czyli to twoje tlo to zajelo 80% filmu

Wsrod polakow sa zlodzieje, przemytnicy, partacze, pijacy i nieroby. Ale sa tez ludzie wspaniali i wrazliwi, doskonali fachowcy i dobrzy sasiedzi. Tak jak wsrod kazdej nacji

no to dlaczego swiadomie pomineli fakty na rzec jakis wymyslow
gdzie jest Polak co ratuje dziewczynke co spadla do fiordu w czasie gdy tatus norweg tylko sie patrzy

gdzie jest Polak co zrobil najwieksze grafiti w norwegi

no i gdzie te przemytniki norweskie i pijane panienki sikajace na ulicach
a i jeszcze jedno rzadko sie zdaza ze norweski lekarz ci pomoze w ramach pracy za ktora placisz
a co dopiero zeby sie zainteresowal jakas osoba poza praca i i to jeszcze w jej wlasnym podworku
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
tak
cały świat się uwziął na polakków
nie będę już powtarzał swojej litanii
tylko dodam
Chiny: nazwa kraju "POLSKA" tłumaczona na język skośnooki brzmi mniej więcej
wieczny bajzel, bałagan
i to oni już tłumaczą sobie od kilkuset lat
to nie za komuny się wzięło
nie za Tuska
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
281 Postów

(grzes333)
Stały Bywalec
to teraz Chinki obracasz
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
281 Postów

(grzes333)
Stały Bywalec
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
DorHan napisał:

Przeslanka filmu nie jest kampania nienawisci w stosunku do polakow. Nikt tego filmu tak nie odbiera. No, byc moze ktos, kto nie rozumie jezyka i wszedzie widzi zlo i podteksty. Ale to jest juz choroba.

Jak to nie odbiera, jako kampanii nienawisci ?
Zwierzykowi, to juz niedlugo dupa peknie z bolu nad serialem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
Piotr Skw
(spidero)
Wiking
ale z dzisiejszym grzebaniem Serfina to przesadzili
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
86 Postów
Marek Z
(MarekZ)
Początkujący
spidero napisał:
ale z dzisiejszym grzebaniem Serfina to przesadzili

No troszkę przegięli... Albo trzeba traktować ten serial jako debilną komedię w stylu Bundych, albo nie wiem co o tym myśleć... :]
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
21 Postów
Rafa T.C
(zara666)
Wiking
Mieszkam w Skandynawii cale Zycie, to świetny Serial ale fakt ze te Polskie klimaty pachną latami 80-90 tymi bo tak dokładnie tu było i każdy wie, teraz sie klimaty bardziej rozmieszaly.
2 fakt to ze nie poruszają tematu Imigrantów pewnego wyznania bo sie bojom a wiedzom ze Polak Bendzie siedział cicho żeby wiecznie udowodzic ze Polacy to wielcy Europejczycy ale niestety czym więcej tak będzie to każdy będzie olewał sprawę i sie nabijał.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Marcelina Perz
(marcp)
Wiking
ależ chłam...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok