Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
zic zac Przemyslaw Filipiak (1018 niezalogowanych)
347 Postów

(sorlandet)
Stały Bywalec
sorlandet napisał:
[quote]Buraczyna napisał:
sorlandet napisał:

Tak, ambitni podejmują naukę w Polsce. Radzę delikatnie rozeznać się w sondażach ilu Norwegów studiuje na Uniwesytetach w Krakowie, Wrocławiu,Gdańsku chociażby.
Sądzę gdyby ,nie było problemu,to nie czytałoby się tego artykułu.
Ja opisałam jakie jest podłoże Norweskiego lenistwa ,a jeżeli podajesz jaki Uniwerek jest na którym miejscu,to widocznie gdzieś tkwi problem,że po tych uniwersytetach Norweskich jest strasznie niski poziom,to o czymś to wszystko świadczy...

Idac twoim tokiem rozumowania - skoro poziom wiedzy u norwegow jest katastrofalny, to logicznym jest, ze najwieksi lenie wybiora uczelnie, ktorych ukonczenie nie sprawi im problemu.
To samo dotyczy zreszta polakow. Czy gamon po polskiej maturze bedzie aplikowal na Harvard?
Naturalnie nie, wybierze jakis uniwersytecine w kraju, skoro nawet nie potrafi sie porozumiec w obcym jezyku.

To tylko swiadczy o tym, ze zarowno tu jak i tam sa ludzie madrzy jak i glupi. Ci pierwsi wybiora dobra, renomowana uczelnie(U Oslo. Harvard, Yale itd. ) Ci drudzy zawitaja do Polski, gdzie beda sciagac, chlac zostana magistrami i powieksza grono bezrobotnych.[/qu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
347 Postów

(sorlandet)
Stały Bywalec
sorlandet napisał:
[quote]sorlandet napisał:
[quote]Buraczyna napisał:
sorlandet napisał:

Tak, ambitni podejmują naukę w Polsce. Radzę delikatnie rozeznać się w sondażach ilu Norwegów studiuje na Uniwesytetach w Krakowie, Wrocławiu,Gdańsku chociażby.
Sądzę gdyby ,nie było problemu,to nie czytałoby się tego artykułu.
Ja opisałam jakie jest podłoże Norweskiego lenistwa ,a jeżeli podajesz jaki Uniwerek jest na którym miejscu,to widocznie gdzieś tkwi problem,że po tych uniwersytetach Norweskich jest strasznie niski poziom,to o czymś to wszystko świadczy...

Idac twoim tokiem rozumowania - skoro poziom wiedzy u norwegow jest katastrofalny, to logicznym jest, ze najwieksi lenie wybiora uczelnie, ktorych ukonczenie nie sprawi im problemu.
To samo dotyczy zreszta polakow. Czy gamon po polskiej maturze bedzie aplikowal na Harvard?
Naturalnie nie, wybierze jakis uniwersytecine w kraju, skoro nawet nie potrafi sie porozumiec w obcym jezyk
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Nie przesadzajcie z tymi studiami w Polsce. To w koncu niecale 9,7% wszystkich studentow norweskich studiujacych za granica, czyli nie jest to az tak popularne.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
[b]sorlandet napisał:[/[quote]b]
[quot

Wielu "gamoni" jak to nazwałeś pokończyło Polskie matury i Polskie universytety i są inżynierami na bardzo odpowiedzialnych stanowiskach, wielu oczywiście mi znanych :) więc nie chce mi się czytać Twoich "Buraczanych" dyrdymałów buraczyno ;) a.... i chcę Tobie przekazac że się z Tobą w dalszym ciągu nie zgadzam! i proszę pamiętać,iż ja tego artykułu nie zamieszczałam :P :P
pozdrawiam. :)
ps: piszesz to, co jest dla Ciebie wygodne...,bez własnej gruntownej racji. :P :P[/quote][/quote]

Nie bardzo rozumiem co masz na myli w zakonczeniu - pisz to co jest dla Ciebie wygodne itd.

Faktem jest, ze U Oslo jest 69 w najbardziej renomowanym rankingu. Faktem jest miejsce polskich uczelni.
Rozumiem, ze mozesz sie z tym nie zgadzac, ale w takim razie kwestionuj metodologie weglug ktorej szkoly zajęły takie a nie inne miejsca a nie przeczysz faktom. Twoja niezgoda nie sprawi, ze UJ awansuje do pierwszej setki.

Jezeli masz inne zdanie poparte jakimkolwiek badaniem a nie wewnętrznym buntem to masz tu miejsce by je zaprezentowac. Niestety twoje osobiste odczucia i subiektywna opinia o swietnym poziomie polskich szkol ma zerowa wartosc poznawczo.

Przykro mi, ale tak to juz jest.
Nie bardzo tez wiem, co wnosi do dyskusji nadmienienie, ze znasz polskich inz, ktorzy piastuja odpowiedzialne stanowiska? Jest tu tez wielu Norwegow po polskich uczelniach co nie zmienia faktu, ze nasze szkoly sa slabe i daleko na liscie.

Kiedy Chinczyk, Wloch czy Taj zechce studiowac za granica, to najpierw sprawdza na ktorym miejscu znajduje sie wybrana uczelnia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3511 Postów

(Karol.Ky)
Maniak
Szkoda, ze ni podali ilu rodowitych norwego studiuje. Norwegowie jeszcze jakos sobie radza, sa leniewi, ale nikt nie przebije pomyslowowsci studentow emigrantow... Tych ostatnich robi sie coraz wiecej glownie z Afryki i Azji. Tym to sie dopiero nic nie chce, ale sa wyjatki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8 Postów

(broda)
Wiking
moi drodzy ja mowie o wrodzonej inteligencji która nic niema wspólnego z wykształceniem za pieniądze papier nie czyni mądrym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
474 Posty
Marek Keram
(Optymus_anihilacja)
Wyjadacz
broda napisał:
moi drodzy ja mowie o wrodzonej inteligencji która nic niema wspólnego z wykształceniem za pieniądze papier nie czyni mądrym.

Rozumiem, ze podmiotem domyslnym w tym zdaniu jestes TY, ktory gorujesz nad norwegami intelektem. Przechytrzyłeś tych oszolomow w ten sposob, ze to TY przyjechales do ich kraju a nie oni do twojego?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
417 Postów
Brudny Harry
(Hardi)
Wyjadacz
przez rok miałem w sąsiedztwie trzech studentów pielęgniarstwa (faceci), jak byłem w domu do południa to słyszałem (mieszkali piętro wyżej), że wstawali około godziny 12:00 (o tej godzinie dzwonił głośno budzik, a po jakimś czasie słychać było kroki), kilka razy zagadałem do nich i z rozmów wywnioskowałem, że ich całe życie kręci się wokół Playstation, no i słychać było jak cały czas grali, nie mam pojęcia kiedy oni chodzili na wykłady i kiedy się uczyli w domu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
200 Postów

(Crow)
Stały Bywalec
Zadziwiajace jest ze ta Norwegia jeszcze istnieje. Przeciez oni bez nas tutaj to by juz dawno zgineli. Szkoly tutaj sa na tak niskim poziomie, ze produkuja samych glupkow. (nadmieniam tylko ze impek tez tutejsze konczyl). Nic tu nie dziala, rolnictwo takie jak w Polsce 50 lat temu, genetycznie wytepiona inteligencja. Blehhhhh............. obrzydliwosc. Jestesmy tutaj tylko ze wzgledu na to ze dobro naszych serc nie pozwala nam ich opuscic i pozostawic na pastwe nieudolnosci, zeby nie zgineli ! Polska zawsze byla Mesjaszem narodow wiec nasza rola jest niedopuscic do ich zguby. Oni, biedacy, nie wiedza co robia !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
@Crow: W szkolach to czlowiek tylko zdobywa papierek z odpowiednim wynikiem oraz odpowiednia nazwa szkoly by nazwa potwierdzala ze wynik jest prawdziwy (pracodawcy lubia takie papierki)... A myslenia i tego co wie uczy sie samemu z osobiscie dobranych ksiazek oraz..... internetu poniewaz obecnie bardzo wiele informacji oraz ksiazek mozna znalezc wlasnie w internecie....

A co do norskow to pokazali co potrafia zanim znalezli rope naftowa.... Do Szwecji wyjezdzali zbierac truskawki.... Wiec skoro Szwedzi i Dunczycy potrafili sobie poradzic bez ropy naftowej to wnioski mozna wyciagnac samemu. Najlepiej jeszcze troche poczytac o gospodarce Norwegii vs gospodarce takiej Szwecji lub Danii....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok