Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Sezon na suszenie ryb - Norwegia

Czytali temat:
(1362 niezalogowanych)
5 Postów
Jan Kowalski
(Fantomas) Online
Wiking
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Sezon na suszenie ryb
"Suszenie" ? W norweskim klimacie to te rybki beda na wpol zgnile i opakudzone przez muchy. Smacznego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
198 Postów
Skurczybyczek Skurczybyczek
(Skurczybyczek)
Stały Bywalec
TY INTELIGYNT A WIDZIALES TY KIEDYS W ZIMIE MUFYY
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Fantomas napisał:[quote]"Suszenie" ? W norweskim klimacie to te rybki beda na wpol zgnile i opakudzone przez muchy. Smacznego.
Ty
MUNDRY inakszy ..
.

Zanim coś pieprzniesz od rzeczy .../jak łysy o beton /
to zajżyj do google , to naprawdę nie boli ...
---
PAJACU ...
---
---
Przy okazji
jeżeli już , to nie przez muchy a ptactwo , które dostaje się do tych suszek poprzez dziurawe siatko ochronne .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
kamil75 napisał:
we wrzesniu tez te ryby wisza suche juz na wior nie mam pewnosci czy to te same czy tez druga tura.
smierdzi to dziadostwo i jest takie twarde ze nozem z pilka tego nie przetniesz
pytalem sie znajomych w oslo na co im te ryby?
powiezieli ze malo kto to je

Ot taka tradycja , by pamiętać iż ich przodkowie mieli straszną biedę .
---
Ogólnie , to tego nie je się suchego ...
---
Tylko moczy się w mleku , najlepiej owczym ... i to spory czas .później dopiero przyrządza się na różniste sposoby najsmaczniejsze z kartoflami w mundurkach i kwaśnym mlekiem .
---
Większość jednak tego suszu , trafia jednak nie do spożycia , a do FIRM KOSMETYCZNYCH !!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
198 Postów
Skurczybyczek Skurczybyczek
(Skurczybyczek)
Stały Bywalec
Gabriel napisał:
kamil75 napisał:
we wrzesniu tez te ryby wisza suche juz na wior nie mam pewnosci czy to te same czy tez druga tura.
smierdzi to dziadostwo i jest takie twarde ze nozem z pilka tego nie przetniesz
pytalem sie znajomych w oslo na co im te ryby?
powiezieli ze malo kto to je

Ot taka tradycja , by pamiętać iż ich przodkowie mieli straszną biedę .
---
Ogólnie , to tego nie je się suchego ...
---
Tylko moczy się w mleku , najlepiej owczym ... i to spory czas .później dopiero przyrządza się na różniste sposoby najsmaczniejsze z kartoflami w mundurkach i kwaśnym mlekiem .
---
Większość jednak tego suszu , trafia jednak nie do spożycia , a do FIRM KOSMETYCZNYCH !!!


Po co moczyc lepiej ostrzyc zebiska
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Chochlik napisał:Po co moczyc lepiej ostrzyc zebiska
Nie wiem jak w innych częściach Norge , Tu na Północy , Norgi "OSTRZĄ" sobie zębiska tym specyfikiem jak chleją ... kaffedohtor ... !
---
U Nas zagryza się chlebem , a Tu właśnie suszem z dorsza , tylko to są suszone indywidualnie i nie te najchudsze , a całkiem dorodne okazy ...
---
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
@Fantomas - masz takie samo pojecie o suszeniu ryb, jak i o specyficznym klimacie (przede wszystkim Lofoty), jak korowa o komputerze
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(PiotrKobialka)
Wiking
Sa takie miejsca na swiecie daleko daleko od Norwegii gdzie to scierwo uważane jest za największy delikates i potrawa narodowa.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
6 Postów
mariusz marius
(Marius_ADHD)
Wiking
Smakołyki czy nie , jedzą je osoby które chcą .
Susz jest dobry do piwka z masełkiem , lepsze niż nachosy
ale to trzeba lubieć , jeszcze islandzki hardfiskur jest na wypasie
Rorbua serwowała torkfiska z pieca z pysznym garniszem z smarzonym boczkiem , czosnkiem pomidorkami i szczypiorem i ziemniakami naprawdę wypas. Susz mają w małych pudełkach za 49kr
Poza tym nikt nikogo do jedzenia kaszanki czy flaków a tym bardziej torkfiska nie zmusza ,jesz jak chcesz .

Wiec ci którzy nigdy nie próbowali torkfiska a np. wąchali albbo tylko z posłuchu usłyszeli co to za draństwo, to przy produkcj flaczków i ich wielokrotnego gotowania to dopiero śmierdzi hehhe
bez spin ludziska
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(misiu73)
Wiking
Niektórzy o tym produkcie faktycznie nie mają pojęcia a szkoda bo jest rewelacyjny a lepszej zupy rybnej nie zrobi się z niczego innego,a jeżeli chodzi o opinie ludzi z Oslo to Oslo to nie Norwegia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok