Polacy w Norwegii
Sezon na suszenie ryb
11

Bardzo zimna styczniowa aura znacznie opóźniła proces suszenia dorsza. Ta ryba nie toleruje wielkich mrozów, ale zaraz po tym, jak temperatury trochę zelżały, na całych Lofotach rozpoczęto „wieszać" dorsza. W wyniku tego procesu powstaje charakterystyczna norweska przekąska - tørrfisk, czyli ryba suszona na wolnym powietrzu, bez dodatku soli.

Na zdjęciu Maciej w pracy, lofotposten.no/Kai Nikolaisen
- Zaczęliśmy wieszać ryby na początku zeszłego tygodnia, wieszamy tyle, ile się da - powiedział przedstawiciel Ramberg FIsk AS, Vidar Henriksen.
Henriksen cieszy się z nadchodzących prognoz pogody:
- Temperatury oscylujące w granicach zera i lekki wiatr to idealne warunki na suszenie ryb. Jakość dorsza jest doskonała. Ryby biorą jak marzenie, kupujemy ok. 50-60 ton dorsza dziennie. W piątek przyjechało do nas ponad 100 ton, na razie nie zamawiamy więcej.

Tradycyjne wieszaki do suszenia ryb, wikipedia.org
Ryby suszy się na specjalnie przygotowanych „wieszakach". Pracuje przy nich trzech Polaków: Maciej, Przemek i Paweł. Praca stanowi dla nich ogromną zabawę.
- We are just hanging around - odpowiada Maciej na pytanie, czym się zajmuje.
Mężczyźni stoją przy zbiorniku, który otacza reling. Zbiornik wypełniony jest wypatroszonymi rybami, jego dno podnosi się, kiedy ryb ubywa.
- Dobrze się nam pracuje w tej branży. Jestem tutaj już drugi sezon i chętnie będę tu wracał - mówi Maciej.
Między każdym zbiornikiem z rybami Maciej, Przemek i Piotr mają chwilę przerwy na złapani oddechu. Opowiadają, że w pracy wykonują zróżnicowane zadania - od patroszenia do wieszania ryb.
- Najlepiej czuje się właśnie tutaj, przy wieszaniu ryb. Mogę wtedy postać na świeżym powietrzu, jest cicho i spokojnie. Podziwiam również piękno natury - kończy Maciej.

Suszenie ryb, wikipedia.org
Źródło: lofotposten.no, zdjęcie frontowe: wikipedia.org
Reklama
To może Cię zainteresować
1
12-02-2014 12:56
0
0
Zgłoś
12-02-2014 12:51
1
0
Zgłoś
12-02-2014 07:59
1
0
Zgłoś
11-02-2014 18:54
1
0
Zgłoś
11-02-2014 18:50
2
0
Zgłoś
11-02-2014 18:22
0
0
Zgłoś
11-02-2014 18:16
0
0
Zgłoś
11-02-2014 18:07
1
0
Zgłoś