Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Ania Ka Justyna Michalak A A gimbus gimbciuś Christian M Iwka07193 piettro1973 Sykucki Skandynaw2903@o2.pl (12382 niezalogowanych)
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Makaryna napisał:
SENTI napisał:

ale braki w sklepach sa dla mnie nie do zniesienia dlatego raz do roku muszę jechać z polski z kontrabanda zywnosciowa

W tym roku robiłam święta w Polsce i jechałam objuczona żywnością z Norwegii !
Oczywiście wszystkiego nie da się zabrać, wiec było bardzo ubogo w warzywa i jarzyny. Kiepsko było tez z alkoholem......tzn. winem

Wina w Polsce pije się mało i wiedza ludzi na temat tego trunku jest znikoma..

www.sklep-wina.pl/

w Almie jest ponad 1000 rodzai win...

magazynwino.pl/Search/Wines (2613 ...

www.wina.pl/

dla chcącego nic trudnego, nie jestem koneserem wina i kilka minut wystarczy aby znaleźć coś dla siebie.

Kuzynki mąż ma magazyn firmowe po sąsiedzku z hurtownią wina mają podobno 12 tyś rodzai win w swojej ofercie, a jeśli ktoś chce to są wstanie ściągnąć każde wino, nie wiem jak jest to w rzeczywistości, ale to że w NO jest 4 tyś rodzai dostępnych jakoś nie robi na mnie wrażenia.

4 tyś to dużo pewnie, ale jeśli ktoś chce czegoś czego nie ma w vinmonopolu to dupa bo oni mają monopol.........

poza tym to np. tutaj www.globalwinespirits.com/ mają 35 tyś rodzai alkoholu, kontakt również w jezyku polskim więc jakbym bardzo się uparł to bym zakupił takie wino jakie w NO jest niedostępne.

www.vinexus.de/s01.php?shopid=s01&cu...r&sp=en&ag=1 tutaj też 4 tyś win......

co do warzyw to np. pomidory to mają najbardziej niejadalne z wszystkich państw w jakich byłem, nawet w Holandii coś oprócz pomarańczowego plastiku można znaleźć. W No to tylko koktajlowe są jadalne, zwykłe pomidory po dwóch tygodniach zaczynają dojrzewać, gdzie normalny pomidor zaczął by gnić........

W PL Ciężko znaleźć jadalną żywność, ale jak ktoś szuka tego w sieciówkach to nigdy nic dobrego nie znajdzie....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Joseph napisał:

W PL Ciężko znaleźć jadalną żywność, ale jak ktoś szuka tego w sieciówkach to nigdy nic dobrego nie znajdzie....

I tu jest diabel pogrzebany. Polakow w przewazajacej wiekszosci nie stac na wyszukiwanie rarytasow, a tylko na zakupy w sieciowkach. Biedy nie przeskocza, jak rowniez wszyscy nie wyjada i nie znajda pracy poza granicami Polski.

Tak samo, ma sie sprawa z winem, ja bym chciala w Polsce pojsc zwyczajnie do sklepu, tak jak w Norwegii do vinmonopolet i miec szanse kupienia dobrego trunku, a nie podrabianego, smierdzacego sikacza.

Co do pomidorw, to maja w Norwegi znakomite, ale nie te najtansze na wage. Swietne i niedrogie pomidory ma zawsze na wage Meny - bawole serca . Polecam. Oprocz tego, wiele paczkowanych, np. "sliwkowe".
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
Makaryna napisał:
SENTI napisał:

ale braki w sklepach sa dla mnie nie do zniesienia dlatego raz do roku muszę jechać z polski z kontrabanda zywnosciowa

W tym roku robiłam święta w Polsce i jechałam objuczona żywnością z Norwegii !
Oczywiście wszystkiego nie da się zabrać, wiec było bardzo ubogo w warzywa i jarzyny. Kiepsko było tez z alkoholem......tzn. winem

niektorzy to juz nawet drzewo woza do lasu

zwlaszcza ze w jednym powiacie jest wiecej sklepow z alkocholem niz w calej norwegi
i nie trzeba jechac 80km do sklepu po wino
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
483 Posty
Vivid :)
(Vivid)
Wyjadacz
Joseph....wszystko sie zgadza...ale ci zachłysnieci NO pochodza z rejonów gdzie na okręg 5 km przysługuje jeden sklep.......wielobranzowy
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3272 Posty
Jon Doe
(Joseph)
Maniak
Lindemans napisał:
Joseph napisał:

I tu jest diabel pogrzebany. Polakow w przewazajacej wiekszosci nie stac na wyszukiwanie rarytasow, a tylko na zakupy w sieciowkach. Biedy nie przeskocza, jak rowniez wszyscy nie wyjada i nie znajda pracy poza granicami Polski.

Tak samo, ma sie sprawa z winem, ja bym chciala w Polsce pojsc zwyczajnie do sklepu, tak jak w Norwegii do vinmonopolet i miec szanse kupienia dobrego trunku, a nie podrabianego, smierdzacego sikacza.

Co do pomidorw, to maja w Norwegi znakomite, ale nie te najtansze na wage. Swietne i niedrogie pomidory ma zawsze na wage Meny - bawole serca . Polecam. Oprocz tego, wiele paczkowanych, np. "sliwkowe".

Praktycznie każdy ma w okolicy jakiś targ gdzie rolnicy sprzedają swoje produkty (wcale nie drożej niż w sieciówkach) i da rade znaleźć, tyle że to trzeba niestety się trochę przemęczyć bo w hipermarketach jest wsio w jednym miejscu....

no niestety w Norwegi jest tylko vinmonopolet 288 sklepów na całą Norwegię, tyle to ma niewielkie miasto w PL punktów z alkoholem gdzie o dziadostwo nie trudno. ten sam problem trzeba poszukać, ale można znaleźć.

O pomidory chodzi najzwyklejsze (bawole serca to nie mój konik) które w PL można kupić dobre( zimą czy wczesną wiosną trudno lub wcale nie ma, a w NO cały rok taki sam badziew...

Gdyby tak istotnym dla mnie był brak dobrego wina i warzyw to bym nie był w Norwegii tylko dalej mieszkał we Włoszech gdzie Norwedzy nie mają startu w tych dziedzinach......

Nigdy nie można mieć wszystkiego..........
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Dlatego, smiech mnie ogarnia, kiedy ludzie na forum jojcza "olaboga, nie ma torunskiej, kapusty, ogorkow i innych pierdol"....sieroty boze, ktore nie potrafia sie zorganizowac
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Lindemans napisał:
Dlatego, smiech mnie ogarnia, kiedy ludzie na forum jojcza "olaboga, nie ma torunskiej, kapusty, ogorkow i innych pierdol"....sieroty boze, ktore nie potrafia sie zorganizowac
Może nie aż tak Jojczą ,że tego towaru Niema tylko , ŻE JEST TAK DROGI ...!!! Tu w Norge .
---
Pamiętam jak był sklep w Oslo i Drammen , szok cenowy za zwykłą Śląską , czy też za Najpodlejszą Kaszankę .
O słoikach z Kapustą kiszoną czy też Ogórkami kwaszonymi nie wspomnę ... !
---
Tu w Mojej Wiosce od pół roku jest sklep Orientalny z Polską żywnością TEŻ ... .
---
- Ogórki Polskie Kwaszone słoik 0,9-l ... 60-nok.
- Ogórki w occie bez cukru .....0,9-l ... 50-nok.
- Surówki różnego rodzaju podobne ceny ...
---
I to nie jest Polski Sklep tylko Chiński ...
---
A rosyjskie odpowiedniki ... Prawie Połowa tych cen co Naszych ... !
---
Polski towar stoi prawie zakurzony , a inne wymieniane na Bieżąco ...
Najwięcej to jest jak widzę Litwinów i Łotyszy ...
---
O "Chińczykach" i skośnookich nacjach nawet nie wspominam .
"Powiem tylko tyle , że Ichni ryż , pakowany w Jutę w przeliczeniu na kilogramy, jest dużo tańszy , od tej ceny w Norge sklepie ...
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
366 Postów
sebastian sebastian
(sebaseba)
Stały Bywalec
...pytanie Czego Wam najbardziej brakuje w Norwegii?---przerodzilo sie jak widze w przepychanke slowna francuskich pieseczkow.biedne Wasze podniebienia... za te Wasze delikatne kubeczki smakowe,w tym starym roku koniecznie trzeba toast wzniesc!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
17146 Postów

(jasta102)
Maniak
SENTI napisał:
ja i zona pracujemy i zarabiamy obydwoje powyżej 200nok każde wiec stać nas

co do norweskich produktow to sa one rownie drogie za chleb place obecnie 32nok kupuje w piekarni a za ziemniaki zolte 46 nok za 2kg

nie stac was bo musicie splacac kredyt na dom
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5815 Postów
pati muzia
(patim)
Maniak
a co maja kupowac norweskie mieso smakowe klasy pierwszej
i wozic do Polski
Zgłoś wpis
Oceń wpis: