Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Już jest! Polsko-norweski

Kalendarz 2025

Sprawdź
Autopromocja
Czytali temat:
PIOTR MARCINKOWSKI bodek300 b Jan Maryjan Katarzyna BabciaAmarki krzysztof kowal anna janikowska janikowska (2483 niezalogowanych)
1 Post
Malgorzata Chrobot
(gosik72)
Wiking
Tak Flink,lecz to juz jest inna inszosc......szacunek do samych siebie to juz jest drugi temat,pewnie rownie dluuuugi ........
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
398 Postów

(Zawisz)
Stały Bywalec
flink napisał:
gosik72 napisał:
Owszem-szanuja,lecz swoja i czesto nie ciezka.Od zapieprzania w pocie czola jestesmy my...polacy....Smutne,ale prawdziwe.

Ja ujalbym to inaczej, oni szanuja prace bo szanuja siebie, my nie szanujemy siebie samych wiec zapieprzamy jak idioci

To nasi rodacy sami sobie napedzaja rytm i podnosza poprzeczke

Pół żartem pół serio; i dlatego, że Oni tak bardzo "szanują pracę", imigranci mają pracę. Koło się zamyka, gospodarka jako-tako kręci, itd. A My tym kołem napędowym.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Malgorzata Chrobot
(gosik72)
Wiking
Masz racje,tylko dlaczego wiekszosc z nas za napedzanie tego kola nie otrzymuje normalnego wynagrodzenia,tylko jalmuzne...........?Temat bardzo dlugi i nie do przeskoczenia....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
409 Postów

(flink)
Wyjadacz
gosik72 napisał:
Masz racje,tylko dlaczego wiekszosc z nas za napedzanie tego kola nie otrzymuje normalnego wynagrodzenia,tylko jalmuzne...........?Temat bardzo dlugi i nie do przeskoczenia....

hmmm troche pozno juz dzis aby sie tu rozpisywac ale odpowiedz na twoje pytanie znajdziesz w moim wczesniejszym poscie. Nie domyslasz sie ??
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
gosik72 napisał:

Moglabys rozwinac o co chodzi z ta jalmuzna ?
Nie masz ustalonej stawki, na ktora sie w pracy zgodzilas ? A jesli to jalmuzna, a nie usatlona stawka, to zglosilas do arbeidstilsynet ?

Aha, nie pisz, ze wiekszosc z nas, czyli Polakow zgadza sie na jakies "jalmuzny" - pisz ewentualnie za siebie, jesli Ty zgadzasz sie na takie warunki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Malgorzata Chrobot
(gosik72)
Wiking
Ja moj drogi akurat pracuje w norweskiej,solidnej firmie,i nie narzekam na zarobki,ale wiem co sie dzieje wokol mnie,wystarczy sie rozgladnac....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
398 Postów

(Zawisz)
Stały Bywalec
gosik72 napisał:

Socjalizm. Zwykły dumping socjalny, bywa że cholerna dyskryminacja. Czasem rywalizacja o pracę wśród samych imigrantów, która jest skrzętnie wykożystywana przez samych pracodawców.
Nieznajomość prawa pracy zainteresowanych i nieegzekwowanie go.
Cóż, skandynawowie chętnie inwestują w pracowitość i doświadczenie imigrantów.
I jakoś leci.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Malgorzata Chrobot
(gosik72)
Wiking
Zbaczajac z tematu....piekny,wyremontowany apartament do wynajecia..............w piwnicy!!!Masakra!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Malgorzata Chrobot
(gosik72)
Wiking
A podstawa jest znajomosc jezyka he he he.............
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
gosik72 napisał:
A podstawa jest znajomosc jezyka he he he.............

Faktycznie, bardzo smieszne

Nie pisz do mnie "moj drogi", bo po pierwsze, nie jestem mezczyzna, a po drugie, nie spoufalam sie tak szybko

Co do tego, ze "wystarczy sie rozgladnac", to ja jak sie rozgladam, wsrod moich znajomych, to wszyscy pracuja za stawki, na ktore sie zgodzili i stawki te sa rowniez zgodne z prawem norweskim.
Znam za to jedna nieszczesnice, ktora zasuwa az sie z dupy kurzy, dla polskiej "byzneslomen" za jalmuzne, bo jak inaczej nazwac 90kr/h na czarnucha. Ta nieszczesnica oczywiscie tez sie na to zgadza, bo nikt jej z bronia przy skroni tam nie zapedzil. Tak to wyglada.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok