Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Upowszechnienie umowy zbiorowej dla branży sprzątającej - Norwegia

Czytali temat:
(3745 niezalogowanych)
34 Posty

(Ibanez)
Nowicjusz
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Upowszechnienie umowy zbiorowej dla branży sprzątającej
I co wy na to , cwaniarki od "ukladow" ? To chyba nie jest za dobra wiadomosc ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Ibanez napisał:
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Upowszechnienie umowy zbiorowej dla branży sprzątającej
I co wy na to , cwaniarki od "ukladow" ? To chyba nie jest za dobra wiadomosc ?

To jest NIESTETY bardzo dobra wiadomość dla Osób pracujących w tej branży ....!
A z Twojej powyższej wypowiedzi wynika ...tylko jedno ... MŁODYŚ I GŁUPIŚ... lubo stary i tym bardziej GŁUPIŚ ...!!!.
PAMIĘTAJ o JEDNYM... od DZISIAJ...!!!
-----

W NORGE... upowszechnienie stawki , obowiązuje nawet tych , którzy zatrudniają SWOICH PRACOWNIKÓW NAWET ...NIELEGALNE!!!... .
---
Problem w tym jedyny , aby TACY pracobiorcy znali , niestety SWOJE PRAWA .!!! .
---
INACZEJ , nikt im nie pomoże ...!!!

---
Jak powiada MÓJ siostrzeniec...
ZAWODOWYM ...przygłupom , NIKT NIE POMOŻE... WSZAK ONI są najmądrzejsi ...!

Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1660 Postów
kryss d
(kryss)
Maniak
ZAWODOWYM ...przygłupom , NIKT NIE POMOŻE... WSZAK ONI są najmądrzejsi ...!
swiete slowa
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
34 Posty

(Ibanez)
Nowicjusz
Dziadek..nie musisz mnie uswiadamiac jak jest w Norge..owe cwaniarki beda musialy placic wiecej swoim pracownicom,wiec to mam na mysli piszac ze nie za dobra to dla nich wiadomosc.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
38 Postów

(Haniia)
Nowicjusz
Witam,Ja mam tylko jedno pytanie .A co z polkami ktore zalozyly firme w No i zatrudniaja inne kobiety do sprzatania,czy one rowniez moga sie ubiegav o najnizsza zagwarantowana ustawowo?)a jesli kobieta jest w takiej firmie zatrudniona bez umowy o prace .pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1557 Postów
Gct Kowalska
(Gct)
Maniak
Haniia napisał:
Witam,Ja mam tylko jedno pytanie .A co z polkami ktore zalozyly firme w No i zatrudniaja inne kobiety do sprzatania,czy one rowniez moga sie ubiegav o najnizsza zagwarantowana ustawowo?)a jesli kobieta jest w takiej firmie zatrudniona bez umowy o prace .pozdrawiam

Bez umowy o prace to nie jest zatrudniona. Pracuje na czarno i daje sie wykorzystywac. Kiedy wy ludzie zrozumiecie, ze praca na czarno nic wam nie daje? Wrecz zabiera. Zabiera bezpieczenstwo, zabiera lata wypracowane, odziera z godnosci.
Haniu, jezeli ktos zgodzil sie pracowac na czarno, to o nic nie moze sie ubiegac, zrobil z siebie niewolnika. Juz wiele razy byla tu dyskusja o sprzataniu za 80 koron / godz. Teraz weszla ustawa i trzeba placic prawie 152 korony.
Pracownik ma prawo wymagac podpisania z nim kontraktu i odpowiedniego wynagrodzenia. Zawsze mozna zglosic sie do arbeidstilsynet i powiedziec, ze sie czeka na kontrakt a pracodawca zwleka...
Przemysl to sobie. W zaleznosci po ktorej stronie "barykady" jestes, podejmij odpowiednie kroki.
Powodzenia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3 Posty
jola zaborna
(jola11111)
Wiking
Czesc . Mam pytanie moze wy mi pomozecie pracuje w hotelu jaka sprzataczka i wlasnie z dziewczynami sie zastanawiamy czy ta placa minimalana nalezy sie rowniez nam ,obecnie mamy 130k. Rozmawialysmy z nasza kadrowa lecz ona nam powiedziala ze to tylko jest dla firm sprzatajacych.
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
jola11111 napisał:
.... Rozmawialysmy z nasza kadrowa lecz ona nam powiedziala ze to tylko jest dla firm sprzatajacych.Niestety ale Same musicie sięgnąć do ŹRÓDŁA ... czyli tej konkretnej ustawy . Która jest Świeża i Mało kto wie co i jak , poza ogólną wiadomością podaną w Mediach .
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1319 Postów
zdzicho dobry
(powiatowy myśliciel)
Maniak
miłego tłumaczenia sprzątacze

Arbeidstakere som utfører arbeid i henhold til § 2, skal minst ha en lønn per time på kroner

151,67.

Arbeidstakere under 18 år som utfører arbeid i henhold til § 2, skal minst ha en lønn per time på kroner 114,56.

For arbeid mellom klokken 2100 og 0600 avtales lønnstillegg i hvert enkelt tilfelle. Lønnstillegget skal være minst 20 kroner per time.

For arbeid på lørdager som ikke er høytids- eller helligdager, gis et tillegg på 50 % etter klokken 1800.

For arbeid på søndager som ikke er høytids- eller helligdager, gis et tillegg på 75 %.

For arbeid påskeaften, julaften, nyttårsaften og pinseaften etter klokken 1300, samt 1. nyttårsdag, skjærtorsdag, langfredag, 1. og 2. påskedag, 1. og 17. mai, Kristi Himmelfartsdag, 1. og 2. pinsedag og 1. og 2. juledag, gis et tillegg på 100 %.

§ 4. Regulering av lønn i forskriftens virketid

Satsene i § 3 skal endres i samsvar med nye satser som måtte følge av eventuelle tariffrevisjoner mv.

§ 5. Utgifter til reise, kost og losji

For arbeidsoppdrag hvor overnatting utenfor hjemmet er nødvendig, skal arbeidsgiver etter nærmere avtale dekke nødvendige reiseutgifter ved arbeidsoppdragets begynnelse og slutt, og for et rimelig antall hjemreiser.

Før arbeidsgiver sender arbeidstaker på oppdrag utenfor sitt hjemsted, skal det være avtalt ordninger vedrørende kost og losji. Arbeidsgiver skal som hovedregel sørge for kost og losji, men fast diettsats, betaling etter regning e.l. kan avtales.

§ 6. Personlig utstyr (arbeidstøy)

Arbeidsgiver holder nødvendig arbeidstøy tilpasset arbeidsplassen.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
powiatowy myśliciel napisał:
miłego tłumaczenia sprzątacze ...
E tam ...
Zawsze musisz zepsuć zabawę ... w samodzielne myślenie ...

Niemniej zapodanie tekstu w Oryginale uważam za podwójnie pożyteczny .
I-...pożytek to taki iż przez samodzielne tłumaczenie tekstu wprawiamy się w tym dziwnym języku...
I I-... z pożytków jest bardziej ogólny i dla przeciwników... NIEPRAWDY ...
Ponieważ trudno będzie komukolwiek napisać ... iż to nieprawda ... bo kolega , koleżanki mówi całkiem co innego ... A w skacie , to dopiero znajoma mówiła ... , że to totalne nieporozumienie ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok