Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Arthur Smith Jacek Zarzycki (5993 niezalogowanych)
1 Post
Monika W.
(Moni)
Wiking
Jesli natomiast ktos tu jest juz na stale( kupil dom,dzieci chodza do szkoly..itp...)sa sposoby na przedluzenie pozwolenia na pobyt Trzeba tylko sie troche wysilic i isc porozmawiac na policje ! Najwiecej narzekaja ci co nie mowia po norwesku...i nie chca sie nauczyc! Nie oszukujmy sie ze w Norwegii pracy nie ma(wszczegolnosci dla mezczyzn) Jesli ktos chce znalezc prace to ja znajdzie Tylko naszym prywatnym wyborem jest czy mamy wieksze czy mniejsze szanse- bo ci co jak sami mowia: "maja w d....norkow i uczenie sie norweskiego" niech sie lepiej zastanowia co wogole tu robia nim zaczna wyliczac na co NO wydaje pieniadze !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Monika W.
(Moni)
Wiking
Jesli tu mieszkamy i pracujemy musimy zaakceptowac ich prawa Oczywiste jest to ze jesli zostanie sie zwolnionym w ostatniej chwili nie bedzie latwo w tydz miec nowa prace...ale wiem z doswiadczenie ze jesli sie rozmawia z pracodawca zostaniemy poimformowani o tym czy w planach jest przedluzenie kontraktu czy nie Nie spotkalam jeszcze przypadku w ktorym szef norweg nie mowil wczesniej ze beda ciecia Kwestia jest tylko czy pytamy o to czy potem udajemy zdziwionego Przeciez data konca kontraktu nie jest podana z dnia na dzien.....
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
2 Posty
Marek Domagala
(emdom)
Wiking
przeciez dokladnie takie same sytuacje moglyby i na pewno spotykaja ludzi w polsce,czyz nie?!i co tam z kolei bedziecie pomstowac na bandytow w urzedach...wiec gdzie lepiej?!bo ja uwazam,ze predzej godze sie na to ,ze reszte zycia bede kims gorszym dla norka niz mialbym to samo tolerowac w polsce...tak wybralem i juz..latwiej mi przelknac to ze manifestuja mi moja obcosc...ktora nomen omen jest faktem niz gdy spotyka mnie to samo w polsce....gdzie ponoc jestem u siebie.....mam jeszcze jedna uwage do osby ktora ripostowala moj pierwszy post....nie mam zamiaru wkladac ani wsuwac paluszka w tyleczki norweskie...w ogole dziwi mnie twoja bezczelnosc i jednoczesnie pojawia sie pytanie czy potrafilbys mi to samo powiedz twarza w twarz(chetnie....jesli stac cie na to)....lecz wyznaje zasade ,ze jesli wrazlem miedzy wrony to kracze jak i one..bez wzgledu na to czy im sie to w danej chwili podoba czy tez nie...emigracja do Norwegii byla moja decyzja,Norwegia przyjela mnie przyjaznie,dala mi szanse na start od zera....i pomimo ciaglych potkniec z mojej strony otrzymuje ogromna dawke tolerancji wlasnie z ich strony,a to z kolei cieniuje ich nieprzyjazne zachowania...zwlaszcza,ze takowe pojawiaja sie szczegolnie z kierunku prostakow norweskich,a to pozwala mi stosowac regule znanego tworcy:"czy ujma jest dla debu ze sraja na niego ptaki"....tak wiec przyszlosc wiaze z tym krajem i w pelni akceptuje jego niedociagniecia(a jest ich mnostwo),zdarzajce sie czasami przejawy niecheci czy wrogosci ze strony "norske grobianer",i jakze czesto wstydze sie za zachowania polakow,kierujacych sie zasada :"rabiem ile sie da".....oczywiscie nie da sie wyeliminowac takich chwastow,ale to z kolei sa "polske grobianer" i tak to klasyfikujemy w rozmowach z normalnymi norkami......jedyna nadzieja ,ze obecny kryzys przesieje te elementy,ktore czynia koniecznym nie przyznawanie sie do polskiego pochodzenia........natomiast nigdy nie chcialbym byc porownywany do ras kolorowych dojacych norweski system w ordynarny sposob......a dzieki krytykowanym przeze mnie zachowaniom polaczkow ,bardzo czesto norki przyrownuja nas do pastowanych choc rownoczesnie ...ci inteligentniejsi zaznaczaja,ze zdaja sobie sprawe z blednego sotsunku norweskiego panstwa do tych niby uciekinierow......pamietajcie o jednym :ten system dziala bardzo plastycznie i tak jak bedziemy sie zachowywac tak bedziemy traktowani.....kazdy kto zyje tu wiecej lat ma mozliwosc przesledzenia ewolucji tegoz systemu oraz jego stosunku do polakow.....pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Marcin Nowicki
(grza1)
Wiking
Ludzie, czy Wy umiecie czytać ze zrozumieniem? Kontrakt stały, pozwolenie do 3 grudnia, wniosek o przedłużenie w listopadzie, pod koniec listopada wypowiedzenie miesięczne, czyli praca do końca grudnia. W grudniu wizyta na policji co z moim pozwolenie, odpowiedź: przecież jesteś na wypowiedzeniu więc nie dostaniesz pozwolenia, ewentualnie do końca grudnia... Brak zasiłku ponieważ brak pozwolenia. Znajomość języka oczywiście opanowana. Jakieś jeszcze pytania???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Marcin Nowicki
(grza1)
Wiking
W temacie ich prawa. Zna ktoś w jakimś urzędzie pracownika który jest kompetentny? Udzielił wam kompetentnej, wyczerpującej odpowiedzi? Ja nie znam. Nikt z moich znajomych nie zna. Jeszcze lepiej, rozmawiałem z konsulem Polski w Oslo, który również mi powiedział że jeszcze z takowym się nie spotkał...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Marcin Nowicki
(grza1)
Wiking
W temacie ich obyczajów. Czy zna ktoś takiego zwykłego Norwega, który zna historię, mówię o podstawach, geografie? Również nie znam. Ich ogólna wiedza jest na poziomie przeciętnego 8latka z Polski.!!!
Czy Wy tego nie widzicie?? Przecież jest to ciemna masa. Mam żal do siebie tylko że wcześniej tego nie widziałem, wcześniej nie chodziłem po urzędach i nie próbowałem niczego załatwić... Szkoda, bo właśnie dostałem wielkiego kopa w DUPĘ od wspaniałej Norwegii...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Marcin Nowicki
(grza1)
Wiking
Proponuje przeanalizować to co się dzieje u Was w około. Uważajcie na siebie, bo zacofanie się do ich poziomu, a to byłoby straszne!! Polak na poziome Norwega... Wstyd
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Marcin Nowicki
(grza1)
Wiking
Emdom, jeśli uważasz że do Ciebie było z tym paluszkiem to chętnie się spotkam i powiem Ci to w twarz, chociaż z poprzedniego postu wynika że nie jesteś zakochany w norwegach, więc nie wiem czemu teraz tak to odbierasz...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Piotr.ek Lomiarz
(petersburg28)
Wiking
wszystkie te komentarze typu (wstyd mi ze jestem polakiem,wtyd mi za polaków) piszą ludzie bez honoru!!! szacunek powinien być. ZNam norwegow co kombinują i sie smieją z własnego rządu. Wstyd ci za polakow to zmień obywatelstwo!kto umie kombinować niech kombinuje i zycze wszystkim oby to im sie jak najdłuzej udawało! Pozdrawiam wszystkich kombinatorów,dziekuje przemytnikom za polskie piwo,i przypominam ze Polska to nasz kraj ojczysty!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(penthomide)
Wiking
nie gadajcie z tymi norwegodupowłazami bo nie rozumieją co do nich mówicie. Kolega który tytaj napisał o szwindlu z pozwoleniem na prace i zasiłkiem ma racje.
U mnie w pracy nastał czas permiteringu ,płace w norwegii podatki od 6 lat . od trzech mieszkam . kupiłem dom na kredyt , samochód , dziecko jest w drugiej klasie zapłaciłem im 180000 koron podatków , a wczoraj pani z NAV oznajmiła że nie dostanę
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok