Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Czy język norweski w Norwegii jest potrzebny - Norwegia

Czytali temat:
halina manka sM M Monika Szykytymyryfyry Kasia K ja ja *Michal M andzia45667 Josephvol.2 smith hapek zbigniewA archivald (1221 niezalogowanych)
1 Post

(buzka66)
Wiking
W tym temacie znajdują się komentarze do artykułu Czy język norweski w Norwegii jest potrzebny
Norwegia stawala sie przez dziesieciolecia panstwem wielonarodowym? Ile bylo tych dziesiecioleci? ... Jedno!
Jeszcze pietnascie lat temu norwegowie emigrowali za praca do Ameryki, aby zobaczyc kogos w jeansach 15 lat temu na norweskiej ,,drodze=łące,, niezle trzeba bylo sie narozgladac. W tym momencie moge smialo powiedziec, ze to my przegonilismy ich przynajmniej o jedno dziesieciolecie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
Cytat:
"Jeszcze pietnascie lat temu norwegowie
emigrowali za praca do Ameryki, aby zobaczyc kogos w jeansach 15 lat temu na
norweskiej ,,drodze=łące,, niezle trzeba bylo sie narozgladac."

Co za bzdury wypisujesz. Jezeli mieszkales gdzies 15 lat temu, to zastanawiam sie gdzie, bo chyba nie w Norwegii.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
87 Postów
marek góral
(masejobe)
Początkujący
12 LAT JUŻ TU ROBIE I RACZEJ TO MY JESTEŚMY Z TYŁU I TO GDZIEŚ OKOŁO 30 LAT,( NIESTETY),WIEM ŻE I Z TĄD LUDZIE WYJEŻDŻALI ALE NAPEWNO NIE 15 LAT TEMU- JAKIŚ ŻART- A TY ELISE NIE PISZ BZDUR I NIE KOMENTUJ, BO NAPRAWDE JESZCZE DALEKO CI DO ZNAJOMOŚCI JĘZYKA, A ŻE JAKIŚ KTOŚ COŚ CI TAM POWIEDZIAŁ CO TYLE WIE CO TY TO POPROSTU BIEDA, BO GDYBYŚ ZNAŁA JĘZYK TO SPYTAŁ-(a) ,BYŚ SIĘ NORWEGA
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
MASEJOBE, twoj komentarz nie jest chyba do mnie lecz do buzka66.'
Zanim zaczniesz kogos krytykowac, to przeczytaj najpierw dokladnie to co pisze.
A tak na marginesie, to norweski znam prawdopodbnie duzo lepiej od Ciebie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(buzka66)
Wiking
Gdybys moze nie byla Elise tak zauroczona norweskim penisem widzialabys co maja na stolach, w co sie ubieraja o czym rozmawiaja ludzie dookola ciebie, bo przeciez mowisz po norwesku? A poki co to do kuchni, a potem do sypialni bo tam twoja rola... he he
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
O, czyzbys mi zazdroscil?
Pewnie tez bys chcial, ale biedny nie mozesz?

Tak poza tym, dlaczego zakladasz, ze ja sie z kims ozenilam? Skad wiesz, ze tu sie nie urodzlam, lub przyjechalam razem rodzcem/rodzicami? Nie wszyscy sa w Norwegii w z powodu sytuacji ekonomicznej/ozenku. Niektorzy mieszkaja tu faktycznie cale swoje zycie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
10 Postów
Karol Kala
(Kalakra)
Wiking
OJ,, Elise zejdz na ziemie bo fantazja cie nie opuszcza,15 juz lat temu NORWEGIA byla juz najbogatszym panstwem na swiecie biedaczko naczytalas sie bzdur pewnie w polskich swierszczykach typu zycie na goraco i teraz prubujesz omamic tymi bzdurami reszte,,wyrusz na Bronx do Homeryki.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(buzka66)
Wiking
Urodzilas sie w Norwegii Elise i przesiadujesz na polskim forum? Dlaczego nie masz norweskich przyjaciol i nie zyjesz norweskimi sprawami? Wiekszosc uzytkownikow MN nie zna jezyka, nie czyta norweskich gazet, nie oglada ze zrozumieniem norweskiej telewizji i nie wie co sie dzieje w Norwegii. Jetesmy w UE mozemy mieszkac i pracowac w kazdym kraju a premier norweski moze dalej wyglaszac publicznie ,,ludzie niewyksztalceni narzekaja na wladze,,...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(mariusz1973)
Wiking
jacy wy załosni jestescie........
Mam wrazenie, ze niektótrzy z was mają sie za kogos super wielkiego, mądrego itd. tylko dlatego, ze znają ten poganski i smieszny język (norweski).... tylko czemu??!!!
Ja jestem tu juz kilka lat i nie mówie po norwesku, bo zwyczajnie mnie nie kreci, nie uzywam go i uzywac nie zamierzam.....pewnie, ze bylo by miło i wygodnie, ale skoro wystarcza ang(w moim zawaodzie), to i sie nie ucze i wcale nie uwazam sie za osobe gorszą o tych mowiących po norwesku....
Biegle mówie po angielsku, znam perfekcyjnie rosyjski z polskim radze sobie niezle, wiec chyba wystarczy) poza tym twardy dysk mam to do siebie, ze ma swoj limit.... )
PS: Ciekawe jak ci "polscy norwegowie" pojadą gdzies na wakacje np. Egipt, Turcja, Hiszpania itp.... co wam tam po norweskim?
pokory zycze kapke i duzo zdrowia na swieta, oraz najlepsze zyczenia noworoczne przesyła "bad boy"
pozdrawiam )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
ryszad zator
(ryszard z)
Wiking
mariusz 6 dlaciebie w szkole by byla za to wypowiedz!!!!!
poprostu poziom tych ludzi na tym pseldo forum ktore sie wypowiadaja jest....
ja znam lepiej a ja jescse lepiej
a kogo to obchodzi
jak ci norski jest potzrebny to sie ucz jak masz checi itd
np mi jest nie potzrebny oczywiscie jak bym znal to by bylo duzo lepiej i latwiej
ale i tak sobie daje rade
moze 1h tyg rozmawiam po angielsku z klijentami i to mi wystarcza aby tu pracowac i duzo zarabiac!!!
bo wyjechalem tylko po to aby sie ustawic w polakowie a ze juz tu 6 lat siedze to....ale na stale nie zostanebo nie lubie tych falszywych ludzi tego kraju, tyle to ciemnych itd
jestem polakiem i zawsze nim bede
PS. do tych pan co zaraz beda komentowac
wynajmuje 2 pokoje z kolega, mam auto norweskie place podatki pracujemy we 2 i nikogo nie wykorzystujemy aha pracuje max 210h w miesiacu firma 1 os.
god jul Polacy- oczywiscie ci Polacy co wyzej sraja niz dupe maja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:5  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok