Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wycieczka - Norwegia

3 Posty
Robert K.
(robet037)
Wiking
witam, szukam miłośniczki chłodu północ do Skandynawii na wycieczkę objazdową zimą do NORWEGII wycieczka nazywa się "LAPONIA - W POSZUKIWANIU ZORZY POLARNEJ" na 4 dni w TROMSO zwaną bramą arktyki wylot 20 styczeń 2017 r. Kto chętny?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
212 Posty
Ja Gabriel
(Ja Gabriel)
Stały Bywalec
robet037 napisał:
witam, szukam miłośniczki chłodu północ do Skandynawii na wycieczkę objazdową zimą do NORWEGII wycieczka nazywa się \"LAPONIA - W POSZUKIWANIU ZORZY POLARNEJ\" na 4 dni w TROMSO zwaną bramą arktyki wylot 20 styczeń 2017 r. Kto chętny?
Gwoli ścisłości i Norweskiej Poprawności Etnicznej.
W Norwegi nie ma Laponii ani też Lapończyków, takie coś istnieje w Szwecji i Finlandii.
W norweskim języku tak oficjalnym jak i dialektach,nazwa lapończyk i odmiana tego słowa, to zwroty obraźliwe.
W Norwegi są natomiast Samowie, którzy jednak nie mają swojego odrębnego okręgu ani gminy, jak to ma miejsce po Szweckiej stronie granicy w tym samym obszarze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-5  
Odpowiedz   Cytuj
193 Posty
Ewa Adam
(MalaCzarnaEwa)
Stały Bywalec
Ja Gabriel napisał:
robet037 napisał:
witam, szukam miłośniczki chłodu północ do Skandynawii na wycieczkę objazdową zimą do NORWEGII wycieczka nazywa się \\\"LAPONIA - W POSZUKIWANIU ZORZY POLARNEJ\\\" na 4 dni w TROMSO zwaną bramą arktyki wylot 20 styczeń 2017 r. Kto chętny?
Gwoli ścisłości i Norweskiej Poprawności Etnicznej.
W Norwegi nie ma Laponii ani też Lapończyków, takie coś istnieje w Szwecji i Finlandii.
W norweskim języku tak oficjalnym jak i dialektach,nazwa lapończyk i odmiana tego słowa, to zwroty obraźliwe.
W Norwegi są natomiast Samowie, którzy jednak nie mają swojego odrębnego okręgu ani gminy, jak to ma miejsce po Szweckiej stronie granicy w tym samym obszarze.

Gwoli ścisłości i poprawności ortograficznej...szwedzkiej, nie szweckiej...)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
212 Posty
Ja Gabriel
(Ja Gabriel)
Stały Bywalec
Tematem przewodnim tego postu jest,
cyt.
"...na wycieczkę objazdową zimą do NORWEGII wycieczka nazywa się "LAPONIA - W POSZUKIWANIU ZORZY POLARNEJ" ..."
Dlatego też, piszącemu ten temat postu wyjaśniłem, co i jak.
Nie ważne jest to, czy moja wiedza bierze się z zaczerpnięcia wikkipedii, google lub innego moogle-śmoogle.
Ważna jest jedynie moja prawdziwa informacja iż w Norwegi nie ma LAPONII również nie ma Lapończyków a są jedynie Samowie i tak dalej, jak w moim pierwszym poście w tym temacie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-6  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok