Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Wita się japonista, motocyklista... i inny -ista:) - Norwegia

Czytali temat:
(1164 niezalogowanych)
4 Posty
Rafał Ostrowski
(hattori)
Wiking
A zatem jak w temacie: dzień dobry wszystkim na forum.

Jeśli gdzieś jest już dedykowany wątek poświęcony przedstawianiu się - proszę nie bić, dopiero się uczę

Nazywam się Rafał, mam lat 30 i póki co mieszkam w Polsce. Jestem jednak zainteresowany przeniesieniem się do któregoś z krajów skandynawskich z uwagi na długoletnie zainteresowanie ich kulturą. Nie będę ukrywał, kwestie finansowe też wchodzą w rachubę, ale nie są jedyną motywacją.

Wykształcenie mam raczej nietypowe - skończyłem japonistykę. Uprzedzając pytania - tak, znam ten język, umiem w nim czytać i pisać, mogę zaprojektować np. jakiś fajny tatuaż czy pomóc w odczytaniu innego, bo o to często jestem proszony . Mogę również nauczyć japońskiego. Od 7 lat wykładam na wyższej uczelni... ale wszystko wskazuje na to, że w tym roku się skończy kariera akademicka No i trzeba coś zmienić w swoim życiu. Z pomocą przychodzą wtedy inne zainteresowania.

Norwegię znam relatywnie najlepiej ( i wiem o niej chyba najwięcej... już tak jakoś się złożyło, że jako dziecko zaczytywałem się książkami o Nansenie i Amundsenie), stąd decyzja o zapisaniu się na to forum - doradził mi je zresztą kolega, siedzący w tym kraju od dłuższego czasu.

Będę mieć zapewne wiele pytań, zarówno związanych z pracą (której aktualnie poszukuję) jak i z realiami życia w Norwegii. Póki co pozdrawiam wszystkich jeszcze raz i przesyłam specjalne LwG dla będących tu motocyklistów (to moja kolejna pasja
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3026 Postów
Eliza K
(Elise)
Maniak
hattori napisał:
Wykształcenie mam raczej nietypowe - skończyłem japonistykę.

Od 7 lat wykładam na wyższej uczelni... ale wszystko wskazuje na to, że w tym roku się skończy kariera akademicka

No szkoda, ze ci sie konczy, gdyz nawet nie wiem, czy ci bedzie latwo znalesc z tym prace w Norwegii.
Tak przegladajac nett, to japonskiego ucza tutaj:
www.folkeuniversitetet.no/sprakkurs/japanskkurs/kat-id-413/
i chyba nigdzie indziej.
Powodzenia w kazdym razie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Rafał Ostrowski
(hattori)
Wiking
Dziękuję za życzenia

Nie mówię, że będę szukał pracy tylko w zawodzie, bo sam wiem, że jest ciężko znaleźć taką gdziekolwiek. Jest jeszcze parę innych rzeczy, które mogę robić, i chyba od tego trzeba będzie zacząć.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
hattori napisał:
... Wykształcenie mam raczej nietypowe - skończyłem japonistykę.
... No i trzeba coś zmienić w swoim życiu.
... Z pomocą przychodzą wtedy inne zainteresowania.
... Będę mieć zapewne wiele pytań, zarówno związanych z pracą

---
Wszystko Pięknie i układnie ...
---
TYLKO proszę Usilnie ... !!!
---
Nie zadawaj pytania o JAKĄKOLWIEK PRACĘ ... / na początek/
...NAWET FIZYCZNĄ DLA POMOCNIKA NA BUDOWIE ... !!!
---
Ponieważ wtedy stracę szacunek...
do Twojej Wirtualnej Osoby ...
---
Ech
To tyla co dwa motyla
Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
660 Postów
R. C.
(PACIFIC)
Wyjadacz
Witaj Rafał-ista

No skoro j.japoński opanowałeś to norweski opanujesz w trzy tygodnie.
Powodzenia życzę.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Moze to nie jest takie odkrywcze: skoro znasz japoński, to może łatwiej będzie ci znaleźć prace w Japonii
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
660 Postów
R. C.
(PACIFIC)
Wyjadacz
Makaryna napisał:
Moze to nie jest takie odkrywcze: skoro znasz japoński, to może łatwiej będzie ci znaleźć prace w Japonii
No co Ty Makaryna w Norwegii jest luz blues a w Japonii trzeba tyrać jak w kieracie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
3656 Postów
Anna Bak
(Lindemans)
Maniak
Japonskiego ucza w OHG w Oslo. Oslo handelsgymnasium, chyba najlepsza szkola srednia w Oslo i nie tylko, z bogata historia i tradycjami
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
Lindemans napisał:
Japonskiego ucza w OHG w Oslo. Oslo handelsgymnasium, chyba najlepsza szkola srednia w Oslo i nie tylko, z bogata historia i tradycjami
Eeeee .... średnio to wyjdzie, bo niby co ? Pójdzie do tego gimnazjum i zapoda pracodawcy po japońsku, ze będzie uczył języka ?! podejrzewam, ze maja wybór rodowitych Japończyków bez nalecialosci słowiańskiego akcentu, a przynajmniej takich co jeszcze wytłumaczą po norwesku o co w tym japońskim chodzi
W Japonii mógłby natomiast zaimponować znajomością polskiego ... tak sobie tylko teoretyzuje
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
PACIFIC napisał:
Makaryna napisał:
No co Ty Makaryna w Norwegii jest luz blues a w Japonii trzeba tyrać jak w kieracie.

Ja sobie założyłam, ze na te studia poszedł z powołania, to i ten "kierat" nie powinien być straszny
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok