Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(1162 niezalogowanych)
4 Posty
Rafał Ostrowski
(hattori)
Wiking
Nawet nie zdążyłem otworzyć ust

Nie będę zadawać pytań o pracę typu "szukam", od tego mam głowę, komputer i internet, żeby sam sobie ją znaleźć. Ale mogę mieć pytania np. o to, która agencja pośrednictwa jest wiarygodna, a która nie za bardzo?

Co do reszty: niestety, Japończycy nie chcą, żeby obcokrajowcy u nich pracowali. Temat "praca w Japonii" mam już przerobiony - i ogólnie kończy się wielkim NIE, o ile nie jest się np. doktorem biologii, fizyki jądrowej czy kimś, kim i tak nie jestem. A uczyć japońskiego w Japonii to raczej słaby pomysł na życie

Dziękuję za uwagi na temat szkół - spojrzę i na nie. Przy okazji "słowiańskiego akcentu" wyjaśniam - fonetyka japońska jest na tyle bliska naszej, że właśnie my mamy o niebo lepszy akcent niż np. Anglicy A z zatrudnianiem native'ów mam kilka lat doświadczenia i wiem, że na początek nie jest to dobry pomysł, bo rzadko kiedy znają własny język od strony teoretycznej tak, żeby móc go nauczać od zera. Na wyższych poziomach zaawansowania jak najbardziej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1209 Postów
Makaryna kowalska
(Makaryna)
Maniak
hattori napisał:
Nawet nie zdążyłem otworzyć ust

Nie będę zadawać pytań o pracę, od tego mam głowę, komputer i internet, żeby sam sobie ją znaleźć. Ale mogę mieć pytania np. o to, która agencja pośrednictwa jest wiarygodna, a która nie za bardzo?

No dobra, zapomnij o moich postach, udawaj ze ich nie ma.
Możesz je przeczytać jak spytasz o prace...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Byle tylko nie komun/socjal - ista to jest dobrze

A co do nauczania Japonskiego to nawet takie miejsca jak NHH (coprawda dla zabawy raczej ale jednak) posiadaja cos takiego jak japonski w ramach "valgfag" czyli przedmiot do wyboru z bonusowych nieobowiazkowych przedmiotow.... Podejrzewam ze na NTNU moga rowniez miec taka atrakcje lub "chciec otworzyc".... Z tego co wiem to japonczyk nienauczal tego przynajmniej w NHH ale ten kto nauczal znal angielski bo jakos przeciez musial tlumaczyc norska oco chodzi z tymi "dziwnymi znaczkami".... chociaz glownie to przedmiot polegal na roznych opowiastkach o kulturze Japonii z tego co mowil norsk ktory sobie to wybral bo niechcialo mu sie robic czegos pracochlonnego jako przedmiot dodatkowy (typu ekstra zaawansowana matematyka lub programowanie).... Wiec moze i na innych uczelniach beda zainteresowani posiadaniem takiej ciekawostki w gamie przedmiotow bonusowych, zawsze mozesz wyslac CV i zapytac.....

A gdybys kiedys poznal norweski to i w szkolach srednich poszukuja nauczycieli "innych" jezykow niz Francuski/Niemiecki aby moc sie pochwalic ze ichniejsza szkola ma duza oferte obowiazkowych "drugich jezykow" (poza angielskim).... Wiem ze Hiszpanski i Rosyjski z takowych maja najczesciej ale napewno jakis rektor (dyrektor) uznalby ze to "prestizowe" moc sie pochwalic Japonskim ale do tego bys musial chociazby "jako tako" znac norweski by w VGS uczyc Japonskiego.

Ewentualnie moglbys tez byc oprowadzaczem wycieczek z Japonii.... ale to skolei bys musial swietnie znac np. takie Oslo i gdzie co jest oraz opowiadac tym Japonczyka "historie o Norwegii" lub tym co wlasnie ogladaja....

Napewno masz wieksze szanse doznac jakiejs pracy niz ktos kto "wszystko umie, na nic niema papierka, zadnego udokumentowanego doswiadczenia a do tego "proletariackie myslenie" ".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
4 Posty
Rafał Ostrowski
(hattori)
Wiking
Na pewno: realista

Wydaje mi się, jak już powiedziałem, że nauczenie się podstaw języka to kwestia kilku miesięcy. Z tego, co się przyglądałem, to "na piśmie" wygląda logicznie i daje się coś z tego wywnioskować. Nie wiem jeszcze, jak z wymową.

Muszę znaleźć coś na zaczepienie się na początek, a dalej już pójdzie (oby). A praca nauczyciela nie jest taka zła, wiem coś o tym
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok