Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

wizyta u lekarza-pilne!! - Norwegia

Czytali temat:
Sandra Stawiszynska Daria Szczęsna (2243 niezalogowanych)
29 Postów
Justyna J...
(jo_celyne)
Wiking
Przyjechałam do Norwegii jakiś miesiąc temu. Zamierzałam pójść do pracy aby uzyskac pozwolenie na pobyt...jednak własnie się okazało się ze jestem w ciąży. Z narzeczonym nie jestesmy jeszcze po ślubie...Oznacza to ze narazie nie mam pozwolenia tu na pobyt. Czy w związku z tym mogę bez przeszkód iść do lekarza czy będą ode mnie wymagać jakiś dokumentów? To moja pierwsza ciąża i mam obawy jak to bedzie wygladać...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
1483 Posty
am glad
(amglad)
Maniak
Lekarz tutaj przyjmuje ciezarna, ktora jest w 10-12tyg... Ja bylam w osmym i mnie nie chcial przyjac... z tym, ze mialam juz pozwolenie i pobyt dwuletni tutaj...
Niestety nie wiem, jak to jest w Twoim przypadku...moze wypowie sie ktos, kto sie bardziej zna ode mnie na pozwoleniach
Pozdrawiam i gratuluje
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1165 Postów
Prz Jar
(PJo)
Maniak
Do lekarza iść zawsze można do szpitala na dyżur .
A co do pozwoleń to radzę do polski jechać szybko i ślub cywilny inaczej będzie trudno
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
854 Posty
BEATA K
(B.K.)
Maniak
justys24 napisał:
Przyjechałam do Norwegii jakiś miesiąc temu. Zamierzałam pójść do pracy aby uzyskac pozwolenie na pobyt...jednak własnie się okazało się ze jestem w ciąży. Z narzeczonym nie jestesmy jeszcze po ślubie...Oznacza to ze narazie nie mam pozwolenia tu na pobyt. Czy w związku z tym mogę bez przeszkód iść do lekarza czy będą ode mnie wymagać jakiś dokumentów? To moja pierwsza ciąża i mam obawy jak to bedzie wygladać...

Nie masz pozwolenia na pobyt ani numeru a wiec nie podlegasz norweskiemu systemowi ubezpieczeń...jestes tu na zasadzie gościa swojego chłopaka który ma ci zapewnic,,wikt i opierunek,,
jak najbardziej mozesz isc do lekarza ale licz sie z tym ze bedziesz musiała poniec 100%kosztów leczenia a nie tak jak ubezpieczeni tylko wkład własny...co do dokumentów to paszport albo dowód wystarczy...
aby sie starac o pobyt na zasadzie łaczenia nie potrzebny jest ślub...konkubinat jest tu traktowany na równi z małzenstwem...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
148 Postów

(wyspiarz)
Stały Bywalec
justys24 napisał:
Przyjechałam do Norwegii jakiś miesiąc temu. Zamierzałam pójść do pracy aby uzyskac pozwolenie na pobyt...jednak własnie się okazało się ze jestem w ciąży. Z narzeczonym nie jestesmy jeszcze po ślubie...Oznacza to ze narazie nie mam pozwolenia tu na pobyt. Czy w związku z tym mogę bez przeszkód iść do lekarza czy będą ode mnie wymagać jakiś dokumentów? To moja pierwsza ciąża i mam obawy jak to bedzie wygladać...wystarczy Ci pozwolenie jego na zalatwienie pozwolenia dla siebie na policji.jak jestes w ciazy to lekaza masz za darmo(oczywiscie jak masz nr.personalny)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
wyspiarz napisał:
justys24 napisał:
Przyjechałam do Norwegii jakiś miesiąc temu. Zamierzałam pójść do pracy aby uzyskac pozwolenie na pobyt...jednak własnie się okazało się ze jestem w ciąży. Z narzeczonym nie jestesmy jeszcze po ślubie...Oznacza to ze narazie nie mam pozwolenia tu na pobyt. Czy w związku z tym mogę bez przeszkód iść do lekarza czy będą ode mnie wymagać jakiś dokumentów? To moja pierwsza ciąża i mam obawy jak to bedzie wygladać...wystarczy Ci pozwolenie jego na zalatwienie pozwolenia dla siebie na policji.jak jestes w ciazy to lekaza masz za darmo(oczywiscie jak masz nr.personalny)

nawet bez nr personalnego w ciąży cię przyjma bez obaw i nie zapłacisz nawet korony...tylko najpierw zamów wizyte tel lub idz osobiscie i odrazu powiedz,że jestes w ciązy....tak to wyglada dla wszystkich,że jesli chcesz wizyte to wczesniej ją trza umówić...i żadnego pozwolenia jego nie potrzebujesz do lekarza...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
510 Postów
Iska |
(iglaczek)
Wyjadacz
magdalena_d84 napisał:
Lekarz tutaj przyjmuje ciezarna, ktora jest w 10-12tyg... Ja bylam w osmym i mnie nie chcial przyjac... z tym, ze mialam juz pozwolenie i pobyt dwuletni tutaj...
Niestety nie wiem, jak to jest w Twoim przypadku...moze wypowie sie ktos, kto sie bardziej zna ode mnie na pozwoleniach
Pozdrawiam i gratuluje

magdalena_d84 to ja bylam w 11tyg i 2 dzien chyba...i lekarka zastanawiala sie czy bedzie sens robic badania czy nie trzeba bedzie ich powtorzyc bo braklo do 12tyg
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
510 Postów
Iska |
(iglaczek)
Wyjadacz
selfservice.udi.no/no/
Trzeba tu sie zarejestrowac i zrobic laczenie. Bedzie to przez twojego narzeczonego wiec bedzie potrzebna jego umowa o prace i pozwolenie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
20 Postów
K. Myggen
(myggen)
Wiking
Ja jak przylecialam do meza do norwegii bylam w ciazy, dopoki nie mialam numeru i pozwolenia na pobyt placilam za kazda wizyte i za kazde badania. Lekarz zaznaczyl ze w momencie kiedy bede miec numer i pozwolenie wtedy zwroca mi pieniadze.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
604 Posty
Nicole po ojcu
(oppland)
Wyjadacz
myggen napisał:
Ja jak przylecialam do meza do norwegii bylam w ciazy, dopoki nie mialam numeru i pozwolenia na pobyt placilam za kazda wizyte i za kazde badania. Lekarz zaznaczyl ze w momencie kiedy bede miec numer i pozwolenie wtedy zwroca mi pieniadze.

ot to dziwne,bo ja za nic nie płaciłam a było...no to jak zacznie któras tu rodzic to też trzeba będzie zapłacic?znam dziewczyny o podobnych problemach i za nic absolutnie nie płaciły bez nr personalnego....nie wiem moze w ciągu pół roku zmieniły sie przepisy...owszem też słyszały,ze będą musiały zapłacic i po zapytaniu osobistym jednej z nich Dyrektora Szpitala, usłyszały,ze to absurd,bo wszystkie kobiety w ciązy wraz z porodem maja bez płatną opieke w Norge nawet bez nr
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok