Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
ANDRZEJ LACH Barbara Barbaraa (3815 niezalogowanych)
109 Postów
Aga Jas
(Kakariki)
Początkujący
Hej
Szczerze mowiac tak jest tu dobrze rozwinieta komunikacja miejska ze zupelnie samochod nie jest potrzebny moim zdaniem zwlaszcza w centrum Oslo.Ach i te mandaty o ktorych slyszalam od znajomych Ale oczywiscie zycze powodzenia bo prawo jazdy jest potrzebne Mieszka mi sie tu dobrze ,nie moge narzekac narazie.Tylko ze ten ich jezyk norweski wogole mi nie wchodzi do glowy i caly czas uzywam angielskiego.A jesli chodzi o slownictwo medyczne to juz wogole masakra.Jeszcze mam lekarza ktory prawie wogole nie mowi po ang i mam taki problem sie z nia porozumiec ,ze czasami to na migi bo inaczej sie nie da.Mam nadzieje ze jak pojde do szpitala na Usg to juz z kims sobie tam porozmawiam.A tak wogole to do jakiego szpitala zostalyscie skierowane na badania i ewentualnie do porodu???Bo ja na Ulleval
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1549 Postów

(aga31)
Maniak
Co do komunikacji,to przyznaje 100 % racji. Korzystalam i bylam bardzo zadowolona Teraz jezdze wylacznie samochodem,ale to z racji miejca w ktorym mieszkam. Co do szpitala to ja w Ahus w Lørenskog. Ulleval to lepszy szpital pod wzgledem przyjscia na swiat wczesniaczkow. W Ahus nie przyjmuja przed 36 tygodniem,bo nie maja wystarczajacej aparatury do ratowania. Jesli chodzi o usg polowkowe w szpitalu,to dowiesz sie wszystkiego. Najpierw To Ciebie wypytaja o palenie,kwas foliowy,tabletki antykoncepcyjne,ktora ciaza itp.itd. Przynajmniej u mnie to standard. A jesli chodzi o okreslenia medyczne,to ja w zasadzie bardziej rozumiem norweskie niz angielskie. Zanim poszlam do lekarza to usiadlam i znalazlam wszystkie nazwy i zostaly mi w glowie. W angielskim nigdy nie byly mi potrzebne i nie uczylam sie. Tyle,ze ja rozumiem i mowie po norwesku. Nie jakos dobrze,ale jak mnie zaczepi czlowiek na ulicy,to go zrozumiem Ale i tak uzywam angielskiego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
875 Postów
Daria C
(daris)
Maniak
Kakariki pisalam do Ciebie na privat tez Bede was ciagnela dziewczyny na spotkanie tymbardziej ze jak slysze to ty chyba aga31 jestes gdzies z moich okolic co? Ja mieszkam w Strømmen i tez bede rodzic w Ahus z czego jestem zadowolona, bo znam ten szpital od podszewki i powiem wam ze tez szpital to szok normalnie- jakie tam wszystko nowiuskie, sprawne a w piwnicach(jesli mozna to piwnica nazwac bo takie ladniutkie) maszyny jezdza Zreszta to jest tak ze pytaja w jakim szpitalu chcialabys rodzic,tak mi sie wydaje ze wszystkich pytaja bo mnie pytala moja lekarz.. Z tego co slysze to straszne przeboje sa z lekarzami ostatnio..ale tak jest niestety ja tez nie jestem zadowolona na 100% z mojej lekarki i chyba wlasnie dlatego najbardziej ze jest polka.. zmienilam na polskiego lekarza ze wzgledu na meza,zeby miec tego samego i wogole ale to byla pomylka bo ona ma tylu polakow na glowie ze wogole nie ma czasu zeby sie zajac toba jak juz przyjdziesz w jakiejs sprawie i to wszystko,cala ta wizyta odbywa sie wrecz w ekspresowym tempie przez te grono polakow czekajacych na korytarzu- takze po ciazy zmienie napewno.Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1549 Postów

(aga31)
Maniak
Daris,akurat mieszkam z calkiem z innej strony. Ale tez przynaleze do AHUS. No ale czytalam,ze sie przeprowadzasz. Wtedy bede miala duzo blizej do Ciebie Pytaja ktory szpital chcesz,ale ja poszlam za pozno na wizyte i zostal mi tylko Ahus. Co nie oznacza,ze jestem niezadowolona. Bylam tam kilka razy i faktycznie jest czysto i przyjemnie. Po za tym znajome norwezki rodzily tam i bardzo sobie chwala. Wiec my tez damy rade Jak dopisze szczescie,to trafimy na zmiane gdzie sa polskie polozne. Wtedy jest jeszcze przyjemniej. Chociaz mi osobiscie nie zalezy na polskich poloznych. Nie mam problemow z porozumiewaniem,wiec wszystko mi jedno
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
66 Postów

(madzia_02)
Początkujący
hej dziewczyny, dzis znalazlam te forum na mn, fajnie,ze Was tak duzo tutaj
Chetnie sie moge spotkac, na pogaduszk, jesli ktoras z Was znajdzie chwilke. Ja jestem ze Strømmen i mam zamiar rodzic w Ahus bo mam do tego szpitala bardzo blizko. Jestem w 25 tygodniu ciazy. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty
Julita Więzowska
(julka235)
Nowicjusz
czesc dziewczynyale wam zazdroszcze ze mieszkacie w takim miescie jak oslo sa sklpey duzo polakow i zawsze kogos nowego poznacie ja mieszkam jak to mowie na wygnaniu na lofotach moze i jest tu ladnie ale nic pozatym a tak wogole to mam na imie julita mam 2 dzieci starszy syn Patryk ma 9 lat mlodszy Oliwier 2 latka slonczone ktoras z was pytala o fryzjerstwo ja mam kolezanke tutaj ktora obcina wlosy znajomym w domu i na brak klientow nie narzeka
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1549 Postów

(aga31)
Maniak
To fakt,ze mieszkanie w wiekszym miescie daje wieksze mozliwosci. Chociaz w centrum Oslo wytrzymalam tylko rok. Teraz mieszkam po za centrum i jestem bardzo zadowolona Wracajac do uslug fryzjerskich,to ja na razie nie korzystam. Od 9 miesiecy nic nie robilam z wlosami. Zadnego obcinania i farbowania. I jeszcze ze 3 miesiace nie pojde. Ale w moim przypadku,mam wspanialy efekt nie chodzenia do fryzjera. Praktycznie wrocilam do naturalnego koloru i mam bardzo dlugie wlosy. Sa tez w bardzo dobrej kondycji. Ciaza sprawila,ze rosna szybko i sa zdrowe. Oczywiscie przydaloby sie pozbyc starych koncowek. Ale jeszcze poczekam az Julka zawita na swiat
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
53 Posty
Julita Więzowska
(julka235)
Nowicjusz
oj daje daje wiecej mozliwosci ja mam w naszej miejscowosci tylko jeden sklep coop i mix ale to bardziej na jedzenie sklpe najblizsze miasto to svolvaer ale o tam to centrum chandlowe nie przypomina wogole centrum a wy pewnie macie mozliwosc kupienia polskiego jedzenia
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1549 Postów

(aga31)
Maniak
Byl kiedys polski sklep,ale ja nigdy tam nie bylam. Mieszkam tu juz kilka lat i zakupy robie zawsze w norweskich sklepach. Przetestowalam wszystkie produkty i znalazlam takie ktore mi odpowiadaja. A polski sklep z tego co wiem przestal istniec. Ceny byly wysokie i zainteresowania chyba nie bylo. Ale za to centra handlowe sa potezne i mozna sobie pochodzic i pokupowac jak sie lubi Sklepow do wyboru i do koloru
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
875 Postów
Daria C
(daris)
Maniak
Hmm w centrum Oslo tez bym nigdy nie zamieszkala.. masakra takie "betonowe krolestwo" (krolestwo bo to prawda ze sklepow pelno) ale to nie dla mnie Na "zadupiu" tez juz mieszkalam i tez juz dziekuje-nigdy wiecej Wiec tak jak teraz mieszkam jest idealnie pol drogi do Oslo Pol drogi na lotnisko wiec jest fajnie Madzia02 gdzies ty sie uchowala jeszcze przede mna?? Przeciez ja juz tyle czasu szukam kogos z okolic a zwlaszcza ze Strømmen... a tu masz-jestes Odezwij sie koniecznie bo w takim razie trzeba sie szybko poznac
O tym polskim sklepie tez slyszalam ale zamkneli go jakis czas temu.Aga31 szkoda ze nie trafimy do Ahusa w tym samym czasie,ale na polskich poloznych tez mi nie zalezy wiec jestem zadowolona,ze mamy taki fajny szpital w poblizu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok