Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
(3763 niezalogowanych)
4102 Posty
Yatsek :)
(Yatsek)
Maniak
Izzy napisał:
spuść olej ze skrzyni biegów
(...)
nie zapomnij o wlaniu oleju do skrzyni biegów powodzenia

pytanie... olej ten zuzyty, niby przepracowany z opilkami itd czy zupelnie nowy?? czy moze pol na pol... zakladam ze olej w skrzyni w felci nigdy wczesniej nie byl zmieniany....
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
Yatsek napisał:
Izzy napisał:
spuść olej ze skrzyni biegów
(...)
nie zapomnij o wlaniu oleju do skrzyni biegów powodzenia

pytanie... olej ten zuzyty, niby przepracowany z opilkami itd czy zupelnie nowy?? czy moze pol na pol... zakladam ze olej w skrzyni w felci nigdy wczesniej nie byl zmieniany....

to chyba jasne ,ze jak już się spuszcza stary to leje nowy no chyba ,że był nowy

poczekaj wróżka mówi zawsze nowy ups
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
78 Postów
Hubert Hubert
(hooba007)
Początkujący
Izzy:
Pierwsze słyszę, żeby wymieniać koło zamachowe... przecież to tylko kupa żelastwa, na której jest zębatka do rozrusznika..., ma kumulować moment obrotowy itp. Chyba, że Fabia ma jakis innowacyjny patent...

Gabriel: jeśli się wbijasz w wymianę sprzęgła (czas). to wymień wszystko:
- sprzęgło
- docisk
- łożysko oporowe

połowiczna wymiana jest do d...
stare części "ułożyły" się ze sobą i mogą już być wybite (czyt. nie wyważone).
To tak jak z wymiana paska (łańcuszka) rozrządu. ... trzeba wymienić wszystkie rolki, napinacze, pompę wody... mimo, że są na oko ok...

A tak w ogóle to poklikaj na tym forum i sie popytaj co potrzeba i na co zwrócić uwagę...
www.skodafelicia.pl/
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
78 Postów
Hubert Hubert
(hooba007)
Początkujący
Po wymianie wszystkiego też sprawdź jak wyregulować linkę sprzęgła do nowego kompletu i w ogóle czy nie trzeba jej wymienić... (rozciągnięta)...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
hooba007 napisał:
Izzy:
Pierwsze słyszę, żeby wymieniać koło zamachowe... przecież to tylko kupa żelastwa, na której jest zębatka do rozrusznika..., ma kumulować moment obrotowy itp. Chyba, że Fabia ma jakis innowacyjny patent...

Gabriel: jeśli się wbijasz w wymianę sprzęgła (czas). to wymień wszystko:
- sprzęgło
- docisk
- łożysko oporowe

połowiczna wymiana jest do d...
stare części "ułożyły" się ze sobą i mogą już być wybite (czyt. nie wyważone).
To tak jak z wymiana paska (łańcuszka) rozrządu. ... trzeba wymienić wszystkie rolki, napinacze, pompę wody... mimo, że są na oko ok...

A tak w ogóle to poklikaj na tym forum i sie popytaj co potrzeba i na co zwrócić uwagę...
www.skodafelicia.pl/

jeżeli zużycie tarczy sprzęgła jest tak duże że nity trą o metalowe części sprzęgła i koła zamachowego ,wtedy następuje uszkodzenie przylgni trących ,po założeniu nowej tarczy sprzęgła ,sprzęgło szybciej się zużywa poza tym występują pęknięcia,które widać po zdemontowaniu sprzęgła oraz krzywizny .

a ty zdecyduj czy mówisz o pasku czy o łańcuszku rozrządu
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
hooba007 napisał:
Po wymianie wszystkiego też sprawdź jak wyregulować linkę sprzęgła do nowego kompletu i w ogóle czy nie trzeba jej wymienić... (rozciągnięta)...

a linka może się zatrzeć ,zużyć ,urwać a na pewno nie rozciągnąć ,chyba że w montowałeś gumkę z majtek
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Miło Mi za Wasze Zainteresowanie Moim Problemem .
---
Ja chcę Jedynie Uruchomić Ten Mój Złom , by dojechał do Polski Gdzie Czeka Go KOMPLETNA WYMIANA CAŁEGO WNĘTRZA NA NOWE ... LUB LEGALNIE REGENEROWANE ... .
Ja jestem Jedynie Amatorem a nie fachowcem .
Wszystkie Wasze Uwagi zakonotowałem , i będę na bieżąco wprowadzał w czyny jak przestanie padać .
---
Moja Felcia Spala bardzo Dużo Oleju średnio 1l /1000km ,a jak używam sobie na autostradach tak pomiędzy 140/160 to dopiero żre jak smok ... Dlatego w Misce Olejowej , jest zawsze Nowy Olej na Bieżąco ...
---
Co zaś do Oleju przekładniowego , to też był wymieniany w Polskim serwisie Dwa lata temu .
---
Reasumując
---
Osobiście Olewam Marki takie siakie i Owakie ...
Nie Ja jestem Dla Auta ... Tylko Ono jest Dla Mnie ... ma być sprawne i tyle ,
Ostatnio zaniedbałem się Trochę we wszystkim to i Auto Padło Na ryj ...
---
Po przeliczeniu za i przeciw , doszedłem do wniosku , że najtaniej wyjdzie jak do tego graciarstwa włożę Nowe Bebechy , Poza samą Karoserią która o dziwo , jest w jak najlepszej Kondycji .
---
A i tak będzie to dwa razy taniej Niż jak bym miał kupować coś innego a jednak nie całkiem Nowego .
Pech tylko jest taki , że remont jest przewidziany na ten rok a auto padło jak wiadomo w tamtym pod koniec roku gdzie miałem duże wydatki związane z egzaminami na kat -C-i -D- .
Ech idę zrobić nowego drinka ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
Izzy napisał:
jeżeli zużycie tarczy sprzęgła jest tak duże że nity trą o metalowe części sprzęgła i koła zamachowego ,wtedy następuje uszkodzenie przylgni trących ,po założeniu nowej tarczy sprzęgła ,sprzęgło szybciej się zużywa poza tym występują pęknięcia,które widać po zdemontowaniu sprzęgła oraz krzywizny
ja tak mialem.. pekl mi gumowy przewod od plynu chldniczego... i wykapalo sie, wylalo na cala skrzynie.... po 300km jak dojechalem do warsztatu (po owczesnym zalataniu przewodu w przydroznym warsztacie), to sprzeglo juz bylo tak wyslizgazne ze mialem problemy z ruszeniem... nawet lekkie dotkniecie pedalu gazu powodowalo skok obrotow na 6k... po tych 300km sprzeglo docisk no i dwumasowe kolo zamachowe do wymiany... juz po nitach jechalo... sprzeglo i tak bylo do wymiay wiec strata zadna... a ja przynajmniej wiem co to jest kolo zamachowe hehhehe...

ot taki maly offtop
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
4102 Posty
(Yatsek)
Maniak
gabriel napisał:
Moja Felcia Spala bardzo Dużo Oleju średnio 1l /1000km ,a jak używam sobie na autostradach tak pomiędzy 140/160 to dopiero żre jak smok ... Dlatego w Misce Olejowej , jest zawsze Nowy Olej na Bieżąco ...
uszczelniacze???
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
78 Postów
Hubert Hubert
(hooba007)
Początkujący
Izzy:
Jeśli piszesz o wymianie koła zamachowego , a czepiasz się mnie czy pasek, czy łańcuszek... to nie masz nawet żółtego... pojęcia....

nie pisałem co się wymienia, pisałem co powinno sie wymienić gdy...

Jeśli chodzi o linkę... jest to splot cienkich metalowych "żyłek", które w skutek naciągania się zacieśniają się między sobą i w rezultacie wydłużają, nie mówiąc o wydłużaniu sie żyłek samych w sobie...
a jeśli by tak nie było to po co wymyślono regulacje takowych ?????
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok