Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Kara za nie chodzenie na kurs?? - Norwegia

Czytali temat:
piotr pawlak (955 niezalogowanych)
7 Postów

(bobslej)
Wiking
Witam zapisałem się tak po krótce na dwa kursy które niestety wypadają w ten sam dzień . poszedłem na kurs do "lepszej szkoły' a z drugiej dostałem sms że czy chodzę czy nie to i tak całość będę musiał zapłacić. Kontraktu żadnego nie podpisywałem!!!

Pomocy
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
2387 Postów
Sethur Asher
(Sethur)
Maniak
Zapisujac sie zapewne przeczytales regulamin kursu... Nie musiales podpisywac kontraktu, jezeli sie zapisales to podales przeciez swoje dane. Zapis o pelnej odplatnosci w przypadku rezygnacji po rozpoczeciu kursu (lub do X dni przed jego rozpoczeciem) jest stosowany w wiekszosci osrodkow szkoleniowych/edukacyjnych. Zwykle pozostaje zaplacic...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
Mój mąż miał kiedyś podobną sytuację, ale dotyczyła jakości kursu i odmówił zapłaty. Był to kurs komunalny, poszedł do Radhuset, trochę to trwało, ale wystarczyły dobre argumenty i nie zapłacił.
Ode mnie z kolei zażądano zapłaty za miesiąc przedszkola, z którego zrezygnowałam (prywatne). Wyjaśniłam wtedy, że mamy miejsce w innym i nie będę płaciła za miejsce, które jest nie wykorzystane i że uprzedzałam o tej zmianie. Też nie zapłaciłam.
Myślę, że to kwestia rozmowy i argumentacji, zwłaszcza że nic nie podpisałeś.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
512 Posty
ania s
(ania_s)
Wyjadacz
niestety zapisanie sie na kurs jest zgoda na chodzenie na niego i na zaplate...
mozesz sie odwolac oczywiscie tjak gama pisala, mialam taka sytuacje ze po zajeciach nie chcialam juz dluzej chodzic bo mi sie nie podobalo, no i sie dowiedzialam ze musze zaplacic za calosc, wiec juz sila rzeczy chodzilam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-3  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(bobslej)
Wiking
Tak właśnie myślałem. Pech chciał że te kursu są tego samego dnia. W między czasie zmieniłem adres i nie dostałem ani tej informacji o tym kursie ani faktury poprzedni właściciel zapiera się że nic nie przyszło . Jutro zadzwonie i spróbuję coś wskórać .

Dzięki pozdrawiam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj
1434 Posty

(gama28)
Maniak
bobslej a jak daleko się wyprowadziłeś? Jeśli dość daleko, to będzie dobry argument. Jeśli dodatkowo oba kursy są np. kommunalne, ale w innych kommunach, to też może być argument, że wybrałeś ten bliżej. Nie znam twojej sytuacji, trzeba znaleźć argumenty, bo w końcu na kurs będziesz chodził, ale nie ten.
Pamiętam też sytuację z podpisanym przez męża kontraktem na siłownie, gdzie twierdzono, że przed ukończeniem roku nie można go zerwać. Poszłam, zapytałam. Okazało się, że wystarczy przynieść dokument o nowym zameldowaniu, które jest powyżej iluś tam kilometrów i można kontrakt rozwiązać, my się przeprowadziliśmy 40 km i to wystarczyło.
Generalnie rozwiązując nasze umowy, wszystkie trzy wspomniane, zawsze była to sytuacja, że nadal korzystaliśmy z podobnych rzeczy, ale w innych miejscach, tak jak ty masz. Dobra argumentacja i spokojna rozmowa wystarczyły, aby nie płacić podwójnie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
7 Postów

(bobslej)
Wiking
Wszystko wiem.

Dzwoniłem dzisiaj do tej Pani od kursu powiedziałem że zmieniłem adres i nie dostałem tej faktury na to Ona ze przyśle mi nową . To ja że miałem troche problemów i że zapomniałem ich wczesniej poinformować . Generalnie rozmowa trochę trwała ale skończyło się na tym że muszę zapłacić.

Pozwolono mi jednak pójść na ten kurs lecz w innym terminie , następny zaczyna się po nowym roku . Do tego czasu ukończę obecny i może będę potrzebował pójść jeszcze raz . Zobaczymy

Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Pozdrawiam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok