Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Pawel Z SPEED-TRANS Maciej Gromadzki (2798 niezalogowanych)
140 Postów
Renata nata
(renat35)
Stały Bywalec
dziś wypróbuje ten przepis , tak jeszcze nie robiłam, chodzi o naleśniki z mięsem mielonym i żółtym serem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(^marta^)
Wiking
KROKIETY
Naleśniki:
0,75dag mąki
3 jaja
1l mleka
sól
na czubeczku łyżeczki do herbaty sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
trochę wody
Mi wychodzi koło 20 naleśników.


Farsz(wychodzi go duzow iec jak zostanie spokojnie mozna zamrozic na pozniej
3 piersi z kurczaka
1,5 kg kapusty kiszonej( u turka polecam )
1,5 kg pieczarek
2 duże cebule
sól, pieprz
Kapustę należy ugotować, czas gotowania jakieś 1,5godz.. Jak ostygnie odcisnąć i pokroić.
piersi ugotowac z odrobian soli lub moza ugotowac rosolek
Pieczarki na małą kostkę i podsmażyć. To samo z cebulą.
Wszystkie składniki do jednej miski,wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Farsz nakładać na naleśniki. Naleśniki zawijać nie w rurkę ale tak jakby w kopertę.
Obtoczyć w jajku i tartej bułce i smażyć na złoty kolor.
Można podawać z barszczem czerwonym, polecam Winiary.

smacznego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(^marta^)
Wiking
noi moje popisowe danie , palce lizac


KURCZAK PO CHIŃSKU
na 4-ry porcje:

40 dag piersi z kurczaka
2 łyżki czystej wódki (wyparuje podczas smażenia mięsa )
3 marchewki
2 papryki (czerwona+zielona)
3 białka
2 łyżki mąki
0,5 puszki ananasa, nie wylewać sosu
1 cebula
sos sojowy
curry przyprawa
sól
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, dosyć mała kostkę. Skropić wódką+3 łyżki sosu sojowego+posypać curry=odstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Marchew pokroić w słupeczki, podsmażyć na oleju aż zmięknie.
Paprykę pokroić w większa kostkę i podsmażyć na małym ogniu.
Cebulę w kostkę i podsmażyć.
Ananasa pokroić w kostkę.
Z trzech białek ubić piane na sztywno dodać mąkę i ubijać dalej do jednolitej masy.
Masę wlać do miski z mięsem i wymieszać tak aby każdy kawałek miał na sobie ciasto. Smaż na złoty kolor.
Wszystko włóż do dużego gara i wymieszaj, doprawic sosem sojowym i curry i wlac sok z ananasa.
Można podawac z ryżem , a sam też smakuje dobrze!

SMACZNEGO!!!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
66 Postów
Darcia K
(Darcia)
Początkujący
A ja polecam "Flaczki drobiowe"

- 1 kurczak
- 3 ząbki czosnku
- por, seler, pietruszka
- 2 marchewki
- listek laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- kilka kulek pieprzu czarnego
- sól

Kurczaka dzielimy na części, włoszczyznę obieramy i wszystko umieszczamy w garnku, zalewamy wodą (około 2 litry), gotujemy 1h i 15min. Później wszystko wyjmujemy, wywar przelewamy przez sitko aby był czyściutki, mięsko, marchewki, pietruszkę kroimy na paseczki i wkładamy do wywaru. Resztę wyrzucamy.

Następnie dodajemy przyprawy:

- majeranek (2 łyżki)*
- paprykę słodką (1 łyżeczka)*
- pieprz mielony (1 łyżeczka)*
- gałkę muszkatołową (pół łyżeczki)*
- imbir (pół łyżeczki)*
- sól do smaku

Kiedy zacznie się gotować dodajemy dwie łyżki mąki rozrobione z odrobiną zimnego wywaru lub zimnej wody. Gotujemy jeszcze kilka minut na malutkim ogniu.

Smacznego

* ilość przypraw jest orientacyjna, należy dodać według własnych preferencji smakowych.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
172 Posty
Marek S
(telemarek)
Stały Bywalec
No z nieba mi spadacie.

Sluchajta, zaprosilem znajoma na obiad i teraz musze wymyslec jakas potrawe do czerwonego wina (wiem, zazwyczaj kupuje sie wino do potrawy, ale sytuacja jest jaka jest).

Pomocy, bo nic nie moge wymyslec, a to juz jutro. Nie moze byc nic zbyt skompikowanego, bo nie gotuje jakos rewelacyjnie, a poza tym skladniki musze kupic w tutejszych sklepach. Spaghetti i inne makarony niestety odpadaja.

HJALP!
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
105 Postów
Renata R.
(Lusinda)
Początkujący
Skrzydełka dzielimy na 3 części (ja końcówki dorzucam do np.krupnika). Moczę je około 3 godz. w maggi (nie muszą pływać, po prostu od czasu do czasu mieszam). Następnie przygotowuję rozbełtane jajka i mąkę z bułką tartą (szklanka bułki na pół szklanki mąki). Maczam je w jajku i bułce i na patelnię (oleju powinno być tyle, żeby skrzydełko było zakryte chociaz do połowy, albo tyle, żeby pływały). Czas smażenia na oko - po pierwszym razie sami wyczujecie czas. Gorąco polecam - dzieciaki sie zajadają, a na imprezie świetna przekąska (odgrzewane już tak nie smakują). Smacznego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
"Cycki Murzynki"

Oryginalny, smaczny, przekładaniec.
Każdemu smakuje troche zabawy z nim ale smakuje wybornie znalazłam gdzieś przepis w necie wypróbowałam i polecam


Składniki:

* wino białe półsłodkie 125 ml
* rodzynki 1 garstka
* biszkopty 120 g
* dżem mandarynkowy lub pomarańczowy 300 g
* polewa czekoladowa 1 szt
* mąka pszenna 3 łyżki
* cukier 6 łyżek
* budyń waniliowy z cukrem 1 szt
* żółtka 6 szt
* margaryna 250 g
* mleko 370 ml
* białka 6 szt
* wiórki kokosowe 100 g
* mak 3/4 szklanki
* cukier 210 g
* proszek do pieczenia 1 łyżeczka
* jajka 4 szt
* cukier 100 g
* mąka pszenna 150 g

Sposób przyrządzenia

Biszkopt:
150 g mąki pszennej; 100 g cukru; 4 jajka; 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać.
Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do ubitej masy i wymieszać.
Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 150 st. przez 30 min.

Ciasto makowo – kokosowe:
210 g cukru; 3/4 szklanki maku; 100 g wiórków kokosowych; 6 białek

Białka ubić z cukrem. Wsypać wiórki, mak i wymieszać.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 20x40 cm. Piec w temp. 170 st. przez 40 min.

Masa budyniowa:
370 ml mleka; 250 g margaryny; 6 żółtek; 1 opak. budyniu waniliowego z cukrem;
6 łyżek cukru; 3 łyżki mąki pszennej

120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką.
Pozostałe mleko zagotować, wlać mleko z żółtkami i mieszając, zagotować.
Margarynę utrzeć z ostudzonym budyniem.

Ponadto:
-polewa czekoladowa (2 łyżki masła stopić i zagotować z 4 łyżkami cukru, 3 łyżkami kakao i 5 łyżkami słodkiej śmietany)
-dżem mandarynkowy lub pomarańczowy (300 g)
-120 g biszkoptów
-125 ml białego, półsłodkiego wina
-rodzynki (garstka) do dekoracji

Wykonanie ciasta:
Ostudzony biszkopt posmarować dżemem. Na wierzch położyć ciasto makowo – kokosowe.
Ciasto posmarować masą, wyrównać.
Na wierzchu ułożyć biszkopty namoczone w winie.
Udekorować rodzynkami i polać polewą.
Smacznego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
telemarek napisał:
No z nieba mi spadacie.

Sluchajta, zaprosilem znajoma na obiad i teraz musze wymyslec jakas potrawe do czerwonego wina (wiem, zazwyczaj kupuje sie wino do potrawy, ale sytuacja jest jaka jest).

Pomocy, bo nic nie moge wymyslec, a to juz jutro. Nie moze byc nic zbyt skompikowanego, bo nie gotuje jakos rewelacyjnie, a poza tym skladniki musze kupic w tutejszych sklepach. Spaghetti i inne makarony niestety odpadaja.

HJALP!



no spoznilem sie.... bo zaproponowalbym ci.... zamowic pizze... taka najlepsza w twym miescie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
kotleciki z sera mniam mniam


Składniki:
30 dag ryżu, 10 dag sera białego, 1 łyżka masła, 2 jajka, szczypiorek, bułka tarta, przyprawy, olej do smażenia

Wykonanie:
Ryz ugotowac na sypko w osolonej wodzie. Odsączamy i odkladamy do ostudzenia.

Twaróg przetrzeć przez sitko lub zmielić

Jajka roztrzepać na talerzu, dodać z serem do zimnego ryżu. Przyprawiamy do smaku, dodajemy masło i szczypiorek. Mieszamy na jednolitą masę.

Następnie formujemy małe, płaskie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. Najlepiej smakuje z sosem pomidorowym.

Ps.Są na serio bardzo dobre
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Kowalski0)
Wiking
Paroweczki:

- 600 g parowek Gilde Go og Mager

Wrzucamy dowolna ilosc parowek do wrzacej wody, gotujemy ze 2 minuty i danie gotowe.
Do smaku musztarda, keczup czy cokolwiek jest. Bardzo smaczne, polecam - moglbym jadac nawet co miesiac!!!


Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok