Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

2
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Czytali temat:
Pawel Z SPEED-TRANS Maciej Gromadzki (2350 niezalogowanych)
122 Posty
Magda P
(pepcia83)
Stały Bywalec
makaronowa zapiekanka
paczka makaronu (beznaczenia jaki ja uzywam swiderek)
ze 3 kielbaski , moze byc parowka , albo wedlina ktora niechetni juz bysmy zjedli na kanapce ale jeszcze zjadliwa
cebula
przyprawa delikat do mies czerwony
ser starty na duzych oczkach
kechup


makaron ugotowac moze byc z poprzedniego dnia jak zostal od zupy
kielbase bedz parowki lub wedline pokroic w kostke i podsmazyc z cebula , w polowie smazenia dodac przyprawy tak ze dwie plaskie lyzki
w naczynie zaroodporne albo blaszke wsypac makaron i wymieszac go z tym co podsmazylismy (razem z tluszczem , poprostu wszystko z patelni wlac wrzucic do makaronu)
dodac kechup tyle by wszysko bylo w kechupie ja daje tak niecale pol malej butelki IDUN
WYMIESZAC DOBRZE posypac serem do piekarnika tak zeby ser sie lekko opiek po bokach no i smacznego

czasem dodaje ogorek kiszony w kostkei kukurydze jak mam ,i mieszam ze wszystkim
Zgłoś wpis
Oceń wpis: 1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Przepis an wołowinke z grilla

1.kupić puszke fiske boller
2. otworzyć puszke fiske boller
2a. powąchać
2b. skosztowac skrawek jednego bollera
3. wlać zawartość puszki z fiske boller do toalety
4. spuścić wodę
5. uśmiechnąć sie
6. wrzucić wołowinkę na grilla
7. zajadać sie z uśmiechem
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
Hilton napisał:
Przepis an wołowinke z grilla

1.kupić puszke fiske boller
2. otworzyć puszke fiske boller
2a. powąchać
2b. skosztowac skrawek jednego bollera
3. wlać zawartość puszki z fiske boller do toalety
4. spuścić wodę
5. uśmiechnąć sie
6. wrzucić wołowinkę na grilla
7. zajadać sie z uśmiechem


   W moim wykonaniu, pominąłem punkty 2a i 2b, wystarczyło to co zaleciało po wykonaniu punktu 2, a 5 było od początku i w punkcie 6 były parówki.
PS.
   Co z umową?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(Hilton)
Wiking
Miała ta umowa obowiązywac od dziś
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
555 Postów
inga s.
(limetka81)
Wyjadacz
szybka sałatka z tortellini

1 opakowanie pierożków tortellini ( najlepiej z mięsem)
6 dużych pomidorów
10 cieniutkich plasterków szynki albo czegoś szynkopodobnego
1 łyżka majonezu
4 ząbki czosnku

1 pierożki gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzamy
2 pomidory wrzucamy do wrzątku na parę chwil i jak się zaparzą to obieramy ze skórki
3 pomidory kroimy w kawałki - wielkości pierożków
4 szynkę kroimy w cienkie kwadraciki
5 wszystko mieszamy z majonezem
6 wyciskamy czosnek
7 sól i pieprz do smaku
8 jeszcze raz mieszamy

smacznego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
48 Postów
kasia xxxxx
(google)
Nowicjusz
pyszna sałatka ale nie pamietam jak się nazywa np..sałatka gabrysi

kapusta pekińska
mandarynki z puszki
ogórki konserwowe
papryka konserwowa
piersi z kurczaka drobno pokrojone i uduszone


kapustę ogórki paprykę drobno kroimy i mieszamy dodajemy piersi i mandarynki
w miseczce wymieszaj2-3 łyżki majonezu 2-3 łyzki jogurtu i sok z mandarynek mieszamy
dodajemy do sałatki niewielką ilość tego sosu i mieszamy.

smacznego
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
771 Postów
Iza _
(yzia)
Wyjadacz
byliśmy w tajskiej knajpie i facet mi zgroził że mnie wymieni jak nie zacznę tak gotować
www.thaitable.com/Thai/recipes/Chicken_Curry.htm
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów
PRZEMYSLAW pogorzelec
(przemekuk)
Nowicjusz








Jeśli ktos ma ochotę popatrzeć to zapraszam serdecznie.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1189 Postów

(Izzy)
Maniak
Paella mixta




Składniki, 4 porcje:

•1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego + mała szczypta szafranu (lub bulion domowy np. z tego przepisu)
•400 g piersi kurczaka
•1 czerwona papryka
•1 cukinia
•2 ząbki czosnku
•1 duży pomidor
•3 łyżki oliwy
•1/2 łyżeczki papryki w proszku (wędzonej lub słodkiej)
•1/3 łyżeczki (lub do smaku) ostrej papryki (lub pieprzu cayenne)
•1/3 szklanki białego wina
•1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
•300 g ryżu arbrio (jak do risotto) lub calasparra lub carnaroli
opcjonalnie:
•8 - 10 obranych krewetek Black Tiger
•drobno posiekane listki z pęczka natki pietruszki, wymieszane z 4 łyżkami oliwy extra vergine i startym ząbkiem czosnku

Przygotowanie:
Przygotować bulion i zagotować razem z szafranem (ma być gorący przed dodaniem do paelli). Piersi oczyścić z kostek i włókien, pokroić w 1,5 cm kostkę. Paprykę pokroić w małą kosteczkę, cukinię w trochę większą kostkę. Czosnek posiekać na cieniutkie plasterki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.
Rozgrzać 2 łyżki oliwy na dużej patelni o średnicy 26 cm. Dodać kurczaka i obsmażyć go dokładnie z każdej strony (około 5 minut).
Dodać pozostałą łyżkę oliwy, paprykę, cukinię, czosnek i pomidory, dodać szczyptę soli (lub więcej do smaku, w zależności od tego jak słony będzie bulion) i smażyć dalej przez około 7 minut, co chwilę mieszając.
Dodać paprykę w proszku (słodką lub wędzoną oraz ostrą), wlać wino, wymieszać i gotować przez około 2 minuty aż wino wyparuje. Dodać sos pomidorowy a po chwili wsypać ryż i mieszając smażyć 2 minuty.
Wlać przecedzony bulion, wymieszać i zagotować. Gotować bez mieszania przez 8 minut, następnie włożyć krewetki (jeśli ich używamy), zmniejszyć ogień do minimum, przykryć szczelnie patelnię folią aluminiową i gotować przez 6 minut. Odstawić z ognia i trzymać pod przykryciem jeszcze przez 2 minuty.
Zdjąć folię, można polać oliwą z natką pietruszki i czosnkiem .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
45 Postów
PRZEMYSLAW pogorzelec
(przemekuk)
Nowicjusz
Zgłoś wpis
Oceń wpis: 1  
Odpowiedz   Cytuj


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok