Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Kulinarne przysmaki:) - Norwegia

Czytali temat:
Pawel Z SPEED-TRANS Maciej Gromadzki (2797 niezalogowanych)
140 Postów
Renata nata
(renat35)
Stały Bywalec
A ja tak przewrotnie, od jakiegoś czasu skończyły mi się pomysły na menu obiadowe, proszę więc drogich forumowiczów o przepisy. Proste i smaczne -szczególnie cenione. Moim daniem popisowym są naleśniki jak racuszki- pychotka.

1. Szklanka mleka
2. łyżeczka proszku do pieczenia
3. cukier waniliowy (ja daję 2 czubate łyżeczki)
4. dwie duże łyżki cukru
5. mąka (ja daję na oko, tak by ciasto miało konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego)

Rozgrzej olej na patelni i smaż placuszki wielkości racuszków, dobrze potem je odsączyc na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

moje chłopaki się zajadają, od święta daję starte na tarce jabłka

Smacznego,
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
oj,przydaloby sie troche pomyslow na takie "raz dwa"
co do racuchow,to ja dodaje,zeby nie wyrzucic,jak widze,ze nikt juz nie zje,banany,gruszki itp

pieronsko szybki przepis na obiad
suropieki
piers z kurczaka w kosteczke,pare pieczarek w plasterki,papryka w paseczki,cebula w koleczka,wszystko na olej i po 15 minutach gotowe,a do tego blyskawiczny ryz w torebkach mniam
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
83 Posty
Justyna x
(justyna85)
Początkujący
na raz, dwa ,trzy to dobre jest spaghetii

a co do racuszków to mam bardzooooo dobry przepis

składniki
1 szlanka śmietany 12% kwaśnej i dość gęstej
pół szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
2 jajka
mąki tyle by ciasto miało dość gęstą, ale wciąż lejącą konsystencję (ok niepełna szklanka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu

30 dag kwaśnych jabłek pokrojonych w grubzą kostkę

olej do smażenia


Smietanę, jajka, cukier i cukier wanilinowy wyrobić za pomocą miksera, stopniowo dodać mąkę, kontrolując konsystencję.
Dodać proszek i cynamon. Można dodać 2 łyżki oleju już do ciasta - stary trick, który sprawia, że placki się nie przypalają.
Włożyć jabłka - UWAGA! bezpośrednio po obraniu, bo ściemnieją.

Nakładać łyżką małe porcje masy na rozgrzaną patelnię
, smażyć po obu stronach.

Podawać można z cukrem pudrem, śmietaną, bitą śmietaną, jak kto chce.

Prawidłowe placki wyrastają na ok 1,5 cm grubości. Są puchate i fajniutkie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
oj wy niewdzieczne !! taki temat zakladac to wyrafinowane torturowanie co niektorych nas tu facetow, co to
sami tu sa, czy to caly czas czy przez wiekszosc tego czasu w roku...

no wstydzcie sie dziewczyny, wstydzcie zero litosci normalnie...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
Nalesniki ciut inaczej.

Ciasto na nalesniki -standard

Farsz:mieso mielone z cebulka,podsmarzyc na oleju.Zetrzec troche sera zoltego na tartce(duze oczka).Wymieszac z miesem i z cebulka.Smarujemy placki farszem i zwijamy.Polewamy sosem serowym (ja uzywam gotowca)
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
parowka z 'wody'

1 parowka
1 rondel wody

wode zagotowac
parowke wrzucic do wody

po ok. 5 min,wyjac
podawac z chlebem

do smaku: musztarda lub keczup
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
555 Postów
inga s.
(limetka81)
Wyjadacz
SAŁATKA CURRY

1 ZUPKA CHIŃSKA
5 JAJEK
1 SŁOICZEK KORNISZONÓW NP.Z RIMI
1 PUSZKA KUKURYDZY
PRZYPRAWA CURRY
1 JOGURT NATURALNY

SUCHY MAKARON Z ZUPKI CHIŃSKIEJ POŁAMAĆ I POSYPAĆ NA NIEGO PRZYPRAWĘ Z TEJ ZUPKI. JAJKA UGOTOWAĆ NA TWARDO (OK. 5 MINUT) I POKROIĆ W KOSTKĘ LUB POGNIEŚĆ WIDELCEM. OGÓRKI POKROIĆ W KOSTECZKĘ. WYSYPAĆ NA TO WSZYSTKO KUKURYDZĘ Z PUSZKI RAZEM Z WODĄ.POSYPAĆ PRZYPRAWĄ CURRY - OK 1 ŁYŻECZKI
I WSZYSTKO WYMIESZAĆ Z JOGURTEM NATURALNYM - MOŻE BYĆ MAJONEZ
MNIAM MNIAM
SMACZNEGO
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
.
STOKROTKA

skladniki :
1 jajko


Ugotowac jajko, jedno, koniecznie na twardo. Nastepnie delikatnie zdjac skorupke. Naciac bialko tak, aby nie uszkodzic zoltka w srodku, uzyskujac jednoczesnie dwie polowki jajka-bialka. Te dwie polowki rozciac wzdluz na kolejne dwie i jeszcze raz wszystkie 4 rozciac ponownie wzdluz.
Umiescic zoltko-kulke na talerzyku. Osiem podluznych czesci bialka ulozyc dookola zoltka.
I juz gotowe
Proste i smaczne. Efekt calej łąki stokrotek mozna uzyskac uzywajac wiecej jajek w ten sam sposob.
Smacznego !
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(giovi2)
Wiking
Zupa chmielowa

Otworzyc butelke(puszke),zawartosc przelac do szklanki(niekoniecznie) i gotowe
Najlepiej smakuje schlodzone
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
Bogracz
  • 60-70dag mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 2 kolorowe, świeże papryki
  • 20dag pieczarek (niekoniecznie, mogą być sromotniki )
  • Cebula
  • Czosnek
  • 3 ziemniaki surowe
  • Przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, papryka w proszku, koncentrat pomidorowy lub keczup)
  • Jajko
  • Mąka
  • Śmietana
  • Natka z pietruszki

   Na oleju zeszklić cebulę posiekaną w kosteczkę, dodać łyżeczkę papryki (dowolnej, ostrej lub słodkiej, co kto lubi). Cały czas mieszając, dodać pokrojone w kostkę mięso i posolić. Dusić przwie do miękkości, uzupełniać wodą lub bulionem. Przyprawić. Dodać pokrojone pieczarki, papryki, ziemniaki, czosnek. Gdy wszystko uduszone, uzupełnić płynem do konsystencji gulaszu. Dodać koncentrat pomidorowy - według uznania. Z jajka i mąki zrobić ciasto i kłaść lane kluseczki na gulasz. Całość zagotować - można zabielić śmietaną. Na talerzu posypać natką pietruszki.
Smacznego .
   Przepis ten otrzymałem od mamy mojego kolegi. Jedzonko super .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj


Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok