Centralne Biuro Statystyczne (SSB) opracowało nieformalne narzędzie "tacoindeksen". Wskaźnik mierzy, jak zmieniające się ceny poszczególnych składników wpływają na koszt przygotowania taco w Norwegii.
Według danych SSB, w okresie od stycznia 2024 do stycznia 2025 ceny składników używanych do przygotowania dania wzrosły średnio o 2,5 proc. Dla porównania, ogólny wskaźnik cen konsumpcyjnych (CPI) w tym samym okresie wzrósł o 2,3 proc. Zakładane produkty użyte w badaniu to:
– 400 gramów mielonego mięsa,
– 350 gramów tortilli,
– 300 gramów śmietany,
– 225 gramów sosu taco,
– 200 gramów kukurydzy,
– 200 gramów sera,
– 200 gramów ogórka,
– 200 gramów pomidora,
– 200 gramów sałaty,
– 25 gramów przyprawy taco.
Chociaż mięso mielone jest najdroższym składnikiem w zestawieniu, jego cena wzrosła o 2,5 proc., co jest zgodne z ogólnym wzrostem tacoindeks.
Które składniki podrożały najbardziej?
SSB podkreśla, że chociaż tacoindeksen jest opracowany w sposób podobny do ogólnego wskaźnika cen konsumpcyjnych, skupia się on wyłącznie na produktach związanych z przygotowaniem taco. W związku z tym może różnić się od ogólnych wskaźników inflacji, które obejmują szerszy zakres produktów i usług. Jednocześnie, wskazuje bardziej realne zmiany, ponieważ skupia się na produktach często wykorzystywanych przez gospodarstwa domowe.
W 2024 roku największy wzrost cen odnotowały:
– Sos taco – prawie 9,00 proc.
– Ser – ponad 5,00 proc.
– Ogórek – ponad 5,00 proc.
– Fasola – ponad 5,00 proc.
Zmiana cen produktów używanych do przygotowania taco w Norwegii.Il. SSB
SSB zdecydowało się na indeks taco przez wzgląd na tzw. taco fridays w Norwegii. W wielu domach w piątkowe wieczory organizowane są spotkania rodzinne i imprezy towarzystkie, którego elementem jest wspólne przygotowywanie taco. Nietypowe święto ma nawiązywać do ważnych elementów norweskiego społeczeństwa – cały proces integruje pokolenia. Ponadto, każdy może przygotować potrawę według własnych upodobań, co wskazuje na otwartość kraju fiordów.
06-03-2025 20:22
12
0
Zgłoś