Biznes i gospodarka

Norwegia z nowym rekordem sprzedaży. Polska najważniejszym importerem

Emil Bogumił

03 października 2024 12:16

Udostępnij
na Facebooku
3
Norwegia z nowym rekordem sprzedaży. Polska najważniejszym importerem

Nie licząc sprzedaży surowców, owoce morza stanowią filar norweskiego eksportu. Fot. Fotolia

W trzecim kwartale 2024 roku Norwegia zanotowała rekordowe wyniki w eksporcie owoców morza, wynoszące 44,1 mld NOK. Wzrost napędzany był przede wszystkim wysokim popytem na łososia, makrelę oraz krewetki, co pomogło osiągnąć najlepsze wyniki w historii dla tego okresu.
Łosoś stanowił 70 proc. wartości eksportu, pomimo trudnych warunków rynkowych, takich jak konkurencja i rosnące koszty produkcji. Polska i Dania były największymi importerami, odpowiadając za znaczną część dalszego przetwórstwa ryb, a Niemcy zanotowały największy wzrost konsumpcji łososia.

Spadek inflacji na rynkach międzynarodowych, zwłaszcza w Europie, również sprzyjał norweskiemu eksportowi owoców morza. W krajach takich jak Polska, Niemcy i Wielka Brytania, wartość zakupów osiągnęła historyczne szczyty.

Czołowi importerzy w III kwartale 2024 roku:

1. Polska: 5,3 mld NOK
2. Dania: 3,5 mld NOK
3. USA: 3,2 mld NOK
4. Holandia: 3,0 mld NOK
5. Wielka Brytania: 2,5 mld NOK
6. Chiny: 2,5 mld NOK
7. Francja: 2,4 mld NOK
8. Hiszpania: 2,0 mld NOK
9. Niemcy: 1,6 mld NOK
10. Włochy: 1,6 mld NOK

Łosoś. Król norweskiego eksportu

Niekwestionowanym liderem norweskiego eksportu okazał się łosoś. Sprzedaż ryby odpowiadała za ponad 70 proc. kwoty uzyskanej w trzecim kwartale 2024 roku:

1. Łosoś: 31,7 mld NOK  
2. Makrela: 2,3 mld NOK  
3. Dorsz: 2,0 mld NOK  
4. Pstrąg: 2,0 mld NOK  
5. Sieja: 791 mln NOK  
6. Śledź: 740 mln NOK  
7. Krewetki: 474 mln NOK  
8. Halibut błękitny: 379 mln NOK  
9. Plamiak: 363 mln NOK  
10. Krab królewski: 288 mln NOK
Produkcja łososia była utrudniona przez m.in. wzrost temperatury mórz.

Produkcja łososia była utrudniona przez m.in. wzrost temperatury mórz.Fot. Fotolia

Na czele listy norweskich klientów znajdują się Polska i Dania, będące głównymi krajami w zakresie dalszego przetwórstwa ryb. Za nimi plasują się Stany Zjednoczone. Największy wzrost wartości kupowanego łososia nastąpił w Niemczech.
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Captain Mike

04-10-2024 13:32

Hmmm to teraz nad wisla norweski losos kroluje w domach na stolach? nie sadze...Raczej Tiry jada dalej wszedzie na europe

Eli Bulls

03-10-2024 14:14

Zabki i inne lokalne sklepiki wypchane lososiem i makrela. tylko po co? kowalski kupuje browar i szame. jakos nie widuje lososia na polskich stolach. reszta przez posrednikow dalej wedruje w swiat wiec tutaj pan reporter nie popisal sie w konkretach. jestesmy krajem tranzytowym dla tego typu towaru ze wzgledu na koszta i odliczenia podatkowe. Taki myk

Radek Ibek

03-10-2024 14:09

I co ten zwykły człowiek z tego ma...

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok