Nadchodzi wielka podwyżka cen żywności? Eksperci kreślą czarny scenariusz

Ryzyko wysokich cen żywności w lipcu jest nieuniknione. Fot. Adobe Stock, licencja standardowa
Na łamach Nettavisen Kyrre Knudsen określa skok jako „znaczny”, ale liczy, że w tym roku trend zostanie ograniczony przez lepsze warunki płacowe oraz niższe ceny energii. Z kolei ekspert ds. artykułów spożywczych Erik Fagerlid podkreśla, że ze względu na silną zmienność kosztów trudno przewidzieć poziom podwyżek – mogą sięgać nawet od dwóch proc. do 10 proc.
Każdy chce zarobić
W efekcie każdy uczestnik łańcucha dostaw „zabezpiecza się” przeciw zwiększonym kosztom – co dodatkowo winduje ceny detaliczne. Fagerlid podsumowuje, że „zagrożenie się nie skończyło” i wskazuje, iż obecna sytuacja jest daleka od normalnej pod względem tempa drastycznego wzrostu kosztów.

Ceny żywności to jeden z tych elementów, który od lat najmocniej wpływa na inflację w Norwegii.Fot. Adobe Stock, licencja standardowa
To tylko chwyt marketingowy?
Ogólna inflacja żywności już teraz wpływa na wskaźniki w kraju. Podwyżki przyczyniły się do przekroczenia celu inflacyjnego Norges Banku, wyznaczonego na poziomie dwóch proc.

To może Cię zainteresować