Młode Centrum twierdzi, że nowe zalecenia zadziałają negatywnie na dietę żołnierzy.
Fot. materiały prasowe Norweskich Sił Zbrojnych
Nie milkną echa nowych zaleceń żywieniowych norweskiego Urzędu ds. Zdrowia. Z ich zapisami nie zgadzają się m.in. Centrum. Przyznają, że rekomendowanie zmniejszenia ilości mięsa w diecie doprowadzi do upadku części gospodarstw hodujących bydło.
– Nowe zalecenia doprowadzą do zmniejszenia o połowę produkcji mięsa – skomentował Nils Forren, wiceprzewodniczący organizacji młodzieżowej Partii Centrum (Senterungdommen). – Produkcja mięsa zostanie scentralizowana w Jæren i wokół fiordu Oslofjord, podczas gdy rolnicy z północnej Norwegii i górskiego regionu Trøndelag będą musieli zawiesić działalność – dodał w rozmowie z Nettavisen.
Obawy młodego polityka są odpowiedzią na nowe zalecenia Urzędu ds. Zdrowia. Instytucja zwróciła uwagę, że mieszkańcy Norwegii powinni ograniczyć spożycie mięsa. Wezwano ich także do wprowadzania większej liczby posiłków roślinnych oraz zwiększenia porcji warzyw, owoców oraz mleka i produktów pochodnych.
Żołnierze na soczewicy i fasoli?
Nils Forren przypomniał także, że zalecenia Urzędu ds. Zdrowia są traktowane jako wytyczne dla instytucji publicznych. – Oznacza to, że żołnierze w Troms, którzy mają nas bronić, będą żywieni fasolą i soczewicą. [...] W tabelach klimatycznych biurokratów będzie pojawiać się informacja, że wykorzystywanie zasobów norweskiego rolnictwa jest wrogie klimatowi, ale tak nie jest. To najbardziej przyjazna dla klimatu rzecz, jaką możemy zrobić. Ogranicza to import z zagranicy, a zwierzęta mogą jeść to, co naturalne w norweskiej faunie – podsumował.
Opinię Młodego Centrum skrytykowali już m.in. norwescy Zieloni. Zaznaczyli, że ich zdanie jest całkowicie sprzeczne z celami klimatycznymi kraju fiordów. W nich znalazał się m.in. zapis o konieczności ograniczenia spożycia mięsa.
Zieloni zwracają uwagę, że zmniejszenie spożycia mięsa pozwoli zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych oraz przyczyni się do poprawy jakości zdrowia publicznego.Fot. stock.adobe.com/licencja standardowa
Zalecenia Urzędu ds. Zdrowia są zgodne z rekomendacjami ONZ i Światowej Organizacji Zdrowia. Obie przyznają, że zmniejszenia spożycia mięsa jest niezbędne do obniżenia emisji gazów cieplarnianych oraz poprawy zdrowia ludzi.
30-08-2024 14:41
5
0
Zgłoś
30-08-2024 14:01
9
0
Zgłoś
29-08-2024 10:59
14
0
Zgłoś
29-08-2024 00:56
42
0
Zgłoś
29-08-2024 00:42
30
0
Zgłoś
28-08-2024 23:41
29
0
Zgłoś
28-08-2024 21:11
33
0
Zgłoś
28-08-2024 18:41
45
0
Zgłoś