Podatki i znakowanie niezdrowej żywności? Chcą walczyć ze złą dietą mieszkańców Norwegii

Szereg obowiązków ma być nałożony na producentów i sprzedawców żywności. Fot. Adobe Stock, licencja standardowa
Badacz znalazł się w grupie ekspertów, która na początku 2024 roku zaproponowała Ministerstwu Zdrowia rekomendacje dotyczące poprawy nawyków żywieniowych mieszkańców Norwegii. Państwo chce walczyć m.in. ze zwiększającym się spożyciem cukru i soli. Resort obliczył także, że zmiana diety uchroni przed częścią przedwczesnych zgonów oraz zapadalnością na ciężkie choroby.
Pięć filarów zdrowego żywienia w Norwegii
W styczniu 2024 roku grupa ekspertów, w której zasiadał Krokstad przedstawiła Ministerstwu Zdrowia rekomendacje, które mają pozytywnie wpłynąć na nawyki żywieniowe mieszkańców Norwegii:
1. Zakaz sprzedaży niezdrowej żywności dzieciom i młodzieży,
2. Bezpłatne owoce i warzywa w szkołach i przedszkolach,
3. Podatek od słodkich napojów,
4. Obowiązkowe etykietowanie żywności,
5. Zmniejszenie rozmiarów sprzedawanych przekąsek, słodyczy, napojów itp.

Jako przykłady odpowiedniego etykietowania żywności wskazywane są przepisy z Chile i Meksyku. W obu państwach niezdrowa żywność zawiera ostrzeżenia o m.in. wysokiej zawartości cukru, soli oraz gęstości energetycznej.FOT. PROTOPLASMAKID/WIKIMEDIA COMMONS/CC SA-4.0
Źródła: NRK, Ministerstwo Zdrowia, MojaNorwegia.pl
Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.
16-03-2024 11:03
0
-7
Zgłoś
15-03-2024 15:19
9
0
Zgłoś