Aker Brygge to dzielnica popularna zarówno wśród turystów, jak i mieszkańców Oslo.
wikimedia.org/ fot. Dyroe/ CC BY-SA 4.0
W ostatnim tygodniu maja norweski Sanepid (Mattilsynet), policja, Państwowa Inspekcja Pracy (Arbeidstilsynet) i Urząd Podatkowy (Skatteetaten) przeprowadziły kontrole w siedmiu restauracjach mieszczących się w modnej dzielnicy Oslo. Trzy z nich nie spełniły wymogów, więc zostały zamknięte.
Szczególne zastrzeżenia do higieny żywności w lokalach przy Aker Brygge i Rådhuskaia wzbudziły w komisji Tasty Green, Lille Sumo II i Blue Siam. Decyzją Norweskiej Inspekcji Sanitarnej ich działalność zawieszono.
Ponadto przedstawiciele Skatteetaten dopatrzyli się w siedmiu z knajp szeregu podatkowych nieprawidłowości i wystawili właścicielom w sumie 24 mandaty na łączną kwotę 27 120 koron. Najbardziej bulwersujące okazały się dla nich umowy obligujące zatrudnionych do pracy za darmo.
W lodówce było za ciepło
Do mankamentów, które przyczyniły się do zamknięcia trzech stołecznych restauracji, należały brak czystości i porządku oraz zbyt wysoka temperatura w chłodni. W pozostałych czterech skontrolowanych lokalach – jak twierdzi komisja – również byłoby się do czego przyczepić, jednak wykryte nieprawidłowości nie kwalifikowały się jako powody zamknięcia lokali.
Tasty Green, Lille Sumo II i Blue Siam mają teraz czas na rehabilitację. Ich drzwi mogą zostać ponownie otwarte dla gości dopiero, gdy poprawkowa kontrola przebiegnie pomyślnie.
Inspekcje przeprowadzające kontrole przyznały na łamach norweskiej prasy, że na cenzurowanym znalazły się właśnie restauracje zlokalizowane w okolicach ratusza i Aker Brygge, ponieważ szczególnie w okresie wiosenno-letnim to miejsce szczególnie popularne i oblegane zarówno przez mieszkańców stolicy, jak i turystów.