Turystyka
Jeszcze nie istnieje, a już przeżywa oblężenie: podwodna restauracja uruchomiła rezerwacje
7

W podwodnej restauracji Under zmieści się jednocześnie 100 gości. materiały prasowe Under
W miejscowości Båly na południowych krańcach norweskiego wybrzeża powstanie pierwsza w Europie podwodna restauracja. Chociaż obiekt jeszcze nie istnieje i nawet nie opublikował menu, a jego otwarcie zaplanowano dopiero na wiosnę 2019 roku, lokal już teraz cieszy się ogromną popularnością.
Wyróżnione ogłoszenia
WięcejOgłoszenia MojaNorwegia
Właściciele Under – bo tak będzie się nazywać restauracja – o frekwencję w niezwykłym obiekcie mogą być spokojni. W ciągu jednego dnia od uruchomienia rezerwacji stolików na kwiecień i maj, czyli od 1 lutego, praktycznie połowa miejsc rozeszła się jak świeże bułeczki.
Popularność nawet w ciemno
Zainspirowanych wizualizacjami podwodnej restauracji klientów nie zraziła nawet zaliczka, jaką należy uiścić za zamówienie miejsca przy stoliku dla jednej osoby, a wynosi ona – bagatela - 1000 koron. Kwota zostanie odliczona dopiero od rachunku za obiad czy kolację po wymarzonej wizycie w lokalu.

Projekt podwodnej restauracji Under.
Materiały prasowe Snøhetta
To jednak nie koniec finansowych zabiezpieczeń, o których pomyśleli właściciele Under. Ewentualnego anulowania rezerwacji należy dokonać najpóźniej dwa tygodnie przed terminem. W przeciwnym razie gość restauracji, który nie poinformuje o rezygnacji z wizyty w lokalu, będzie się musiał liczyć z karą pieniężną w wysokości nawet 2,5 tysiąca koron.
Podwodny obiekt pomieści jednocześnie nawet 100 smakoszy. Oferuje salę jadalnianą z trzynastoma stolikami, przy których usiądzie od dwóch do ośmiu osób.
Nie tylko jedzenie
Co takiego już teraz przyciąga zainteresowanych podwodną restauracją? Obiekt nie będzie wyłącznie lokalem gastronomicznym, lecz stanie się jednocześnie także akwarium, dziełem sztuki, pracownią naukową, a przede wszystkim – częścią otaczającej go nadmorskiej przyrody i ukłonem w stronę skalistego wybrzeża Lindesnes.
Jak przez peryskop, za akrylowymi szybami Under będzie okazja obserwować zmiany zachodzące w morzu i nad jego powierzchnią na przestrzeni poszczególnych pór roku. Za projekt unikatowego lokalu odpowiada biuro architektoniczne Snøhetta.
Jak przez peryskop, za akrylowymi szybami Under będzie okazja obserwować zmiany zachodzące w morzu i nad jego powierzchnią na przestrzeni poszczególnych pór roku. Za projekt unikatowego lokalu odpowiada biuro architektoniczne Snøhetta.

Projekt podwodnej restauracji Under w Norwegii.
Snøhetta/materiały prasowe
Wejście do restauracji ma być połączone z lądem specjalnym mostem. Trzy kondygnacje budynku będą zagłębiać się na 5,5 metra pod powierzchnię, z czego najniższe będzie w całości pod wodą. Mimo surowych warunków panujących na linii brzegowej Båly zanurzona restauracja będzie odporna na uderzenia fal i wiatr dzięki grubym na jeden metr betonowym ścianom.
Reklama
Reklama
To może Cię zainteresować
05-02-2018 09:10
0
0
Zgłoś
04-02-2018 20:55
0
0
Zgłoś
04-02-2018 20:51
1
0
Zgłoś
04-02-2018 19:03
0
-3
Zgłoś
03-02-2018 21:27
0
-3
Zgłoś
03-02-2018 21:21
4
0
Zgłoś