Pieniądze ze zwrotu podatku
z Norwegii w 2 tygodnie!
Sprawdź
zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Jeszcze nie istnieje, a już przeżywa oblężenie: podwodna restauracja uruchomiła rezerwacje Turystyka
Monika Pianowska 03 lutego 2018
08:00

Jeszcze nie istnieje, a już przeżywa oblężenie: podwodna restauracja uruchomiła rezerwacje

7
Skomentuj
W podwodnej restauracji Under zmieści się jednocześnie 100 gości. materiały prasowe Under
W miejscowości Båly na południowych krańcach norweskiego wybrzeża powstanie pierwsza w Europie podwodna restauracja. Chociaż obiekt jeszcze nie istnieje i nawet nie opublikował menu, a jego otwarcie zaplanowano dopiero na wiosnę 2019 roku, lokal już teraz cieszy się ogromną popularnością.
Właściciele Under – bo tak będzie się nazywać restauracja – o frekwencję w niezwykłym obiekcie mogą być spokojni. W ciągu jednego dnia od uruchomienia rezerwacji stolików na kwiecień i maj, czyli od 1 lutego, praktycznie połowa miejsc rozeszła się jak świeże bułeczki.
Reklama

Popularność nawet w ciemno

Zainspirowanych wizualizacjami podwodnej restauracji klientów nie zraziła nawet zaliczka, jaką należy uiścić za zamówienie miejsca przy stoliku dla jednej osoby, a wynosi ona – bagatela - 1000 koron. Kwota zostanie odliczona dopiero od rachunku za obiad czy kolację po wymarzonej wizycie w lokalu.
Projekt podwodnej restauracji Under.
Projekt podwodnej restauracji Under. Materiały prasowe Snøhetta
To jednak nie koniec finansowych zabiezpieczeń, o których pomyśleli właściciele Under. Ewentualnego anulowania rezerwacji należy dokonać najpóźniej dwa tygodnie przed terminem. W przeciwnym razie gość restauracji, który nie poinformuje o rezygnacji z wizyty w lokalu, będzie się musiał liczyć z karą pieniężną w wysokości nawet 2,5 tysiąca koron.
Podwodny obiekt pomieści jednocześnie nawet 100 smakoszy. Oferuje salę jadalnianą z trzynastoma stolikami, przy których usiądzie od dwóch do ośmiu osób.

Nie tylko jedzenie

Co takiego już teraz przyciąga zainteresowanych podwodną restauracją? Obiekt nie będzie wyłącznie lokalem gastronomicznym, lecz stanie się jednocześnie także akwarium, dziełem sztuki, pracownią naukową, a przede wszystkim – częścią otaczającej go nadmorskiej przyrody i ukłonem w stronę skalistego wybrzeża Lindesnes.

Jak przez peryskop, za akrylowymi szybami Under będzie okazja obserwować zmiany zachodzące w morzu i nad jego powierzchnią na przestrzeni poszczególnych pór roku. Za projekt unikatowego lokalu odpowiada biuro architektoniczne Snøhetta.
Projekt podwodnej restauracji Under w Norwegii.
Projekt podwodnej restauracji Under w Norwegii. Snøhetta/materiały prasowe
Wejście do restauracji ma być połączone z lądem specjalnym mostem. Trzy kondygnacje budynku będą zagłębiać się na 5,5 metra pod powierzchnię, z czego najniższe będzie w całości pod wodą. Mimo surowych warunków panujących na linii brzegowej Båly zanurzona restauracja będzie odporna na uderzenia fal i wiatr dzięki grubym na jeden metr betonowym ścianom.
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych
Josef Satan
Josef Satan 05-02-2018 09:10

PIG napisał:
Svinekoteletter jedzą tylko biedni i ci co ciągle oszczędzają w norwegi , ja wole ze świniny tylko boczek

Jako pigdriver powinniens miec wiecej szacunku dla swojego srodka lokomocji.

Odpowiedz
Zgłoś komentarz
Piotr Stefanczyk
Piotr Stefanczyk 04-02-2018 20:55

No zgodnie z prawami fizyki takie same jak na poziomie gruntu,przecież to nie balon tylko beton.Oczywiste.

Odpowiedz
Zgłoś komentarz
Joanna Kuchnicka
Joanna Kuchnicka 04-02-2018 20:51

Cudownie...

1
Odpowiedz
Zgłoś komentarz
PIG DRIVER
PIG DRIVER 04-02-2018 19:03

Svinekoteletter jedzą tylko biedni i ci co ciągle oszczędzają w norwegi , ja wole ze świniny tylko boczek

-2
Odpowiedz
Zgłoś komentarz
boj fra oszlo
boj fra oszlo 03-02-2018 21:27

PIG napisał:
z mila chęcią zapłacę każda cenę żeby zjeść przepyszne fiskekaker w tak wyjątkowym miejscu jak ta restauracja


...szacunek za to,że
...nie jesz tego
...na czym jeżdzisz

-3
Odpowiedz
Zgłoś komentarz
PIG DRIVER
PIG DRIVER 03-02-2018 21:21

z mila chęcią zapłacę każda cenę żeby zjeść przepyszne fiskekaker w tak wyjątkowym miejscu jak ta restauracja

5
Odpowiedz
Zgłoś komentarz
Finanstilsynet zaciska kredytowy pas. Od 15 maja nowe regulacje

Finanstilsynet zaciska kredytowy pas. Od 15 maja nowe regulacje

Eff.14,15%, 100000kr, 5 år, kost 37120kr, Tot.137120kr Reklama

Bliżej nas