Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Rozlicz podatek za 2023

Życie w Norwegii

Zbliża się najważniejsze święto Norwegów. Z tej okazji zjedzą 20 milionów kiełbasek

Monika Pianowska

14 maja 2022 15:04

Udostępnij
na Facebooku
1
Zbliża się najważniejsze święto Norwegów. Z tej okazji zjedzą 20 milionów kiełbasek

Kiełbaski są obecne w norweskiej kuchni od dziesięcioleci i nie zawsze oznaczają fast food, chociaż kojarzą się głównie z hot dogami. stock.adobe.com/licencja standardowa

Już wkrótce święto narodowe Norwegii, a po zniesieniu pandemicznych obostrzeń oznacza to noszenie tradycyjnych strojów, parady, śpiewanie hymnu i… kiełbaskową ucztę. W okolicy 17 maja Norwegowie zjadają bowiem niebotyczne ilości m.in. parówek.
Restauracja, kawiarnia, budka z jedzeniem na wynos czy stacja benzynowa, grill z przyjaciółmi, rodzinny obiad czy impreza, z supermarketu czy domowej roboty – co może przebić nawet tacos i mrożoną pizzę? Odpowiedź jest jedna: pølse. Zdaniem wielu Norwegowie mają obsesję właśnie na punkcie wszelkiego rodzaju kiełbasek.
Za tą teorią przemawiają statystyki. Przeciętny Norweg konsumuje w sumie ponad 100 różnego typu kiełbasek rocznie, co w skali całego państwa daje około 500 milionów sztuk. Skoro są one nieodzownym elementem norweskiej diety, nie może ich zabraknąć także w świątecznym menu.

Bunady i hot dogi: połączenie idealne?

Tak, przed zerwaniem najważniejszej kartki z kalendarza w roku, czyli w Dzień Konstytucji Norwegii, mieszkańcy kraju fiordów pochłaniają ogromne ilości kiełbasek. Podczas gdy zachodnia i północna część kraju preferuje wersję na grilla, na wschodzie Norwegowie wybierają wiedeńskie. Ogółem w okolicach grunnlovsdagen w kraju fiordów zjada się 20 milionów kiełbasek, z czego 13 milionów 17 maja.
Norweska wersja hot doga: pølse i lompe.

Norweska wersja hot doga: pølse i lompe. stock.adobe.com/licencja standardowa

Kiełbaski są obecne w norweskiej kuchni od dziesięcioleci i nie zawsze oznaczają fast food, chociaż kojarzą się głównie z hot dogami. W kraju fiordów istnieje nawet lokalna wersja tego przysmaku: pølse i lompe, czyli kiełbaska/parówka w okrągłym placku przypominającym tortillę. Chętnie przygotowuje się ją np. z dodatkiem pasty krewetkowej, cebulki i keczupu.
Źródła: NTB, norwaywithpal.com, theculturetrip.com
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Pølse med brød og Grandiosa - typisk norsk mat

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok