Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Życie w Norwegii

Kolejne gwiazdki Michelin rozdane: debiut sześciu norweskich restauracji w kulinarnym przewodniku

Monika Pianowska

18 czerwca 2023 17:00

Udostępnij
na Facebooku
Kolejne gwiazdki Michelin rozdane: debiut sześciu norweskich restauracji w  kulinarnym przewodniku

Po tegorocznej ceremonii łącznie 63 restauracje w krajach skandynawskich są obecnie rekomendowane z jedną gwiazdką Michelin. stock.adobe.com/licencja standardowa

12 czerwca w Turku w Finlandii odbyło się wręczenie nagród Michelin 2023 dla regionu nordyckiego. Aż sześć norweskich restauracji trafiło do przewodnika z pierwszą zdobytą gwiazdką. Większość z nich znajduje się w Oslo.
Ponadto wyróżniono pięć lokali z Danii i po jednym ze Szwecji, Finlandii i Islandii. Po tegorocznej ceremonii łącznie 63 restauracje w krajach skandynawskich są obecnie rekomendowane z jedną gwiazdką Michelin: 21 w Danii, 6 w Finlandii, 3 w Islandii, 18 w Norwegii i 15 w Szwecji.
Sześć lokali w Norwegii, które właśnie zyskały swoją pierwszą gwiazdkę, to: À l`aise, Sabi Omakase, Mon Oncle, Stallen, Savage i K2. Pięć restauracji znajduje się w Oslo, a K2 w Stavanger.

Norweskie składniki, francuski styl

Stołeczna restauracja À l'Aise znajdująca się przy Essendrops gate 6 była kandydatem do wyróżnienia już od kilku lat. Teraz oprócz otrzymania jednej gwiazdki w przewodniku Michelin lokal zdobył także tegoroczną nagrodę za obsługę. À l'Aise wykorzystuje sezonowe norweskie produkty do tworzenia klasycznych dań kuchni francuskiej i dwóch menu degustacyjnych.
Restaurację wraz ze swoją partnerką założył duński szef kuchni Ulrik Jepsen, który ma duże doświadczenie z najbardziej znanych na świecie restauracji wyróżnionych gwiazdką Michelin, w tym Waterside Inn w Anglii czy Kokkeriet w Danii. Po wielu podróżach Ulrik i jego rodzina osiedlili się w Norwegii.

Kiedy Tokio spotyka Oslo

Tymczasem Sabi Omakase Oslo to siostrzany lokal pierwowzoru ze Stavanger, który także posiada jedną gwiazdkę przewodnika Michelin. Oferuje jedne z najlepszych dań kuchni japońskiej w stolicy. W restauracji zlokalizowanej przy Ruseløkkveien 3 przy ladzie, zza której można podziwiać umiejętności przygotowywania dań, które łączą techniki sushi z wysokiej jakości norweską rybą, mieści się tylko dziesięć osób.
Jak pisze na swojej stronie sama restauracja, omakase oznacza "wybór szefa kuchni", a sam głównodowodzący, Airis, i jego zespół starają się podtrzymać tradycje Edomae i kuchni tokijskiej.

Podróż do minionej epoki

Kameralny lokal Mon Oncle, nazwany na cześć kultowej komedii Jacquesa Tatiego, został pochwalony za nawiązanie do minionej epoki kuchni francuskiej i bogatą kartę win. Szefowie kuchni noszą toczki i przygotowują w kuchni wołowinę Bourguignon i crêpes Suzette, zapewniając wszystkie klasyczne smaki, jakich można się spodziewać po jedzeniu rodem z Francji. Mon Oncle znajduje się pod adresem Universitetsgata 9.

Kulinarno-kulturalny tygiel

W tegorocznej edycji plebiscytu Michelin za ewenement można uznać restaurację Savage. Stołeczny lokal, mieszczący się przy Nedre Slottsgate 2, otworzył swoje podwoje niecały rok temu, a po tak krótkim czasie rzadko zdarza się otrzymać pierwszą gwiazdkę kultowego przewodnika po świecie gastronomii.
Eklektyczne kultury i smaki Oslo stały się główną inspiracją Savage, dlatego w karcie restauracji znajduje się mieszanka propozycji kuchni z całego świata. Goście mają do wyboru pełne menu Panorama (13-18 małych porcji na 3-4 godziny) lub skróconą opcję Perspective: dwugodzinną podróż po smakach obejmującą 6-8 porcji.

Stajnia pełna smaków

Stallen to przerobione dawne pomieszczenie stajni, w którym można wybrać towarzystwo szefów kuchni i obserwować ich przy pracy lub poprosić o stolik na górze, aby uzyskać trochę więcej intymności. Menu restauracji to ewoluująca codziennie niespodzianka dostosowywana do sezonu. W daniach kucharze wykorzystują warzywa, zioła, kwiaty i owoce z własnego ogrodu oraz współpracują z rolnikami i rybakami.
Lokal znajduje się przy Underhaugsveien 28 w Oslo i posiada również zieloną gwiazdkę Michelin za zrównoważony rozwój.

Pysznie, lokalnie i eko

Jedyną norweską restauracją tegorocznego zestawienia, która nie znajduje się w Oslo, jest K2 z adresem przy Pedersgata 69 w Stavanger. Tytułowe dwie litery pochodzą od inicjałów założycieli lokalu, Oli Kleppa i Elisabeth Kress. Menu stale się zmienia i składa się z 10 porcji. Jest budowane w oparciu o skupienie się na sezonowości, lokalnych kontaktach, niskiej ilości odpadów i zrównoważonym rozwoju.
K2 również może się pochwalić zieloną gwiazdką Michelin. Jak tłumaczy Ola Klepp, termin "lokalnie" jest dla niego ograniczony do regionu Rogaland. Restauracja stara się pozostawić jak najmniejszy ślad węglowy, segreguje wszystkie swoje odpady, a w ogródku uprawia zioła i owoce do menu.
Norweskie restauracje z jedną gwiazdką to poza tym: Under (Lindesnes), Speilsalen (Trondheim), Credo (Trondheim), Fagn (Trondheim), Bare (Bergen), Lysverket (Bergen), Sabi Omakase (Stavanger), Staholdergaarden (Oslo), Kontrast (Oslo), Hot Shop (Oslo), Hyde (Oslo), Schlägergården (Oslo).
Źródła: guide.michelin.com/no/en, À l'Aise, Sabi Omakase Oslo, K2 Stavanger, Stallen, Savage, Mon Oncle, Nettavisen
Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok