Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

Pozostało jeszcze:

4
DNI

do zakończenia rozliczeń podatkowych w Norwegii

Rozlicz podatek

Życie w Norwegii

Każdy Norweg wyrzuca ponad 46 kilogramów jedzenia rocznie

zosia@mojanorwegia.pl/ZosiaMN

05 czerwca 2014 13:16

Udostępnij
na Facebooku
Każdy Norweg wyrzuca ponad 46 kilogramów jedzenia rocznie


Tak pokazują badania Østfoldforskning.




- Złe wykorzystanie lodówki i wkładanie do niej produktów, które nie powinny się w niej znaleźć, powoduje, że wiele jedzenia się psuje i zostanie wyrzucone - mówi naukowiec Ole Jørgen Hanssen z Østfoldforskning w informacji prasowej.

361 000 ton jedzenia w śmietniku


W projekcie ForMat naukowcy spisali, ile jedzenia Norwegowie marnują. Według ich wyliczeń 361 000 ton jedzenia skończyło w śmietniku.

Dane pokazują, że konsumenci są winni większej części wyrzucanej ilości. Hanssen przypuszcza, że ludzie nie zdają sobie sprawy, ile to tak naprawdę jest.

- Większość ludzi nie jest świadomych tego, że wyrzucają tak wiele. Myślimy, że przechowujemy jedzenie dobrze, podczas gdy tak naprawdę większość jest w złym miejscu - mówi Hanssen.

Najlepiej spożyć przed, nie oznacza, że będzie niedobre po
"Najlepiej spożyć przed" nie oznacza, że "po" będzie niedobre
matvett.no


Błędy, błędy, błędy...


Niektórzy mają lodówkę ustawioną na złą temperaturę. Wielu nie wie, w jakich warunkach najlepiej się „czują" owoce i warzywa.

- Błędne przechowywanie jest wielkim problemem jeśli chodzi o warzywa i owoce. Niewielu wie w jakiej temperaturze je przechowywać - mówi Hanssen.

W ten sposób powinno się traktować jedzenie:

Tropikalne owoce powinny być w dość wysokiej temperaturze, podczas gdy warzywa i owoce północy lubią chłodniejszy klimat. Wyjątkiem są pomidory, które powinniśmy układać na blacie kuchennym.


lodówka
Seth Anderson/flickr.com


Istnieją lodówki, które pozwolą ci wszystko idealnie dopasować, jednak najważniejsze jest to, by dobrze ustawić temperaturę.

A oto najczęstsze błędy związane z przechowywaniem w lodówce, które przygotował Østfoldforskning razem z Elkjøp i Matvett:

  1. Owoce w lodówce
  2. Warzywa, które nie leżą w szufladzie na warzywa w lodówce
  3. Mięso, które leży najwyżej w lodówce, a nie najniżej albo w specjalnych szufladach
  4. Za ciepła lodówka albo za duże różnice temperatur
  5. Lodówka napakowana po brzegi, w której różne produkty spożywcze nie mają swoich stałych miejsc.




Źródło: an.no, ostfoldforskning.no, Vg, matvett.no; zdjęcie frontowe: wikimedia.org



Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok