Życie w Norwegii
Każdy Norweg wyrzuca ponad 46 kilogramów jedzenia rocznie

Tak pokazują badania Østfoldforskning.
- Złe wykorzystanie lodówki i wkładanie do niej produktów, które nie powinny się w niej znaleźć, powoduje, że wiele jedzenia się psuje i zostanie wyrzucone - mówi naukowiec Ole Jørgen Hanssen z Østfoldforskning w informacji prasowej.
361 000 ton jedzenia w śmietniku
W projekcie ForMat naukowcy spisali, ile jedzenia Norwegowie marnują. Według ich wyliczeń 361 000 ton jedzenia skończyło w śmietniku.
Dane pokazują, że konsumenci są winni większej części wyrzucanej ilości. Hanssen przypuszcza, że ludzie nie zdają sobie sprawy, ile to tak naprawdę jest.
- Większość ludzi nie jest świadomych tego, że wyrzucają tak wiele. Myślimy, że przechowujemy jedzenie dobrze, podczas gdy tak naprawdę większość jest w złym miejscu - mówi Hanssen.

"Najlepiej spożyć przed" nie oznacza, że "po" będzie niedobre
matvett.no
Błędy, błędy, błędy...
Niektórzy mają lodówkę ustawioną na złą temperaturę. Wielu nie wie, w jakich warunkach najlepiej się „czują" owoce i warzywa.
- Błędne przechowywanie jest wielkim problemem jeśli chodzi o warzywa i owoce. Niewielu wie w jakiej temperaturze je przechowywać - mówi Hanssen.
W ten sposób powinno się traktować jedzenie:
Tropikalne owoce powinny być w dość wysokiej temperaturze, podczas gdy warzywa i owoce północy lubią chłodniejszy klimat. Wyjątkiem są pomidory, które powinniśmy układać na blacie kuchennym.

Seth Anderson/flickr.com
Istnieją lodówki, które pozwolą ci wszystko idealnie dopasować, jednak najważniejsze jest to, by dobrze ustawić temperaturę.
A oto najczęstsze błędy związane z przechowywaniem w lodówce, które przygotował Østfoldforskning razem z Elkjøp i Matvett:
- Owoce w lodówce
- Warzywa, które nie leżą w szufladzie na warzywa w lodówce
- Mięso, które leży najwyżej w lodówce, a nie najniżej albo w specjalnych szufladach
- Za ciepła lodówka albo za duże różnice temperatur
- Lodówka napakowana po brzegi, w której różne produkty spożywcze nie mają swoich stałych miejsc.
Źródło: an.no, ostfoldforskning.no, Vg, matvett.no; zdjęcie frontowe: wikimedia.org

Reklama
To może Cię zainteresować