Raport o żywności ekologicznej

W ubiegłym roku sprzedaż produktów ekologicznych w Norwegii rosła. Ale czy żywność wyhodowana w sposób ekologiczny naprawdę jest zdrowsza od konwencjonalnej?
Odpowiedź na to pytanie ma dać raport Komitetu naukowego ds. bezpieczeństwa żywności (Vitenskapskomiteen for mattrygghet), który zostanie przedłożony w przyszłym tygodniu.
Rolnictwo ekologiczne kontra rolnictwo konwencjonalne
Raport będzie stanowić największy jak dotąd norweski przegląd badań nad żywnością ekologiczną i konwencjonalną oraz jej produkcją. Zestawienie zostało sporządzone przez Komitet na zlecenie Inspekcji nadzoru żywności (Mattilsynet). Naukowcy porównywali obydwie formy produkcji i oceniali, jakie znaczenie mają występujące różnice dla zdrowia roślin i zwierząt oraz ich konsumenta - człowieka.
Komitet ds. bezpieczeństwa żywności nie zajmował się natomiast kwestią wpływu produkcji ekologicznej i konwencjonalnej na środowisko naturalne, gdyż nie wchodziło to w zakres zlecenia Mattilsynet.
Are Sletta z Inspekcji nadzoru żywności wyjaśnia, że jego urząd poprosił tylko o raport dotyczący określonych kwestii i zagadnienia środowiskowe nie znalazły się wśród nich.
![]() |
Ekologiczny kurczak żyje! Nawet po zafoliowaniu (żart słowny. Lever to zarówno "wątroba", jak i "żyje"). Fot. Sigurd Gartmann/Flickr.com |
Wnioski w przyszłym tygodniu
– Często prosi się nas, byśmy przyjrzeli się pewnym wybranym aspektom danej sprawy. Nasze analizy stanowią zatem jedynie wycinek szerszego obrazu - powiedziała rzecznik Komitetu naukowego ds. bezpieczeństwa żywności, Astrid Bjerkås, w rozmowie z dziennikarzami gazety Aftenposten.
Bjerkås wyjaśniła też, że raport zostanie przestawiony dopiero w przyszłym tygodniu i dlatego Komitet nie może jeszcze powiedzieć publicznie niczego na temat wniosków, jakie z niego wypływają.
Warto jednak nadmienić, że zbliżony raport, jaki powstał w 2009 roku w Wielkiej Brytanii, kończył się konkluzją, że spożywanie żywności ekologicznej zamiast konwencjonalnej nie przynosi istotnych korzyści zdrowotnych.
![]() |
Fot. Senterungdommen |
Brak oceny wpływu na środowisko to poważny mankament
Aktywni zwolennicy żywności ekologicznej, między innymi Regine Andersen z organizacji Oikos, uważają, że ocenianie jedynie tego, czy ekologiczna marchewka jest zdrowsza od wyhodowanej konwencjonalnie to błąd:
– Wpływ na środowisko naturalne to jeden z najważniejszych argumentów na rzecz rolnictwa ekologicznego. Chodzi tu o ochronę gleby, całego mnóstwa gatunków owadów, ptaków i innych żywych stworzeń, a także o klimat oraz korzystanie z zasobów energetycznych i pozostałych zasobów. Rolnictwo ekologiczne bardzo wysoko punktuje we wszystkich tych obszarach.
Źródło: Dagens Næringsliv
Zdjęcie nagłówkowe: Scott Bauer/Wikimedia.commons

To może Cię zainteresować