Spleśniałe Pinnekjøtt

Na mięsie znaleziono pleśń. Producenci są zmuszeni do wycofania ze sklepów od 50 do 100 ton mięsa.
Pinnekjøtt, czyli żeberka jagnięce, jest to typowe danie serwowane w zachodniej i północnej Norwegii. Bardzo szybko zyskuje także popularność w innych regionach kraju. Potrawa kojarzona jest głównie ze Świętami Bożego Narodzenia – 37% Norwegów przyznaje, że spożywa ją z rodziną podczas świątecznego obiadu.
Żeberka jagnięce są pakowane w mieście Tynset i sprzedawane na terenie całej Norwegii. Chodzi o mięso oznaczona znakiem EFTA 104, mówi Kjell Rakkenes – wiceprezes ds. komunikacji, spraw publicznych i bezpieczeństwa w koncernie Nortura.
tv2.no
Nortura
Jest to czołowy, norweski producent mięsa i jaj, który dostarcza główne krajowe marki. Koncern sprawia, że konsumenci w całym kraju mają taki sam dostęp do produktów najwyższej jakości. Obroty grupy szacuje się na 19,2 miliardów NOK, a ilość pracowników na 5,5 tysiąca osób w 29 miejscach w całym kraju. Koncern zorganizowany jest na zasadzie spółdzielni, która jest własnością 18.800 norweskich rolników.
Błąd produkcji
Pleśń rozwinęła się na mięsie, ponieważ niektóre z opakowań nie były szczelnie zamknięte. Partia 400 – 450 ton mięsa została sprzedana do sklepów na terenie całej Norwegii, a ilość 50 – 100 ton została wycofana.
Kjell Rakkenes stwierdza, że większość mięsa została już sprzedana i zjedzona. Pleśń jest bardzo łatwa do wykrycia, więc klienci zauważą ją w momencie otwarcia paczki. Pozytywny jest fakt, że spożycie spleśniałego mięsa nie jest niebezpieczne dla zdrowia konsumenta.
tv2.no / foto: Finn Erik Robstad
Sprawdzanie mięsa
Nortura prosi klientów, którzy kupili mięso oznaczone znakiem EFTA 104, o sprawdzanie świeżości mięsa. Jeśli okaże się, że kupili źle zapakowany produkt, mogą odnieść go do sklepu, po czym otrzymają zwrot gotówki. Jeśli jednak mięso wygląda dobrze, konsumenci mogą być pewni, że ich zakup jest najwyższej jakości i nadaje się do spożycia.
Problem został odkryty po serii zwrotów mięsa do sklepów
Przejrzano wiele paczek. Ilość spleśniałych wskazuje na to, że jedynie 2 – 3% partii żeberek nie nadaje się do sprzedaży. 98% mięsa jest najprawdopodobniej w porządku, ale koncern nie chce narażać ludzi na niemiłą niespodziankę. Podjęto decyzję o wycofaniu całej partii na siedem dni przed świętami.
Wystarczająca ilość żeberek
Dyrektor koncernu szacuje krajowy rynek pinnekjøtt na 2000 ton – jest to około połowa całego rynku.
Ilość żeberek w sklepach jest pod kontrolą – wystarczy go dla wszystkich klientów.
Źródło: tv2.no / nortura.no / en.wikipedia.org
Zdjęcie slajderowe: upload.wikimedia.org
To może Cię zainteresować
18-12-2013 22:09
2
0
Zgłoś
18-12-2013 22:03
0
0
Zgłoś
18-12-2013 21:54
0
-2
Zgłoś
18-12-2013 21:40
0
-1
Zgłoś
18-12-2013 21:26
0
0
Zgłoś