• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

BULWAFEST/POTETFEST

Powrót
BULWAFEST/POTETFEST

BULWAFEST/POTETFEST

12.10.2014/ 12 OCTOBER 2014 – NIEDZIELA/SØNDAG

PLAŻA GILHUS/ GILHUS STRANDA

13:00 -16:30

Witamy


Chcemy zaprosić Was w niedzielne popołudnie na BULWAFEST. Proponujemy spędzenie kilku godzin na świeżym powietrzu. Kiedy w Polsce nadchodzi czas wykopków, my pragniemy zaprezentować Wam kilka ciekawych dań z ziemniaków. Jest to warzywo przez wielu niedoceniane, a można z niego przyrządzić pyszne dania.

Pierwszym daniem jakie wspólnie razem przygotujemy a później upieczemy w garnku na ognisku będzie potrawa regionalna pochodząca z południa Polski z okolic Chrzanowa – ZIEMNIAKI PO CABAŃSKU. Jest to specjał, którego receptura wzięła się od pasterzy, którzy zamieszkiwali ziemie chrzanowską we wcześniejszych wiekach, a nazywano ich Cabanami. Prosta potrawa jednogarnkowa na bazie ziemniaków z dodatkiem boczku, kiełbasy oraz warzyw jest niecodziennym doznaniem kulinarnym.

Drugim daniem, będą ziemniaki pieczone w ognisku serwowane na trzy sposoby.

 

Nasze spotkanie potrwa około 3,5 h. W czasie imprezy zwykle są zbierane dobrowolne datki, tak abyśmy mogli przygotować dla Was następną imprezę.


Jeśli pogoda będzie kaprysić przełożymy to spotkanie plenerowe na inny termin.


Zapraszamy wszystkich bardzo serdecznie na wspólne gotowanie z Polonią Buskerud!!!! DO ZABACZENIA NA BULWAFEST


Hei

I søndag 12.10. ettermiddagen inviterer vi dere på Gilhus Stranda BULWAFEST/POTETOFEST.

Der kan du prøve tradisjonelle polske mat, vi skal lage regionale retten fra sør Polen som heter ZIEMIANIAKI PO CABANSKU. Det er maten som vi lager fra poteter, polske medisterpølse, bacon, vegetables og kryder. Vi legger alle ingredinser til speciale støpejerngryte og vi steker det i bål cirka 1 time. Andre maten som vi vil tilberede, er potetene fra bål. Vi skal servere potetene på 3 måte. Vi vil også servere caffe og tea, fordi i midelt av october kan bli litt kald ;) Hvis det blir regnvær, skal vi organisere fest i andre dag.

Over trygge utbrudd vil sikre person, som har fornøden fagbrev fra brannmann.


ORGANIZATORZY/ ORGANISATOR


Krzysztof Sierpień M: 96750589

Tomasz Duraj M:93965849

E- post: poloniabuskerud@gmail.com

Gość
Wyślij


Kategoria

Bale

Data

2014-10-12

Czas

13:00

Cena wstępu

o nok

Lokalizacja

GILHUSODDEN/PLAŻA GILHUS

Lierfoss
Gilhusodden, Lier

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok