Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Turystyka

„Słodkie plusy” ocieplenia klimatu. W Norwegii powstają winiarnie i plantacje winogron

Emil Bogumił

16 lipca 2023 16:05

Udostępnij
na Facebooku
2
„Słodkie plusy” ocieplenia klimatu. W Norwegii powstają winiarnie i plantacje winogron

Na zdjęciu: półki z winami w jednym ze sklepów Vinmonopolet w Oslo. Fot. Bjørn Erik Pedersen, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

W kraju fiordów pojawia się coraz więcej plantacji winogron. Rozwój nowej gałęzi rolnictwa umożliwiło postępujące ocieplenie klimatu. Eksperci ds. środowiska zwracają uwagę, że zjawisko umożliwi Norwegii produkcję wina na wzór państw Europy Południowej.
– Mamy tego pozytywne aspekty. Wzrost temperatury o 2-3 stopnie do 2050 roku niewątpliwie ułatwi produkcję wina tutaj na północy – stwierdził na łamach NRK Svein Tveitdal, ekspert ds. środowiska. Mężczyzna jest jednym z najpopularniejszych komentatorów ds. ocieplenia klimatu w Norwegii i Europie. Na Twitterze obserwuje go blisko 350 tys. osób. W 2020 roku zwracał uwagę, że zmiany klimatyczne utrudnią krajom południa produkcję wina. Przyznał także, że plantacje oraz winiarnie będą chętniej zakładane w północnej części Europy, również w Norwegii i pozostałych państwach nordyckich.

Produkcja winogron w Norwegii coraz popularniejsza

W ostatnich latach norwescy rolnicy coraz częściej decydowali się na założenie plantacji winogron. W kraju fiordów powstało około 50 tego typu gospodarstw. Winorośla zasadzane są także jako dodatek w funkcjonujących dłużej sadach owocowych. Przedstawiciele Vinmonopolet zwracają uwagę, że potrzeba czasu, by produkowanych przy wykorzystaniu norweskich winogron alkohol trafił na sklepowe półki. – Realistyczne jest posiadanie większej liczby norweskich win na półkach w najbliższym okresie. Wiele winorośli zostało zasadzonych, ale potrzeba czasu, zanim owoce zaczną prawidłowo rosnąć. Norweskie wino będzie raczej produktem bardziej lokalnym – porównuje z południowymi alkoholami Steffen Riis Christiansen, jeden z kierowników Vinmonopolet.
Na półkach norweskich sklepów monopolowych można znaleźć już marki z kraju fiordów, m.in. Norsk Vin.

Na półkach norweskich sklepów monopolowych można znaleźć już marki z kraju fiordów, m.in. Norsk Vin.Fot. stock.adobe.com/licencja standardowa

Plantacje winogron znajdują się m.in. w Sognefjord. Rolnicy pielęgnują w okolicy około 20 tys. krzewów. Zwracają uwagę, że zaletą obszaru jest duże nasłonecznienie, chłodne noce oraz możliwość umiejscowienia roślin na zboczach fiordów. – W ciągu pięciu lub dziesięciu lat stworzymy tutaj mały region winiarski – skomentował w 2022 roku Bjørn Bergum, norweski producent wina. Plantator był bohaterem reportażu BBC, w którym zmiany w produkcji wina łączono z postępującym ociepleniem klimatu.
Rosnąca średnia temperatura powietrza wymusza na plantatorach dostosowanie upraw do zmiany pogody. Nowe odmiany winogron, poza tradycyjnymi obszarami Włoch, Hiszpanii, Francji i Australii, pojawiają się także w państwach północnej Europy. Poza Norwegią są to m.in. Szwecja oraz niemieckie landy zlokalizowane bliżej Bałtyku i Morza Północnego.

Źródła: NRK, BBC, norskvin.no
Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Joanna Kuchnicka

20-07-2023 22:54

Lamaski napisał:
A nie chodzilo autorowi przypadkiem o winnice..? Bo winiarnia o ile pamietam to knajpa w ktorej pijalo sie wino... W Wawie pamietam z dawnych czasow dwie: Marywil i Amfora

Piszą o winiarniach i winnicach (czyli plantacjach winogron) .... Może za dużo wypiłeś w warszawskich winiarniach

Izi Rajder

19-07-2023 07:29

A nie chodzilo autorowi przypadkiem o winnice..? Bo winiarnia o ile pamietam to knajpa w ktorej pijalo sie wino... W Wawie pamietam z dawnych czasow dwie: Marywil i Amfora

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok