Sezon bogaty w jagody i grzyby. W norweskich lasach prawdziwe zatrzęsienie
W tym roku sezon grzybowy rozpoczyna się nieco wcześniej. W lesie znajdziemy już również różnego rodzaju jagody fotolia.com - royalty free
– Sezon zapowiada się naprawdę dobrze. Pogoda zdecydowanie dopisuje rozwojowi grzybów w lesie. Grzybiarze mogą spodziewać się wielu ciekawych gatunków – mówi Johs Kolltveit, szef Norges sopp- og nyttevekstforbund, norweskiej organizacji zrzeszającej specjalistów, którzy chcą szerzyć wiedzę o grzybach.
Podczas grzybobrania należy pamiętać, aby nie zbierać grzybów, co do których nie jesteśmy do końca pewni, że są jadalne. Darmową broszurę dotyczącą trujących okazów w norweskich lasach znajdziemy pod tym linkiem. Przewodnik jest dostępny również w polskiej wersji językowej.
Rarytasem rodem z norweskiego lasu jest również „molte”, czyli malina moroszka, jeden z ulubionych owoców Norwegów doskonale nadający się jako dodatek do słodkich deserów.
Jak tam Wasze leśne zbiory? Pochwalcie się zdjęciami!
To może Cię zainteresować