Branża lotnicza też chce być „eko”: hala przylotów w Stavanger zyskała własną… szklarnię

Tak wyglądała szklarnia jeszcze kilka dni przed otwarciem. Avinor
Stawiają na ekologię
– Przez wiele lat robiliśmy swój własny miód, dopiero co posadziliśmy pierwsze jabłonie i czarny bez, więc będzie powstawał syrop z czarnego bzu. Dodatkowo będziemy też testować, jak można uprawiać jedzenie w gęsto zaludnionych obszarach, zaczynając uprawę pomidorów na terminalu […] – mówi Ingvald Erga z lotniska w Stavanger.
Na terenie lotniska zostały też wydzielone specjalne części, które będą służyć do testów i badań w dziedzinie rolnictwa i energetyki.
To nie koniec zmian

Raport Norwegia
Twoje centrum aktualności i najnowszych wiadomości z Norwegii. Publikujemy dziesiątki informacji dziennie, abyś był zawsze na bieżąco. W jednym miejscu znajdziesz kluczowe informacje: od alertów pogodowych i sytuacji na drogach, przez doniesienia z rynku pracy, po najważniejsze wydarzenia z Oslo, Bergen, Stavanger i wszystkich regionów Norwegii.