Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
8
Nowy festiwal kulinarny w Oslo

 
 Fot. taste festivals
Międzynarodowy festiwal kulinarny Taste Festivals zawita w tym roku również do Norwegii. W dniach 29. sierpnia - 1 września w parku Kontraskjæret w Oslo można będzie spotkać wielu mistrzów kucharskich i skosztować ich wyrobów.


Kuchnia polowa (parkowa)

- Cieszymy się na festiwal w Oslo. To miasto, które od dawna chcieliśmy odwiedzić i w końcu dostaliśmy taką szansę. Mamy przygotowany trzyletni plan na Taste of Oslo (Smak Oslo), co oznacza, że festiwal będziemy organizować w tym roku oraz w latach 2014 i 2015 - mówi Henk Jan Kakebeen, organizator Taste Festivals.

W dniach od 29. sierpnia do 1. września bieżącego roku park Kontraskjæret koło twierdzy Akershus przekształci się w jedną wielką kuchnię, w której będzie można posłuchać wykładów, skosztować sztandarowych potraw znanych restauracji lub poznać lepiej niektórych z najsłynniejszych kucharzy z Oslo.

Pomysł o zasięgu światowym

Od swojej pierwszej odsłony, która miała miejsce w 2004 roku w Londynie, Taste Festivals rozprzestrzenił się po całym świecie. W tym roku organizowany będzie w 19 krajach, a gospodarzami będą między innymi takie miasta jak Aukland (Nowa Zelandia), Bombaj (Indie), Rzym (Włochy), Kapsztad (Republika Południowej Afryki), czy Dublin (Irlandia).

- "Taste of Oslo" ma za zadanie również inspirować, motywować i uczyć gości, tak by jeszcze lepiej radzili sobie potem we własnej kuchni. Dlatego ważną część imprezy stanowić będą warsztaty, próbowanie potraw oraz wykłady - podkreśla Kakebeen.

Jak dotąd udział w festiwalu potwierdzili tacy kucharze ze znanych restauracji w Oslo jak Terje Ness (Oro), Even Ramsvik (Ylajali), Jan Dahl (Hanami), Terje Ommundsen (Plah), czy nowy szef kuchni w Bagatelle i Lille B, Allan Poulsen.

Potrawa za talara

Wyjątkową cechą festiwalu Taste of Oslo będzie to, że na jego terenie nie będzie można posługiwać się kartami kredytowymi, ani norweskimi koronami. Jedynym akceptowanym środkiem płatniczym będą talary (riksdaler), specjalnie wybite z okazji festiwalu.

Taka własna festiwalowa waluta pojawia się dość często na różnych odsłonach Taste Festival w różnych częściach świata. Przykładowo na festiwalu Taste of Helsinki, który odbył się w czerwcu, zamiast euro posługiwano się markami fińskimi.


Źródło: Osloby




Reklama
Gość
Wyślij
Komentarze:
Od najnowszych
Od najstarszych
Od najnowszych


Mateusz Kmieć

02-10-2013 23:34

65 78

20-07-2013 19:36

p/s:
a duszek tradycyjnie - dupek!

65 78

20-07-2013 19:08

Po co te wasnie,po co te spory!
Dzis kazdy juz wie,ze norweska zywnosc,to szajs spory !!

Krzysztof ....

20-07-2013 18:56

Talar – duża moneta srebrna o znacznej wartości. Bita od końca XV wieku.Joachimsthaler (1525)

Nazwa pochodzi z języka niemieckiego: Thaler jest skróconą formą Joachimsthaler Gulden, pochodzącą od nazwy miejscowości w Czechach Joachimsthal (obecna nazwa: Jáchymov), gdzie w 1519 roku zaczęto bić pierwsze srebrne monety. Od talara z kolei, poprzez czeską nazwę tolar, pochodzi m.in. współczesna nazwa dolar.

gorol gorol

11-07-2013 16:01

gabriel napisał:
gorol1608 napisał:...A talary są w muzeum w Zakopanym
Gorolski przygłupie ...
Talar to jednostka monetarna , używana nie tylko na terenie Karpat , ale i również w innych częściach Ówczesnej Europy gdy ta moneta była w powszechnym użyciu ...!
---
Talar faktycznie pochodzi z CZECH !!!
A jego współczesnym spadkobiercą w NAZWIE , jest amerynkanski Dular ...
Palancie..kto pisze czym jest talar ty wyskoczyłes z tekstem u nas są dutki,a talary można oglądać w muzeum CZytaj tekst zanim sie wychylisz, nie pij więcej bo mózg ci sie lasuje

gorol1608 napisał:...A talary są w muzeum w Zakopanym
Gorolski przygłupie ...
Talar to jednostka monetarna , używana nie tylko na terenie Karpat , ale i również w innych częściach Ówczesnej Europy gdy ta moneta była w powszechnym użyciu ...!
---
Talar faktycznie pochodzi z CZECH !!!
A jego współczesnym spadkobiercą w NAZWIE , jest amerynkanski Dular ...

gorol gorol

06-07-2013 17:36

Duszek napisał:
Jedynym akceptowanym środkiem płatniczym będą talary (riksdaler), specjalnie wybite z okazji festiwalu. Którymi będą płacić za niby norweskie kulinarne jedzenie to jest ,łosoś po norwesku ,norweski łosoś hodowlany na mączce kostny ,kebab norweski,kebab pakistanski kebab norwesko pakistanski A talary są w muzeum w Zakopanym

Krzysztof ....

06-07-2013 16:25

Jedynym akceptowanym środkiem płatniczym będą talary (riksdaler), specjalnie wybite z okazji festiwalu.

Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok