4

foto: nettavisen.no |
Jedzenie
Najpopularniejszym jedzeniem w Noc Świętojańską są dania z grilla, norweskie truskawki i rømmegrøten. Dzieci jedzą słodycze, tradycyjne w Noc Świętojańską placki posmarowane masłem, posypane cukrem.
Ognisko
Najważniejszym symbolem Nocy Świętojańskiej jest ognisko. Ogromne ogniska rozpalane są w całym kraju, najwięcej na wybrzeżu. Początkowo, ogniska rozpalane były po to, by odpędzić złe duchy – ogień przypominał słońce i miał wzmacniać jego siłę, ludzie tańczyli wokół ognia. Ogień powinno się rozpalać poprzez pocieranie drewna, albo przy użyciu krzesiwa.
Niektórzy na szycie ogniska mocowali kukłę, która symbolizowała stare czasy, z którymi chciano zerwać. W wielu miejscach Europy zabroniono rozpalania ognisk po tym, jak rozpowszechniono chrześcijaństwo – uznawano to za pogański zwyczaj.
Śluby dzieci
Barnebryllup, czyli zwyczaj brania ślubów przez dzieci jest znany najbardziej w Vestlandet. Szczyt jego popularności przypadł na XIX-wiek. Dziecięce śluby symbolizowały siły życiowe i nowe życie.
Magiczna noc
Noc Świętojańska uznawana jest za magiczną. Młode dziewczyny powinny zebrać w tę noc siedem lub dziewięć różnych ziół i włożyć je pod poduszkę, żeby przyśnił się im przyszły mąż.
Woda zyskuje również szczególną moc w Noc Świętojańską. Zebrana rosa leczyła choroby oczu, święte źródła miały moc uzdrawiania.
Do dzisiaj wiele kobiet plecie wianki. Zwyczaj ten powstał wiele lat temu – kobiety zbierały kwiaty i plotły wianki po to, by bogowie obdarzyli je płodnością.
Słup Majowy (maistangen) symbolizuje drzewo. Słup ozdabiany jest kwiatami i wiankami, a świętujący tańczą wokół niego, by wzmocnić siły. Słup Majowy w cieplejszych krajach Europy pojawiał się już 1 maja, jednak w Norwegii nie było to możliwe ze względu na klimat – kwiaty zaczynały rozkwitać dopiero w czerwcu.

foto: nettavisen.no
Reklama
To może Cię zainteresować
5
02-10-2013 23:38
0
0
Zgłoś
30-06-2013 22:25
0
0
Zgłoś
24-06-2013 07:11
1
0
Zgłoś