Prace sezonowe: ponad 40 proc. pracodawców łamie prawo

Wiele młodych osób decyduję się na sezonowe prace w gastronomii. pexels.com - CC0 License
Letnie patrole
Pracodawcy wykorzystują sytuację
Na stronie Państwowej Inspekcji Pracy (Arbeidstilsynet) można sprawdzić, jakie prawa przysługują każdemu młodemu pracownikowi, aby nie dać się oszukać.
Najważniejsze prawa, jakie przysługują pracownikom:
- Każda pracownik musi mieć umowę, która będzie określała warunki, na jakich pracuje, m.in. pensję, godziny pracy czy okres wypowiedzenia,
- Pracownik, który nie posiada doświadczenia ma prawo do płatnego szkolenia – także z zasad i przepisów obowiązujących w miejscu pracy,
- Maksymalny czas pracy dopuszczalny przez prawo to 9 godzin na dobę i łącznie 40 godzin w tygodniu. Osoby, które nie skończyły 18 lat, objęte są specjalnymi zasadami,
- Nadgodziny muszą być płatne min. 40 proc. więcej niż normalna stawka godzinowa. Ich liczba jest ograniczona. Osoby poniżej 18 roku życia nie mogą pracować ponadwymiarowo,
- Każdy, kto pracuje powyżej 5,5 godziny, ma prawo do przerwy,
- Pracodawca ma obowiązek zapewnić bezpieczne warunki oraz sprzęt ochronny. Ponadto na miejscu pracy musi być przedstawiciel ds. BHP (verneombud).

To może Cię zainteresować