Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

  • Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Praca i pieniądze

Nie płać dodatkowo za opakowanie!

Udostępnij
na Facebooku
Nie płać dodatkowo za opakowanie!

Warzywa i owoce pakowane w folię kosztują więcej niż te same produkty luzem. Ile można przepłacić?


W Norwegii ciężko jest czasem dostać produkty spożywcze, które nie są opakowane w folię. Opakowanie sprawia jednak, że dana rzecz staje się droższa.

Podwojona cena


Opakowanie podnosi cenę warzyw i owoców, czasem nawet o ponad 100 %. Dużym problemem jest znalezienie tych samych produktów, które nie byłyby już zapakowane. Dziennikarze ABC Nyheter wybrali się na wycieczkę po sklepach, w celu porównania cen. Udało im się znaleźć sześć produktów, które można było kupić zarówno luzem, jak i w opakowaniu.

Papryczki chili
pixabay.com/dfespi48

Plastikowe opakowanie podniosło cenę produktu we wszystkich sześciu przypadkach. Dziennikarze wyliczyli cenę kilograma produktu, oto wyniki:

Produkt

Ceny kilograma produktu w opakowaniu

Cena kilograma produktu bez opakowania

Sklep

Chili, 3 sztuki

298,33 NOK

129 NOK

Meny

Młode ziemniaki, 1,5 kilograma

19,93 NOK

9,90 NOK

Meny

Imbir, 100 gramów

173,90 NOK

89 NOK

Kiwi/Meny

Mango, dwupak

49,42 NOK

34,25 NOK

Rema 1000

Awokado, dwupak

78, 68 NOK

71,32 NOK

Meny

Kiwi, sześciopak

5,81 NOK/sztuka

4,90 NOK/sztuka

Meny

 

Dlatego jest drożej


Co jest powodem tak dużych różnic cenowych?

Rzecznik prasowy sieci sklepów Bama, Hanne Linnert wyjaśnia, że w przypadku produktów takich jak imbir czy chili powodem jest niskie tempo sprzedaży - dlatego sklepy wolą kupić już zapakowane produkty, które są najtańsze bezpośrednio u producentów:

- Jeśli chodzi o zapakowane produkty, opakowanie zawsze generuje dodatkowe koszty, poza tym sortowanie i umycie lub obranie owoców i warzyw kosztuje. Małe produkty muszą być pakowane ręcznie, dlatego cena jest wysoka, jeśli się weźmie pod uwagę cały kilogram.

Marchewka
wikipedia.org

Dłuższa przydatność do spożycia


Dziennikarze zauważyli, że niektóre warzywa i owoce można kupić jedynie w dużych opakowaniach, nigdy na kilogramy:

- Produkty, które wolniej się sprzedają dzięki opakowaniu zyskują dłuższy okres przydatności do spożycia, nie wysychają, a smak i jakość zostają zachowane. Dlatego niektóre produkty sprzedajemy w dużych opakowaniac -tłumaczy Hanne Linnert.

Czy przeszkadza wam, że w Norwegii tak dużo warzyw i owoców można kupić jedynie w opakowaniach? Taka praktyka jest nieekologiczna, a Norwegia to państwo, które chce być postrzegane jako przyjazne środowisku.

Źródło: abcnyheter.no, zdjęcie frontowe: wikipedia.org


Reklama
Gość
Wyślij


Reklama
Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok